16.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRevelion „exploziv“ la kilometrul zero

Revelion „exploziv“ la kilometrul zero

Milioane de români din intreaga tara si de peste hotare au sarbatorit pe strazi intrarea in 2007 si aderarea la Uniunea Europeana. La Bucuresti, mai multi oficiali europeni au petrecut alaturi de presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu primul Revelion al României ca membru UE.


Jocuri de artificii, cladiri scaldate in lumina si concerte in aer liber. Aceasta a fost atmosfera in care românii au sarbatorit intrarea in noul an 2007 si totodata noul statut de cetateni europeni cu acte in regula. Tonul distractiei a fost dat de Capitala, unde sute de mii de oameni au iesit in Piata Revolutiei si Piata Universitatii pentru a participa la cele doua Revelioane organizate de guvern si de Primaria Bucuresti.


Oficialii europeni au petrecut la Bucuresti


Cu câteva ore inainte de a trece in 2007, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au ridicat steagul Uniunii Europene in fata guvernului in prezenta mai multor personalitati ale Comunitatii Europene, printre care presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. Presedintele Basescu a multumit românilor, Europei, dar si Guvernului României. Basescu a luat cuvântul dupa alocutiunea rostita de Tariceanu si dupa scurtul mesaj de bun venit in UE adresat românilor de Josep Borrell. Presedintele a urat bun venit oaspetilor straini si a spus ca aproape ca nu are importanta ca acestia sunt presedinti, ministri, comisari ai Uniunii Europene, pentru ca ei reprezinta in fapt tarile din care provin. „Este salutul popoarelor europene adus României“, a spus seful statului român. Basescu a multumit românilor pentru eforturile depuse si tuturor statelor membre pentru sprijinul acordat aderarii României, Comisiei Europene, presedintelui acesteia, Jose Manuel Barroso, comisarului Olli Rehn si tuturor celorlalti comisari. „Multumesc, români, multumesc, Europa, multumesc Guvernului României!“, si-a incheiat Basescu alocutiunea.


Premierul Tariceanu a declarat ca arborarea steagului UE reprezinta un moment istoric si de bucurie pentru intreg poporul român, care asteapta acest eveniment de 17 ani. „Este un moment de reala satisfactie, care ne exprima increderea in viitor“, a spus Tariceanu. „Fiecare român care va vedea arborat steagul UE in Bucuresti si in capitalele de judet va sti ca aceasta se datoreaza si contributiei sale“, a subliniat premierul. „Ne bazam pe solidaritatea UE. Vom face parte dintr-o familie puternica si unita. Sa fim mândri cu ceea ce construim si iubim!“, a indemnat Calin Popescu Tariceanu in incheierea alocutiunii sale.


Chelia lui Basescu, ca sfintele moaste


Câteva ore mai târziu, cei doi oficiali români au serbat separat Revelionul integrarii. „In câteva clipe incepe anul demnitatii noastre“, a declarat presedintele Traian Basescu in fata unei multimi descatusate in Piata Universitatii. El le-a multumit românilor ca au facut posibila intrarea tarii in Uniune. In spatele sau, Teatrul National era iluminat in culorile drapelelor român si european, care incadrau un ecran urias ce difuza imagini cu spectacolul si interventiile invitatilor. Dupa ce a dat startul la numaratoarea inversa sarind de la patru la unu pentru a nu rata momentul trecerii in noul an, presedintele Traian Basescu le-a facut câteva urari românilor, apoi a intrat simbolic in UE traversând podul care lega scena pe care a tinut discursul de scena principala de la Universitate, unde cântau artistii. Pe pod erau 28 de soldati care tineau in mâna steagurile tuturor statelor membre UE si pe cel al Uniunii. Basescu s-a oprit pe scena principala din piata, pentru a le mai face câteva urari bucurestenilor. „Sa aveti curaj sa va luati viata in mâini, sa hotarâti pentru voi, intrarea in Uniunea Europeana va garanteaza libertatea“, a spus presedintele României. Apoi a facut o baie de multime si s-a prins intr-o hora pe melodia „Trandafir de la Moldova“. Bucurestenii s-au calcat in picioare pentru a-l vedea pe presedinte, iar multi l-au localizat dupa celebra chelie. „Uitati-i chelia, e Basescu, e lânga noi, pune mâna pe el. Iar daca reusesti sa-i atingi si chelia, o sa-ti mearga bine tot anul“, a spus mucalit un participant la eveniment, potrivit NewsIn.


Premierul, huiduit in Piata Revolutiei


Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost huiduit in Piata Revolutiei de o parte din multimea prezenta la Revelionul Integrarii, lucru care i-a surprins in mod evident pe oaspetii straini care l-au insotit pe premier, potrivit NewsIn. Primul-ministru a ajuns in Piata Revolutiei impreuna cu ministrii liberali si cu oaspeti europeni, comisarul european Olli Rehn, liderul ALDE, Graham Watson, si Emma Nicholson, apartinând aceleiasi familii politice liberale. Tariceanu a fost intâmpinat de gazda festivitatii din piata, MC-ul George Vintila, care a anuntat publicului prezenta primului-ministru si le-a cerut persoanelor aflate in piata – aproximativ 200 de mii, dupa estimarile organizatorilor – sa-l aplaude pe premier. Insa, in loc de aplauze, s-au auzit huiduieli, spre marea surprindere a oaspetilor straini.


Perplexitatea pe chipurile lor era evidenta. La un al doilea apel al lui George Vintila adresat multimii de a saluta cum se cuvine momentul aderarii României la UE si oaspetii europeni, raspunsul publicului a fost aplauze si urale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS