8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectori trimisi in judecata

Directori trimisi in judecata

Procurorii anticoruptie au finalizat cercetarile intr-un dosar care viza mai multe nereguli comise de actuali si fosti directori ai Complexului Energetic (CE) Turceni, cinci dintre acestia fiind trimisi in judecata pentru un prejudiciu de cinci milioane de euro.


Procurorii Biroului Teritorial Anticoruptie Târgu Jiu au dispus trimiterea in judecata a cinci persoane din conducerea Complexului Energetic Turceni, respectiv Nicolae Simionescu, fost director, Dan Gavrilescu, director comercial, Gabriel Bigu, director economic, Vasile Boca, sef Birou Juridic, si Ovidiu Balacescu, sef Serviciu Achizitii Servicii din cadrul CE Turceni. Cei cinci sunt acuzati de savârsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata cu scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual. Alta acuzatie pentru care au fost trimisi in judecata actualii si fostii directori se refera la infractiunea de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui astfel de grup.


Grup infractional


Potrivit procurorilor, in cursul anului 2005, Nicolae Simionescu, Gabriel Bigu, Dan Gavrilescu, Vasile Boca si Ovidiu Balacescu au atribuit, prin incredintare directa (cu incalcarea dispozitiilor O.U.G. nr. 60/2001 privind achizitiile publice si H.G. nr. 461/2001) contracte de transport carbune cu autovehicule de mare tonaj catre trei societati comerciale: SC ELMEROM CONSTRUCT SRL Târgu Jiu, SC A SI RAL & MARA SRL Drobeta Turnu Severin si SC CFR SSVM SA Bucuresti. Anchetatorii au stabilit ca administratorii sau asociatii celor trei firme se aflau in strânsa legatura cu persoane influente si cu putere de decizie in cadrul unitatilor miniere din judetul Gorj.


Firme avantajate


S-a stabilit ca, prin favorizarea firmelor respective, patrimoniul Complexului Energetic Turceni a fost prejudiciat cu 4.748.869 de lei, echivalentul a aproape 1.300.000 de euro. In urma incheierii acestor contracte de prestari de servicii, cele trei societati comerciale au obtinut avantaje patrimoniale de 1.300.695 de lei – SC ELMEROM CONSTRUCT Târgu Jiu, 619.739 de lei – SC A si RAL& MARA SRL Drobeta Turnu Severin, 1.321.477 de lei – SC CFR SSVM SA Bucuresti. Pentru a crea o aparenta de legalitate incheierii contractelor cu cele trei societati prestatoare, Simionescu, Gavrilescu, Bigu si Boca au falsificat acte in care au atestat fapte si imprejurari nereale. Acestia au indus in eroare Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Turceni, ascunzând faptul ca cele trei societati nu aveau capacitatea tehnica si economica de a efectua transportul carbunelui cu autovehicule si nu desfasurasera anterior alte activitati.


Prejudiciu fabulos


Complexul Energetic Turceni SA a acceptat subcontractarea serviciului de transport carbune catre alte societati comerciale, dar la preturi mult mai mici. Din probele administrate a mai reiesit ca pe 13.01.2006, inculpatii au semnat o nota de negociere cu SNTFM CFR MARFA SA in urma careia au obtinut tarife avantajoase pentru societate. Acestia au refuzat incheierea contractului de transport carbune pe calea ferata cu aceasta societate sub pretextul organizarii unei licitatii deschise pentru achizitionarea acestui serviciu, in conditiile in care aceasta procedura nu era prevazuta de lege. A fost adus un prejudiciu Complexului Energetic Turceni in valoare de 13.158.829 de lei – echivalentul a aproape 3.700.000 de euro. Procurorii anticoruptie au mai descoperit ca, prin actiuni organizate, coordonate si planificate, cei cinci directori au initiat si constituit un grup infractional in scopul comiterii de infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie. In acest grup au fost atrase si alte persoane cu functii de executie sau conducere din cadrul Complexului Energetic Turceni. Dosarul, in care prejudiciul a fost calculat la cinci milioane de euro, a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj.


Legat de PD


Nicolae Simionescu s-a laudat la numirea in functie ca este membru al PD Gorj de mai multi ani, cu toate ca pâna la data numirii nu facuse public acest lucru. Dupa ce a fost schimbat din functia de director al CE Turceni, Simionescu a fost „promovat“ in cadrul SNLO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS