12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateWindows Vista - pretentii exagerate

Windows Vista – pretentii exagerate

Mult asteptatul si laudatul Windows Vista are niste cerinte hardware pentru care nici firmele americane nu sunt pregatite, ca sa nu mai vorbim de utilizatorul care foloseste computerul de acasa.


Windows Vista a fost lansat de curând si deja a devenit subiect de controversa. Vista Home Premium, una dintre cele cinci variante in care este oferit, este recomandata de Microsoft ca fiind sistemul de operare potrivit celor care folosesc computerul de acasa, numai ca are mai multe cerinte hardware decât orice alt sistem de operare pâna acum.


Cerintele minime pentru Vista sunt: procesor de 800 MHz 32-bit, 512 Mb RAM, placa video de 128 Mb, iar hardul trebuie sa fie de cel putin 20 Gb, dintre care 15 Gb spatiu liber. Un ghid despre cât de bine sa administrezi cei 5 Gb ramasi disponibili, având in vedere ca si sistemul de operare in sine ocupa ceva spatiu, nu exista. Pentru Home Premium, in schimb, pretentiile sunt ceva mai mari: procesor de cel putin 1000 Mhz, cu 1 Gb memorie RAM, 128 Mb memorie video, DirectX 9 cu driver WDDM, Pixel Shader 2.0 cu 32 biti per pixel si aceiasi 15 Gb liberi din hard.


Americanii ramân la sistemele de operare de acum


Un raport al eWeek dezvaluie date interesante despre sectorul de business american: aproximativ jumatate din numarul total de PC-uri folosite in business-urile de orice marime din SUA nu au hardware destul de bun pentru a rula Vista. Dintre toate aceste sisteme, doar 6% poseda hardware care poate primi titlul de Vista Premium PC.


Microsoft a anticipat vânzari de peste 90 de milioane de licente pentru Vista pâna in primele luni ale lui 2007, numai in sectorul business. Insa Vista cere mult mai mult de la hardware decât sistemele de operare anterioare, iar upgrade-urile hardware nu se vor face atât de usor precum ar dori compania din Redmond. La lansarea XP-ului, Microsoft a prezis vânzarea a 60 de milioane de licente, in conditiile in care peste 70% din sisteme erau la punct cu hardware-ul.


Prima problema descoperita la sistemul considerat cel mai sigur


O problema de securitate a fost descoperita si la Windows Vista, despre care Microsoft sustine ca este cel mai sigur sistem de operare de pâna acum. Majoritatea analistilor sunt de parere ca eroarea este de mica importanta, din moment ce un hacker ar trebui sa aiba acces fizic la sistem ca sa o poata exploata pentru un atac.


Pe 30 noiembrie, Vista a devenit disponibil in sectorul business. Lansarea pe piata este programata pe 30 ianuarie 2007, iar preturile variaza intre 200 si 400 USD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS