22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntegrare cu porcul sub streasina

Integrare cu porcul sub streasina

Intrarea României in Uniunea Europeana i-a lasat indiferenti pe locuitorii din Noul Rast, singura comuna cu pretentii europene din judetul Dolj. In timp ce batrânii inca nu si-au revenit dupa socul inundatiilor, asteptând in continuare minunile dumnezeiesti, tinerii au pus ochii pe Europa, in speranta unui trai mai bun.


Cea mai noua comuna a judetului Dolj, Rastul reconstruit, a intrat zilele trecute in Europa aproape fara stiinta localnicilor preocupati mai mult de ziua de mâine decât de perspectiva unei Uniuni largite intr-atât incât sa intre si Rastul. Batrânii noii localitati, trasata europeneste, abia s-au asezat, inainte de Craciun, in noile case in care mai crapa un zid sau se mai cojeste tencuiala peretilor. Cei mai multi nu stiu daca am intrat sau nu in Europa si nu-si doresc decât un pic de liniste inainte de cea vesnica. In asteptarea ei, barbatii mai trag un paharel, iar femeile fac tot ce faceau si acum 100 de ani, treburile din jurul casei. Uniunea e departe!


Sarbatori sarace


Oamenii carora Dunarea le-a luat tot lasându-le doar sufletele chinuite de spaime si-au incropit, dupa puteri, locul de iernat in casele noi. Un pat cu tablii, o masina de gatit pe post de soba, o masa si câteva scaune scâlciate e tot ce si-au putut permite multi dintre rasteni. „Instaritii“ se cunosc de la o posta. Falosii si-au pus porcul bucati la streasina caselor, iar nevricosii l-au bagat direct in dormitorul lasat pe post de camara. O bucata de pâine si un pahar cu vin s-au gasit de Sarbatori si pe masa sinistratilor bucurosi de casa noua si de nevoi vechi. Daca unii au acum jumari cu care sa faca varza calita este pentru ca au urmat sfatul primarului Iulian Silisteanu care a afisat pe usa si peretii primariei indemnuri la cumpatare si bunastare. „Cu banii pe care-i primiti la ajutorul social va solicit sa cumparati: lemne de foc, porc la pretul de 40 de lei/kg, faina etc. Nu mai cheltuiti banii fara rost pe lucruri care nu va sunt de stricta necesitate“, a „decretat“ primarul Silisteanu.


Europa pe gustul fiecaruia


Multumita ca are acoperis deasupra capului, Aurica Silisteanu nu are timp sa se gândeasca la Europa. Grija ei e sa puna celor noua persoane din casa ceva pe masa si sa-si creasca nepotii. „Nu stiu eu ce e Europa asta, dar am auzit ca cica am fi intrat in ea. Daca ne da ceva e de bine, daca nu, nu“, a spus Aurica. Petre, baiatul ei de 24 de ani, care tocmai si-a vopsit parul ca asa a auzit el ca e in Europa, nu e hotarât daca sa intre sau nu in ea. „Eu stau unde ma plateste bine. Ca asa am mai muncit la unii p’ici si când sa-mi dea banii au uitat. Daca si acolo e la fel, nu-mi trebuie!“, a mormait suparat Petre. Câteva case mai incolo, familia Dudea a cochetat de mult cu Europa. „Patru ani am muncit cu sotia in Spania. Pâna in Paste o sa plecam din nou, ca aici nu avem ce face. Muncim pentru copii!“, a spus cu obida Trandafir Dudea, carând o roaba plina cu pamânt pentru spoitul camerei ce si-o adaugase la casa. Trandafir, om cu ceva cheag prins in Spania, isi pusese si el trandafirii porcului la uscat, la streasina, locul devenit frigider la Rast. „Eu nu ma pun la mintea porcului sa-l gâdil, sa-i fac jucarii, ca n-am eu timp de prostii ca astia din UE. Daca nu ma lasa sa-l tai cum m-a invatat tata, o sa-l gâdil pâna moare, ca sa fie ei fericiti“, s-a pronuntat Dudea cu privire la normele UE. Daca toti ceilalti ii dau o sansa UE sa arate ce poate, nea Florea Jianu este pesimist convins. „Pentru mine e egal cu zero ca am intrat in Uniunea Europeana. De la UE nu astept decât moartea“, se otaraste batrânelul la nevasta care spune ca ii e drag de Uniune.


Spania este la Rast


Intrarea României in Europa ii da fiori primarului Silisteanu. Se teme ca multi vor pleca la munca dincolo si-i ramâne satul gol dupa ce aproape ca l-a terminat de construit. Sa-i momeasca in vatra satului Silisteanu i-a indemnat sa puna umarul la reconstructia Rastului cu sloganuri mobilizatoare: „Primaria Rast solicita forta de munca (…) cu prioritate din comuna Rast pentru reconstructia de case. Ocazie unica de a face bani. Tineri, nu uitati: Spania este la Rast!“. „Vara si asa ramâne satul fara tineri pentru ca pleaca multi la munca dincolo. Acum m-am gândit sa aduc niste investitori care sa faca o fabrica de conserve si o brutarie, ca sa-i tinem pe oameni aici. Nu are rost sa alerge prin lume straina. Sa se faca primavara si vom mai vedea!“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS