17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampania de curatenie, la final

Campania de curatenie, la final

Zarva iscata in cartierul craiovean Valea Rosie dupa ce locatarii au dat piept cu autoritatile, prin proiectul „Fii vocea cartierului tau!“, a luat sfârsit dupa 17 zile de trânta cu mizeria, boschetii si constructiile fara autorizatie. Mai ramân insa câteva puncte de rezistenta, pe care municipalitatea promite sa le elimine in zilele urmatoare.


Sute de tone de deseuri si vegetatie au fost ridicate din cartierul craiovean Valea Rosie de la inceputul lunii februarie, intr-o campanie de curatenie fara precedent, pe care Primaria Craiova ar vrea s-o sustina si in alte cartiere. Actiunea, demarata pe 3 februarie, a avut ca punct de plecare acuzele la adresa autoritatilor din Banie pe care craiovenii le-au facut publice la intâlnirea cu reprezentantii administratiei locale pe 23 ianuarie, in cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tau!“, organizat de Gazeta de Sud. Oficialii au ajuns la concluzia ca o mare parte din problemele cu care se confrunta contribuabilii din Valea Rosie persista din cauza dezordinii de pe domeniul public, asa ca au decis sa „rada“ cartierul, somându-i totodata pe proprietarii constructiilor fara autorizatie sa-si desfiinteze baracile, garajele si chioscurile, fiindca, in caz contrar, riscau sa-si piarda materialele, care ar fi fost valorificate de oamenii primariei. Pe acest teritoriu, municipalitatea nu a reusit insa tot ce si-a propus. Mai mult, in cazul a doua constructii ilegale de la blocul 17, primaria si-a dat cuvântul de ani buni ca ia masuri, lucru care nu s-a intâmplat. Seful Serviciului disciplina in constructii al Primariei Craiova, Gheorghe Daici, a declarat ca balconul si chioscul de la blocul 17 vor fi darâmate imediat ce dispozitia primarului va intra in circuitul civil. „Detinatorul a fost somat sa-si demonteze acele constructii pâna pe 19 februarie. Nu s-a conformat, motiv pentru care ieri am transmis la semnat dispozitia de demolare“, a spus Gheorghe Daici. Acesta a precizat ca saptamâna viitoare vor fi desfiintate toate „ramasitele“ din Valea Rosie. Costurile campaniei din Valea Rosie nu pot fi inca estimate, principalul operator, Serviciul de Salubritate, urmând sa-si faca socotelile la manopera la sfârsitul lunii.


Gropile din asfalt mai asteapta


Cu aproape o luna in urma, craiovenii din Valea Rosie au reclamat indiferenta autoritatilor in ceea ce priveste intretinerea drumurilor si a trotuarelor, exemplificând cu alei si strazi neasfaltate si cu tronsoane de artere pline de gropi. La acest capitol Primaria Craiova a capitulat, neavând solutie pâna la demararea graficului de lucrari finantate din bugetul local, preconizata pentru lunile aprilie – mai. Nici atunci insa nu e sigur ca vor fi amenajate toate strazile, din simplul motiv ca nu sunt bani de ajuns. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, le-a cerut oamenilor rabdare, sustinând ca nu se poate implica decât in distribuirea obiectiva a fondurilor. „Intelegeti ca, deocamdata, astea sunt posibilitatile financiare. Vom avea grija insa ca acesti bani sa intre in zonele cele mai deteriorate“, a spus Solomon.


Plus si minus


Primaria Craiova a reusit sa amenajeze doua locuri de joaca si trei rampe de gunoi in Valea Rosie in numai o luna si a proiectat canalizarea pe strada Runcu, dar nu a miscat un deget pentru a le usura traiul craiovenilor din blocurile 6 si 7, nu s-a implicat in descâlcirea itelor repartizarii datoriilor la intretinere la asociatiile de proprietari cu probleme si este inerta la capitolul inlocuiri de retele de utilitati, pentru fiecare dintre aceste lipsuri invocând ba competenta limitata, ba fondurile insuficiente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS