17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimavara din ianuarie

Primavara din ianuarie

Temperatura a ajuns duminica la aproape 20 de grade in Craiova, desi suntem la mijlocul lui ianuarie. Vremea buna va aduce economii in buzunarele celor care au in casa centrale termice. Si constructorii profita de temperaturile de afara. In schimb, agricultorii avertizeaza ca jumatate din culturi ar putea fi compromise.


Vremea continua sa fie neobisnuit de calda pentru miezul iernii. La Craiova, si duminica a fost o adevarata zi de primavara, cu maxime ce au trecut cu mult de 14 grade Celsius. Potrivit meteorologilor, temperaturile sunt cu zece grade mai mari decât normele climatologice normale pentru aceasta perioada. Chiar daca e atât de cald, Regia de Termoficare Craiova nu va opri agentul termic, cel putin deocamdata, pentru ca oprirea sistemului centralizat de incalzire este o operatiune prea scumpa. In schimb, cei care au repartitoare termice isi pot regla singuri furnizarea energiei termice. Laurentiu Losceanu, presedinte la Asociatia româna a antreprenorilor din constructii, spune ca fiecare zi câstigata in aceasta perioada conteaza. La peste zece grade se poate lucra fara nici un fel de probleme. Specialistii din agricultura nu sunt insa la fel de optimisti. In Dolj, potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Valentin Bulumaci, cel mai afectat va fi grâul.


Temperaturile ridicate impiedica gripa


Partea buna in cazul temperaturilor ridicate este ca, daca acestea se mentin, nu va fi epidemie de gripa in acest an, au declarat reprezentanti ai Institutului „Matei Bals“. In schimb, acestia ne avertizeaza ca aceste temperaturi favorizeaza circulatia altor virusuri care sunt apanajul toamnei. Astfel, este de asteptat sa avem infectii respiratorii cu alte virusuri, nu cu cele gripale, iar in prezent sunt peste 200 de virusuri respiratorii in circulatie in tara noastra. „Pentru prevenirea contractarii virusurilor este bine sa fie luate in calcul evitarea colectivitatii, a locurilor aglomerate pentru persoanele susceptibile, consumul de alimente bogate in vitamine pentru cresterea imunitatii“, a declarat medicul epidemiolog Cornelia Anghel. In Dolj, in aceasta perioada s-a inregistrat un numar total de 1.039 de viroze respiratorii. Din totalul virozelor, 530 au fost pneumonii si bronhopneumonii, dar nu s-au inregistrat cazuri de gripa.


Cel mai cald an din istorie


Daca 2006 se afla pe locul al saselea in topul celor mai calzi ani, ca urmare a incalzirii globale si a fenomenului El Nino, 2007 va fi anul cel mai cald din istoria omenirii, potrivit unui comunicat al Meteorological Office din Marea Britanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS