11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Sunt primar si fac ce vreau!“

„Sunt primar si fac ce vreau!“

Locuitorii din Berislavesti – Vâlcea sunt revoltati ca edilul-sef a dispus taierea paltinilor de pe pasunea satului, incalcând astfel o hotarâre votata de consilierii locali in plen.


Localnicii din satul Radacinesti, comuna Berislavesti, judetul Vâlcea sunt suparati pe primar deoarece acesta le-a taiat paltinii cei mai frumosi de pe pasunea satului lor, incalcând astfel o hotarâre a consiliului local din mai 2006. Prin actul respectiv s-a aprobat in plen taierea a 6,5 mc de lemne de paltin, dar nu de pe pasunea satului Radacinesti, ci de pe cea vecina, Dangesti.


„Daca avea forme sa taie la Dangesti, ce-a cautat la noi la Radacinesti? Când l-am intrebat de ce ne-a taiat paltinii a spus: «Sunt primar si fac ce vreau»! I-am spus ca izlazul nu-i al lui“, a declarat Petre Popescu.


Satenii sustin ca primarul a marcat si taiat toti paltinii inalti si sanatosi, iar in acte a trecut ca face igienizare, ceea ce inseamna ca trebuie sa taie doar ce este gaunos, uscat sau rupt de vânt. „In realitate, el face jaf, pentru ca taie tot ce este frumos si vinde la fabrica de instrumente muzicale din Reghin. Restul este lasat sa putrezeasca in padure“, a sustinut Vasile Popescu.


Consilierii locali – marionete ale primarului


Cum s-a ajuns in situatia ca primarul sa aiba acordul consiliului local? Consilierii recunosc ca una voteaza in plen si alta apare in hotarârile de consiliu redactate ulterior. Potrivit procesului-verbal incheiat in sedinta de consiliul local din luna mai 2006, consilierii au votat pentru taierea a 6,5 mc de paltin de pe pasunea satului Dangesti, si nicidecum de pe cea comunala, asa cum a aparut in hotarârea redactata ulterior. „Consilierii au fost de acord cu propunerea facuta de executiv si au aprobat-o in unanimitate. Recunosc, noi am votat ceea ce ni s-a citit de catre presedintele de sedinta, dar nu am vazut proiectul de hotarâre si nici nu l-am avut in fata in timpul sedintei. Pentru ca la Berislavesti este o regula – consilierii nu primesc o mapa cu proiectele de hotarâre care se discuta in sedinta respectiva, acestea sunt citite de presedintele de sedinta, aprobate de consilieri si redactate ulterior la calculator“, a sustinut Ioan Dragusin, consilier local.


Maria Cernea, secretarul Primariei Berislavesti, recunoaste la rândul sau ca in procesul-verbal incheiat dupa sedinta scrie negru pe alb „pasunea Dangesti“, iar in HCL a aparut „pasunea comunala“. „Nu stiu de ce este asa! Eu imi aduc aminte ca s-a stabilit locul de unde se va taia si consilierii au votat. Eu nu stiu cât lemn s-a marcat si nici cât s-a taiat. Eu stiu ca HCL definitiva este perfect legala, scrie pasunea comunala“, a afirmat Maria Cernea.


„Primaria face ce vrea!“


Si Ion Busaga, primarul comunei Berislavesti, isi aminteste ca in plenul sedintei s-a discutat si aprobat taierea arborilor de pe pasunea satului Dangesti, dar nu isi mai aminteste cum a aparut in HCL „pasunea comunala“. „Chiar eu am sustinut sa luam de la Dangesti, era mai aproape. Dar pentru ca am avut alunecari de teren nu am mai putut sa ajungem la arborii respectivi si am taiat de la Ruginesti. Si apoi, ce conteaza de unde tai? Pasunea este a comunei, poa’ sa fie din Dealul Viilor, din Dealul Boului, din Mlaca, poa’ sa fie de oriunde. Pasunea este in administrarea primariei si primarul poate face ce vrea! Pasunea este a noastra!“, a sustinut edilul-sef al comunei.


Lemn de paltin la schimb pentru un troliu


Din lemnul de paltin se fac instrumente muzicale, iar pe piata libera un metru cub de paltin se vinde cu 1.500 – 1.700 de lei. Primarul sustine insa ca habar nu are care este valoarea reala a lemnului vândut deoarece el a facut un târg cu cei de la Reghin. „Am dat paltin si am luat un troliu. L-am pus pe un tractor si fac cu el treaba la primarie. Am auzit ca la astia la Reghin costa cam 70 de milioane de lei vechi. O fi mult, o fi putin, eu asa am auzit. Dar nu stiu exact cât costa pentru ca nu am vazut nici un ban pe lemnul vândut“, a spus Ion Busaga.


Cercetarile abia au inceput


In urma sesizarilor primite de la localnici, reprezentantii Directiei Generale de Control Silvic si Cinegetic din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale au demarat o ancheta la Berislavesti.


Din primele cercetari s-au constatat urmatoarele: la data controlului primaria nu avea contract de administrare a vegetatiei forestiere cu ocolul silvic, deci se poate afirma ca Primaria Berislavesti a incalcat prevederile legale de comercializare, deoarece materialele lemnoase apartineau unei unitati de administratie publica, fiind bunuri publice, trebuia scoase la licitatie sau negociate in cazul comercializarii lor potrivit HG nr. 85/2004; Primaria Berislavesti a primit documente de provenienta si de insotire a materialului lemnos fara sa aiba dreptul legal, conform HG nr. 427/2004, primarul comunei este emitentul unor avize de insotire si completeaza total eronat aceste documente, nerespectând astfel normele care reglementeaza circulatia materialului lemnos.


Ca urmare a celor constatate s-a dispus amendarea primarului si a sefului de ocol.


„Si ce daca m-a amendat!? Cinci milioane de lei, mare lucru, o sa platesc când o sa am bani. Le dau si eu câte o suta de mii de lei când o sa am“, a spus primarul Busaga. Localnicii nu s-au lasat si au depus o plângere la politie si una la DNA. Cercetarile sunt in plina desfasurare la Berislavesti. Daca va fi gasit vinovat, primarul Busaga risca un dosar penal. Nu ar fi primul. Inainte de ’89, actualul primar a facut doi ani de inchisoare, fiind acuzat de furt si inselaciune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS