18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii platesc apa murdara

Craiovenii platesc apa murdara

Apa murdara care curge la robinete ori de câte ori conductele de apa sunt reparate este platita de consumatorii craioveni.


Locuitorii din Banie sunt extrem de constiinciosi când vine vorba sa plateasca apa neagra de la robinete. Desi cei mai multi sunt indignati ca trebuie sa scoata bani din buzunare pentru ceea ce nu folosesc, pâna in prezent, traditia a fost respectata si nu s-a facut nici un demers in acest sens. Reclamatii exista si din partea reprezentantilor asociatiilor de proprietari care, suparati, la rândul lor, nu stiu ce masuri ar trebui luate pentru a nu mai arunca banii aiurea pe apa neagra. Fiecare dintre partile implicate ridica din umeri si afirma ca nu are nici cea mai vaga idee de ce ar trebui facut pentru ca situatia sa se schimbe. „De obicei se intâmpla asta când cei de la Apa (Regia Autonoma Apa – n.r.) fac reparatii la tevi. Dupa aceea, trebuie sa lasam apa sa curga vreo jumatate de ora sau chiar mai mult ca sa putem sa o folosim. Nici pentru spalat nu e buna ca a incercat sotia mea si se imbâcsesc hainele“, a spus Nicu Mihalache, locuitor in cartierul Craiovita Noua.


Situatia este intâlnita la cele mai multe blocuri din Craiova, insa o solutie de compromis nu a fost gasita astfel incât consumatorii sa nu mai plateasca si ce nu consuma. „Când sunt lucrari se intâmpla frecvent, dar oamenii s-au obisnuit deja ca, periodic, sa vada apa murdara in pahare când vor sa o foloseasca pentru baut sau gatit“, a subliniat Ghedeon Popa, presedintele Asociatiei nr. 36 Craiovita Noua.


Solutia ideala: regia sa plateasca apa neagra


Pentru ca de ani buni le este bagata pe gât plata apei negre, oamenii sunt decisi, macar in al doisprezecelea ceas, sa gaseasca o solutie. Acestia au aflat insa ca situatia este intâlnita in aproape toate orasele din tara, din cauza conductelor foarte vechi, prin care este transportata apa. Totusi, craiovenii au fost informati ca unele asociatii din tara au stipulat in contractele incheiate cu Regia Apa ca aceasta sa scada un procent din factura lunara, in contul apei negre care au consumat-o. Asociatiile pot sa beneficieze de o reducere de zece la suta din factura pentru apa, calculul facându-se in functie de numarul de zile in care s-au inregistrat avariile. „Solutia ar fi foarte buna, insa trebuie sa ne gândim ca apa murdara apare si din cauza unor locatari care pur si simplu nu o folosesc ca sa nu consume. Oricum, sunt oameni care au o situatie financiara foarte proasta si nu isi permit sa mai plateasca in plus câtiva metri cubi de apa neagra“, a declarat Gheorghe Dorobantu, administratorul Asociatiei nr. 3 Brazda lui Novac.


Regia Apa nu a primit reclamatii


In timp ce locatarii se plâng ca nu gasesc solutii, actuala conducere a Regiei Autonome Apa (RAA) sustine ca in ultimele luni nu a primit nici o plângere in ceea ce priveste apa murdara. „O singura reclamatie verbala am primit de când sunt eu director, in ultimele trei luni. A venit un presedinte de asociatie si a zis ca vrea sa ii fie facute analize la apa rece pentru a vedea daca este potabila“, a explicat Constantin Stamatoiu, directorul RAA Craiova.


Totusi, Stamatoiu le-a recomandat consumatorilor care sustin ca au probleme sa se adeseze cu o cerere scrisa regiei si se vor lua masuri imediate. Seful regiei a mentionat ca nu poate face declaratii despre contractele incheiate de colegii sai din tara cu asociatiile deoarece nu stie amanunte despre existenta lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS