18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Performanta“ judecatoreasca

„Performanta“ judecatoreasca

Jurista Mirela Codleanu a devenit „campioana“ in topul persoanelor cercetate pentru restituiri ilegale de TVA care au stat cel mai putin in spatele gratiilor.


Tribunalul Dolj a stabilit o noua „performanta“: dupa ce a decis arestarea preventiva a unei femei cercetate pentru obtinerea unor restituiri ilegale de TVA de circa 7,8 miliarde de lei vechi, aceeasi instanta a dispus noua zile mai târziu punerea de indata in libertate a arestatei, sub pretextul ca nu prezinta pericol social.


Mandat pe 29 de zile


Craioveanca Mirela Codleanu, de 32 de ani, jurista SC AGROLUC SRL Almaj, a fost retinuta pe 17 ianuarie de procurorii Biroului Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru savârsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Inculpata este cercetata pentru faptul ca, impreuna cu Naziana Slotea si George Andi Jianu, ar fi pus la cale o serie de tranzactii, in baza carora firma AGROLUC a obtinut de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj doua returnari ilegale de TVA in cuantum total de circa 7,8 miliarde de lei vechi.


La propunerea procurorilor, Tribunalul Dolj a decis pe 18 ianuarie emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele Mirelei Codleanu, starea de arest fiind mentinuta si de Curtea de Apel Craiova, pe 22 ianuarie.


Doar noua zile de arest


Inculpata nu sta mult pe gânduri si formuleaza o cerere de inlocuire a masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi localitate. Sâmbata, 27 ianuarie, Tribunalul Dolj judeca aceasta cerere. Procurorii au parte de o surpriza totala: judecatorul Bogdan Diaconescu admite cererea, insa dispune „punerea de indata in libertate“ a juristei Codleanu, care pleaca acasa, desi procurorii au declarat recurs pe loc.


Recursul trebuia sa se judece ieri la Curtea de Apel Craiova. Nu s-a putut, intrucât lipsea tocmai femeia pe care anchetatorii o vor in arest. Judecatorii au fost nevoiti sa dea un nou termen peste 24 de ore, instanta urmând sa decida astazi daca Mirela Codleanu va fi cercetata in stare de libertate ori se va revoca eliberarea dispusa de Tribunalul Dolj.


Durata arestarii


Pâna acum, in ceea ce priveste durata petrecuta in spatele gratiilor de persoanele cercetate pentru obtinerea unor returnari ilegale de TVA de la DGFP Dolj, cel mai mult timp l-a petrecut in arest craioveanul Alexandru Ene (doi ani si opt luni), iar cel mai putin inculpatii din lotul Dilgoci (30 de zile). Genica Boerica a stat in arest 22 de luni, iar Samir Sprinceana sase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS