7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Cu matura prin scoala

Scolile doljene sunt din ce in ce mai curate. Si nu pentru ca ar fi crescut numarul femeilor de serviciu din unitatile de invatamânt sau ca s-ar aloca mai multi bani, ci pentru ca la curatenia din scoli contribuie si elevii indisciplinati.


Amenzile pe care le platesc parintii, eliminarile pentru câteva zile din scoala, notele scazute la purtare sau munca in folosul scolii sunt pedepse pe care le primesc elevii care nu respecta regulamentul scolar. Daca amenzile sau alte sanctiuni ii lasa indiferenti, munca in folosul scolii le da fiori pentru ca toata lumea ii vede maturând sau facând curat prin scoala si ajung astfel subiect de bârfa pentru câteva zile.


Elevii Colegiului National „Elena Cuza“ din Craiova care sunt prinsi fumând sunt nevoiti sa ia matura de coada si sa faca o tura, doua cu ea prin curtea scolii. „Nu dam amenzi pentru ca ar insemna sa pedepsim parintii. Le scadem nota la purtare, ii eliminam pentru trei zile sau ii punem la munca in folosul scolii si, decât sa ii vada colegii cum dau cu matura prin curtea scolii sau sterg praful in clase, mai bine nu mai fumeaza in scoala“, a explicat Mircea Nastase, directorul CN „Elena Cuza“. In alte licee, indisciplinatii sunt pozati in timp ce isi ispasesc pedeapsa, iar pozele sunt puse la avizier ca sa ii vada toata scoala. „Daca incalca regulamentul sunt pusi sa faca un pic de curatenie in curtea scolii sau in gradina. Ii pozam si ii punem la gazeta si nu este prea placut pentru ei sa ii vada colegii cu grebla sau cu sapa in mâna. Are un efect mai bun asupra lor si isi dau seama ca au gresit dacât daca ii amendam pe parinti sau le trimitem instiintari acasa“, a precizat Mirela Ion, director Grupul Scolar Industrial „Electroputere“ Craiova.


Elevii – amendati, parintii – buni de plata


In majoritatea scolilor, elevii indisciplinati primesc amenzi pe care le platesc parintii. „Comitetul de parinti a stabilit o amenda de o suta de mii pentru cel care este prins fumând, dar avem elevi care cotizeaza zilnic râzând pentru ca spun ca au parintii bani sa le dea. Ii prindem pe unii sarind gardul ca sa fumeze, altii se ascund, nu tin cont de observatii sau de morala pe care le-o fac profesorii. De curând, am stabilit si o eliminare de trei zile pentru cei care sunt prinsi fumând“, a mentionat Gheoghe Popa, directorul Grupului Scolar „Traian Vuia“.


Tot amenzi aplicate parintilor pentru actele de indisciplina ale copiilor prevede si „Acordul-cadru de parteneriat pentru educatie“ care stipuleaza drepturile si obligatiile elevilor, parintilor si profesorilor. Daca elevii nu respecta contractul, atunci parintii sunt obligati sa-si retraga copilul de la scoala sau sa suporte anumite sanctiuni prevazute in acord, dar care nu pot fi aplicate de unitatea de invatamânt. De exemplu, cei care nu isi trimit copiii la scoala pot fi sactionati cu amenda de la 50 pâna la 200 de lei.


Moda careului nu a murit


Sunt si directori care considera ca nici munca in folosul scolii, nici amenda nu ii determina pe elevi sa respecte regulamentele si sa se comporte civilizat. Acestia militeaza pentru comunicare intre elevi si profesori, incercând sa previna astfel actele de indisciplina. Astfel, in cazul copiilor mai saraci, directorii au inlocuit amenzile cu sfaturi si discutii.


Nici careul nu a fost inlaturat din metodele de cumintire a adolescentilor, profesorii sperând ca daca elevii vor fi aratati cu degetul vor renunta la fumat si acte de violenta in scoli. „La noi sunt copii saraci si nu au cu ce sa plateasca amenda. Ii punem in fata consiliului profesoral, le facem morala in clasa si periodic facem careuri unde cei indisciplinati sunt scosi in fata si mustrati. Incercam sa ii consiliem si sa inlaturam violenta si umilirea din viata lor. Si pe parinti ii invatam sa nu ii bata, ci sa discute cât mai mult cu ei“, a explicat Vicu Pânzaru, directorul Grupului Scolar „Ilie Murgulescu“.


Elevii nu vor pedepse, ci consiliere


Cu toate ca nu sunt de acord cu munca in folosul scolii, elevii doljeni recunosc ca mai bine ar renunta la fumat sau la chiulit decât sa mature prin scoala. „Nu mi se pare decenta o asemenea pedeapsa, dar decât sa fac pe femeia de serviciu prin scoala si sa faca toti misto de mine, mai bine nu mai fumez in scoala. Rezist eu câteva ore pâna ajung acasa“, a spus Miruna T., eleva in clasa a XI-a la CN „Elena Cuza“.


Altii militeaza pentru comunicare si considera ca pedepsele si amenzile ar trebui inlocuite cu sedinte de consiliere. „Amenda nu o simtim noi, ci parintii, iar maturatul sau curatenia se transforma in show-uri la care participa toata clasa. Mustrarile si instiintarile ne lipsesc de câteva iesiri in oras, dar povestea se repeta dupa un timp, asa ca mai bine am comunica. Daca psihologii si consilierii si-ar face treaba, atunci am evita toate acestea si poate nu s-ar mai incalca regulamentele“, a spus Stefan I., elev in clasa a X-a la CN „Elena Cuza“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS