17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Un an de la explozie

Astazi se implineste un an de la explozia care a zguduit cartierul craiovean Lapus, luând viata a doi oameni. La prima vedere, cartierul arata azi modern, cu termopane la aproape toate ferestrele, cu usi metalice la apartamente, cu o centrala termica noua. Urmele deflagratiei se mai vad inca: ba un balcon la care proprietarul n-a apucat nici pâna acum sa inlocuiasca geamurile sparte de suflu, ba o masina avariata atât de grav incât a ramas pe post de adapost pentru pisicile cartierului. Dar cele mai adânci sunt urmele din suflete.


Joia neagra


Ziua de 26 ianuarie 2006 a cazut intr-o joi. In jurul orei 5.00 se inregistrau in Craiova -19 grade Celsius. In cartierul Lapus, majoritatea locatarilor dormeau linistiti. Ici-colo, câte o lumina aprinsa indica faptul ca unii se trezisera, pregatindu-se sa plece la serviciu.


Ora 5 si 19 minute. O explozie de proportii a zguduit Lapusul. Punctul termic numarul 3, din vecinatatea blocului U2, a sarit in aer. Peretii s-au inclinat catre exterior, iar tavanul s-a prabusit peste instalatiile care asigurau caldura si apa calda pentru 926 de apartamente. Mii de geamuri ale apartamentelor situate pe o raza de mai bine de 200 de metri au fost spulberate de suflul exploziei. Zeci de autoturisme parcate in zona au fost la rândul lor avariate.


Imaginile pareau desprinse dintr-un film de razboi. Peste tot, cioburi si darâmaturi, masini indoite sau cu geamuri sparte. Balcoanele inchise cu termopan se contorsionasera, ca si când o mâna gigantica le-ar fi strâns cu o forta greu de imaginat, iar usile garajelor de la demisol, facute din tabla groasa, se indoisera nefiresc.


In interiorul punctului termic au izbucnit flacari. Inauntru se aflau Danut Ibinceanu, de 44 de ani, angajat al Regiei de Termoficare, si Doina Trica, de 36 de ani, salariata a Regiei Apa. Femeia a murit pe loc. Colegul ei a supravietuit exploziei, dar a decedat câteva zile mai târziu la Spitalul de Urgenta Craiova, din cauza arsurilor grave pe care le suferise.


Urmele tragediei


Vineri, 26 ianuarie 2007. Aproape nimic nu mai aminteste de tragedia de acum un an. Si totusi, câteva balcoane mai sunt fara geamuri, proprietarii nereusind sa le inlocuiasca. Ar mai fi, apoi, Dacia lui nea Gore, cum i se spune prin cartier. Masina, contorsionata si fara geamuri, zace in continuare la intrarea punctului termic, acoperita partial cu niste folii si cartoane, marturie a fortei pe care a avut-o explozia de acum un an.


Pagubele totale s-au ridicat, potrivit primelor estimari, la circa 20 de miliarde de lei vechi. Si totul, conform anchetei facute de Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj si Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova, din cauza societatii DISTRIGAZ SUD. Potrivit anchetatorilor, unitatea nu a inlocuit conducta magistrala de gaze de sub drumul european, desi durata de functionare a acesteia fusese depasita inca de acum… 30 de ani. Asa se face ca respectiva conducta s-a fisurat, iar gazele au ajuns prin canalizatia telefonica, apoi prin cea termica, pâna in subsolul punctului termic.


In rest, nici macar o cruce nu marcheaza locul unde explozia gazului scapat din conducta DISTRIGAZ SUD a ucis doi oameni…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS