15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate Locatarii blocului G8 din Brazda, ignorati de politisti

Locatarii blocului G8 din Brazda, ignorati de politisti

In urma cu câteva saptamâni, cotidianul dumneavoastra publica un material foarte bine documentat al doamnei Rodica Mitroi, referitor la situatia arhicunoscuta din blocul G8, situat in Craiova, pe strada Amaradia, lânga unitatea militara. Se facea referire, in respectivul articol, la internet-café-ul deschis la parterul imobilului, club care, zi de zi si seara de seara atrage zeci de golani din Craiova. Las la o parte faptul ca, dupa publicare, patronul localului ii asteapta pe majoritatea vecinilor la intrarea in bloc si le striga suparat: „Credeati ca inchid? Nu v-am spus, bai, bosorogilor/babetelor, ca am pile in primarie si nimeni nu-mi face nimic?“. Acesta ar fi un aspect legat mai mult de mentalitatea, cultura si educatia micilor parveniti de dupa revolutie. Tot in acel articol, respectivul patron spunea ca, in incinta localului, are camere de luat vederi. Bun, dar pe noi nu ne avantajeaza cu nimic in ceea ce priveste ordinea publica din fata blocului.


Teroare si bataie de joc


Mult mai grav este faptul ca blocul este permanent terorizat de deja celebrul grup de golani, gasca extrem de violenta la nivel fizic si verbal. Oamenii intra in bloc ca niste umbre, de teama sa nu fie reperati de golani, pentru ca, dupa cum s-a dovedit tot in presa craioveana din 2005, in acest bloc exista persoane agresate grav fizic de catre acesti derbedei. In presa locala, atunci când este intervievat, seful Sectiei de Politie nr. 4 Craiova, scms. Gavrila Valentin, promite, solemn, interventia rapida in caz ca acei vagabonzi si-ar mai manifesta intentiile de tulburare a ordinii publice in respectiva zona. Numai ca una este presa, alta este realitatea in care traieste domnul subcomisar si, implicit, noi.


Zilnic, la aproape toate orele din zi si din noapte, golanii consuma bauturi alcoolice la barul din fata blocului G8 sau procura bauturi de la magazinul situat in acelasi perimetru. Comercializarea de bauturi alcoolice catre minori este o fapta sanctionata de lege, dar cine sa o puna in aplicare? Respectivii golani, majoritatea minori de etnie roma din cartierele George Enescu si Cornitoiu, sunt o prezenta binecunoscuta in zona. Teroarea provocata de ei se intinde pe o arie destul de vasta. Ca sa dau un singur exemplu: intre blocurile I5 si I6 (din imediata vecinatate a imobilului G8), locatarii, prin eforturi proprii, au amenajat un cochet parculet pentru copii. Din cauza acestor golani, care vara haladuiau ca in jungla pe acolo (si se manifestau ca atare), locatarii au desfiintat acel parc.


Perioada toamna-iarna este rezervata blocului G8. La mai toate etajele sale, dar in special la cele superioare, golanii stau ziua si noaptea, tulbura linistea publica intr-un mod infernal, joaca barbut si consuma alcool. Cine e nevoit sa treaca pe lânga ei, venind de la slujba, este un mare ghinionist. Nu mai punem la socoteala faptul ca, pe palierele unde isi fac veacul, exista tot felul de excremente provenite de la ei.


Sectia 4 Politie face foarte bine


Ce face Sectia 4 Politie in tot acest haos…? Sectia 4 Politie, atât de laudaroasa in presa, nu face nimic. Zilnic, zeci de apeluri din bloc le sesiseaza faptul ca acei golani tulbura linistea publica fie in fata, fie in incinta imobilului. De câte ori s-au deplasat in zona echipajele politiei pâna acum? Nici macar o singura data! Retineti!


Personal, va istorisesc apelurile mele efectuate catre acesti politisti de la Sectia 4. In noaptea de 4 spre 5 ianuarie 2007, la ora 00.30, politistii Sectiei 4 sunt anuntati ca, la etajele superioare din bloc, tulburarea linistii publice este in toi (plus consum de alcool, plus, plus, plus…). Ofiterul de serviciu, care nici macar nu a avut bunul simt de a se prezenta (spre deosebire de mine), era foarte interesat de numarul apartamentului meu, de numarul meu de telefon etc. Cât despre interventia la fata locului… ea nu s-a efectuat.


A doua seara, la ora 21.30. Aceeasi sesizare, aceeasi lipsa de interventie. Luni, 8 ianuarie 2007, la ora 13.30: golanii isi fac de cap la barul din fata blocului, consuma alcool, profereaza injurii grosolane la adresa trecatorilor, agreseaza fizic si verbal femeile care doresc sa intre in bloc. Culmea nesimtirii si a unei triste ironii: la nici 20 m de ei, stationeaza o duba a politiei, cu un echipaj mixt. Apelata telefonic si facuta atenta asupra faptului ca in zona se afla si o masina de politie, Sectia 4 nu gaseste nimic mai bun de facut decât sa anunte prin statie respectivul echipaj sa plece urgent de acolo, pentru a nu fi martori la golaneala aflata la apogeu. Din pacate pentru politisti, când am apelat pe 8 ianuarie Sectia 4, eram chiar in spatele dubei (intentionat) si am auzit discutia prin statie. Acestea sunt deja fapte extrem de grave din partea politistilor, care trebuie sanctionati sever. Mai mult, dupa nici trei minute de la apelul meu, patroana barului iese in fuga din cârciuma, strânge rapid alcoolul din fata golanilor, indreapta mesele si scaunele. De ce? Simplu: si ea fusese anuntata, telefonic, de la Sectia 4 sa faca acest lucru, pentru a nu mai exista motive de reclamatii (dupa o jumatate de ora golanii erau iarasi cu alcoolul sub nas). De ce ar anunta politia pe patroana in loc sa o amendeze? Simplu: toate patrulele (politisti, jandarmi sau comunitari), in timpul rondului, consuma pe gratis bauturi alcoolice la respectiva crâsma. E simplu, nu?


Identitatea apelantului conteaza, restul…


Atunci când, disperat si exasperat la maximum, ai ghinionul de a apela Sectia 4 Politie, esti luat la bani marunti in privinta identitatii proprii. Nu conteaza infractiunile pe care le reclami, ci doar cine esti. O tactica paguboasa pentru bietii locatari. De ce? Un singur exemplu: un locatar de la etajul 8, sunând la Sectia 4, anul trecut, isi declina de buna-credinta identitatea, domiciliul etc. Sectia 4 nu vine decât a doua zi, dar le spune golanilor care stateau in fata blocului cine i-a reclamat cu o seara inainte. Rezultatul: bietul om se pomeneste cu un cutit lung infipt in usa de lemn (am uitat sa precizez ca respectivii vagabonzi detin arme albe asupra lor!). Nu a mai stat prea mult in bloc, de frica, si s-a mutat. De ce, domnilor politisti, aceasta tactica? Spre a ne descuraja sa va mai apelam? Când veti deveni cu adevarat europeni si, la primul apel, sa zburati in cel mai scurt timp la adresa indicata pentru ca s-ar petrece contraventii?


Cerem, public, prin intermediul acestei scrisori, un raspuns oficial nu de la Sectia 4, de ale carei minciuni suntem satui, ci de la superiorii din IPJ Dolj, care trebuie sa ia atitudine impotriva lucratorilor aflati in subordine, care, generos platiti din bani publici, nu isi fac datoria.


Cine sunt golanii?


Respectivii golani sunt foarte cunoscuti in zona. Ii recunosti automat dupa glugile trase pe ochi (spre a nu fi identificati), dupa mâinile infundate in buzunare pâna la cot, dupa flegmele care ii insotesc la fiecare pas. Poreclele lor, cunoscute de toti cei din zona si pe care si le-au imprimat, spre nemurire, cu cutite pe ziduri, banci si pe orice poate fi zgâriat, sunt: ZAMA, OAIE, LUIS, BILA, OCTO, TRONI, MAREAN, CURCA. Ei sunt cei care, cu complicitatea politiei (fiindca altfel nu putem numi lipsa de reactie a Sectiei 4), terorizeaza in ultimul hal un bloc si o zona intreaga. Ei sunt cei care, atunci când trec patrule prin zona, manânca seminte impreuna cu politistii si comunitarii, beau cu ei la mese. Cum, dar, sa le faca cineva ceva? Se zvoneste ca printre acesti turbulenti este si un fiu de politist comunitar, de aici si lasarea lor in pace de catre politie. Asa o fi? Domnilor politisti, este chiar greu sa plasati un agent in civil care, numai câteva ore, sa supravegheze zona si sa constate cele enumerate? E chiar asa de greu sa amendati patronii barului si ai magazinului nonstop sa nu le mai serveasca bauturi unor minori? Aveti vreun interes in ceea ce-i priveste pe golani sau doar dati dovada de incompetenta crasa? Este un mesaj absolut disperat. Este un scurt raport al unor infractiuni pedepsite de catre legislatia in vigoare. Daca va fi nevoie, vom merge pâna la ministrul internelor cu plângerile.


Un locatar din blocul G8

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII