10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConflictele arendas -arendator se tin lant

Conflictele arendas -arendator se tin lant

Contractele de arenda stârnesc, de multe ori, conflicte intre arendasi si arendatori. Nemultumirea arendatorilor este aceea ca, desi platesc impozit pe terenul arendat, arendasii nu platesc arenda la timp, sau chiar deloc.


Un exemplu in acest sens este dat de Tatiana Ilariu din Craiova, care ne-a sesizat cu privire la faptul ca nu si-a mai primit arenda de doi ani. „Mentionez ca in 2005 si 2006 nu s-a respectat contractul – nu mi s-au dat nici bani, nici produse. Când am solicitat, mi s-a spus ca nu au nici una, nici alta“, a declarat Tatiana Ilariu. Terenul sau, situat pe raza comunei Giubega, a fost arendat in anul 2003. „Sotul meu a semnat un contract de arendare cu SC Agroindustriala Giubega SA, prin care arendasul se obliga sa plateasca 15% din productie, respectiv echivalentul in lei al cantitatii de grâu cuvenite la pretul de valorificare practicat de piata la data platii. Noi platim impozitul si nu ne alegem cu nimic“, a mai spus Tatiana Ilariu. Ea a spus ca in aceasta situatie sunt si alte persoane, rude de-ale sale – „cei care participa la sesizare sunt Ilariu Tatiana, Ilariu Steluta, Nicu Elena, Andrescu Daniela, Nicola Constantin si Ilariu Viorel“. „Si in 2004 am avut aceleasi probleme, am apelat insa la GdS si mi-au trimis drepturile prin posta“, a adaugat femeia.


„Vom plati restantele“


Reprezentantii firmei care a luat pamântul in arenda spun insa ca vor plati restantele in cel mai scurt timp posibil. „Multi dintre restantieri nu sunt din localitate si când noi achitam drepturile, nu vin. Am intrat in lucrarile de toamna si nu au mai ajuns banii. Vom obtine insa un credit de la banca in perioada urmatoare si vom plati restantele. Acest lucru se va intâmpla cel mai probabil catre sfârsitul lunii februarie“, a declarat Marinel Mitroi, directorul SC Agroindustriala Giubega SA.


Calea justitiei, solutia pentru rezolvarea litigiilor


Acest caz nu este insa singular, in judet existând mai multi arendatori care nu au primit renta cuvenita de la arendasi. „Anul trecut, la DADR Dolj au fost depuse aproximativ sapte – opt sesizari in acest sens. A venit Corpul de Control al MAPDR, ne-am deplasat impreuna in judet, la societatile respective, am discutat atât cu arendasul, cât si cu arendatorul si i-am convins sa ajunga la o intelegere pe cale amiabila“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Potrivit acestuia, contractul de arendare este insa un act de vointa a partilor (arendas si arendator), in care exista obligatii de ambele parti, iar DADR nu are putere juridica nici de a anula contractul, nici de a impune unei parti sau alteia sa respecte contractul. Tot ceea ce poate face Directia este sa medieze conflictul pentru a se ajunge la o rezolvare amiabila a neintelegerilor. „Daca nu exista o solutie amiabila de rezolvare a litigiilor intre cele doua parti, solutia este calea justitiei“, a adaugat Valentin Bulumaci.


Arendatorii trebuie sa fie foarte atenti când citesc contractul


Totusi, pentru a nu se ajunge intr-o astfel de situatie, reprezentantii DADR Dolj le recomanda arendatorilor sa citeasca foarte bine clauzele contractului de arenda. „In prezent nu exista contracte-cadru. Contractele de arendare se intocmesc in conformitate cu Legea arendarii – nr. 16/1994. Exista si arendatori care adapteaza contractele cum le convine“, a afirmat directorul adjunct al DADR Dolj. Arendatorii trebuie sa fie atenti la termenele de plata a arendei (unii arendatori pun clauza platirea arendei intr-o perioada de patru – cinci luni), precum si la valoarea arendei care poate fi atât procent din productia realizata, cât si procent din beneficiu. „In cazul in care arendatorul primeste, potrivit contractului de arendare, procent din beneficiu, daca din gestiunea arendasului reiese ca totalitatea cheltuielilor depaseste productia, beneficiul este zero, iar arendatorul nu primeste nimic“, a mai spus Bulumaci.


Ce trebuie sa contina contractul de arenda


Contractul de arendare trebuie sa contina partile contractante si domiciului sau sediul acestora, obiectele contractului complet si precis determinat, obligatiile fiecareia din parti, expres si complet mentionate, durata arendarii, arenda, modalitati si termene de plata a acesteia, raspunderile fiecarei parti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS