16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiliarde de lei pentru evaluare si acreditare

Miliarde de lei pentru evaluare si acreditare

Dupa ce va trece prin probele de foc ale Agentiei Române de Asigurare a Calitatii in Invatamântul Superior (ARACIS) pentru a obtine un calificativ bun la evaluare, Universitatea din Craiova va trebui sa dea institutiei zeci de miliarde de lei atât pentru evaluari, cât si pentru acreditarea unor noi specializari.


ARACIS va evalua institutia craioveana de invatamânt superior in functie de capacitatea si eficacitatea educationala si de managementul calitatii. Guvernul a stabilit noile tarife de autorizare si acreditare pe programe de studiu ale institutiilor de invatamânt superior. Pentru evaluarea periodica, din cinci in cinci ani, a unui program de studii din ciclul de licenta acreditat, tariful ARACIS este de sase salarii lunare brute de profesor universitar din invatamântul de stat cu vechime maxima. Pentru universitatile cu pâna la 9.000 de studenti tariful este de 17 salarii lunare brute de profesor universitar din invatamântul de stat cu vechime maxima. Pentru universitatile cu pâna la 20.000 de studenti tariful este de 36 de salarii lunare brute de profesor universitar, iar la universitatile cu mai mult de 20.000 de studenti, tariful este 48 de salarii lunare brute de profesor universitar din invatamântul de stat cu vechime maxima. Ion Vladimirescu, rectorul Universitatii din Craiova, considera ca tarifele ARACIS sunt prea mari, institutia craioveana, care are peste 20.000 de studenti, trebuind sa plateasca sume importante atât pentru evaluarile europene, cât si pentru acreditarea unor specializari. „Taxele sunt foarte mari. Universitatea din Craiova are peste o suta de specializari, fara masterate, si pentru conditiile de acum sumele pe care trebuie sa le platim ne vor afecta bugetul“, a explicat Vladimirescu.


Inca 20 de specializari acreditate la Universitate


Cu toate ca are tarife mari pentru evaluarea universitatilor, ARACIS va da acreditari pe bani mai putini. Pâna acum, taxele percepute de Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare pentru autorizarea provizorie si acreditarea institutiilor de invatamânt superior erau stabilite la nivelul a zece salarii lunare de profesor universitar din invatamântul destat, cu vechime maxima. ARACIS a propus tarife mai mici pentru autorizarea provizorie si acreditarea institutiilor de invatamânt, acestea fiind limitate la sapte salarii lunare brute minime de profesor universitar din invatamântul de stat cu vechime maxima. Tariful pentru evaluarea programelor specifice ciclurilor de masterat si doctorat este un salariu brut lunar al unui profesor in situatia in care se evalueaza un singur program. Pentru mai multe programe se adauga un coeficient de 0,5 pentru fiecare program din acelasi dosar. Astfel, daca pâna anul trecut o universitate platea pentru acreditare intre 300 si 500 de milioane de lei vechi, in functie de numarul studentilor inscrisi, din acest an, o singura taxa va depasi un miliard si jumatate de lei vechi, aceasta suma reprezentând minimul de cuantum impus. Universitatea din Craiova va plati ARACIS in acest an acreditarea a 20 de specializari care pâna acum au avut autorizatii provizorii.


ARACIS loveste in studentii facultatilor particulare


Noile tarife ARACIS ii vor afecta pe studentii facultatilor particulare deoarece prin majorarea taxei de acreditare se vor dubla si taxele de studiu, studentii fiind nevoiti sa suporte din buzunarul lor functionarea facultatilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII