Acestea nu respecta legislatia comunitara de organizare si igiena, care se aplica de la 1 octombrie 2006. Multi dintre patroni nu au bani pentru modernizari.
Peste 70% din unitatile de morarit si panificatie din judetul Dolj risca sa fie inchise in orice moment, pentru ca nu respecta normele de organizare si igiena impuse de UE, au precizat joi reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). De la 1 octombrie 2006, ghidul de bune practici aplicat pe piata comuna pentru unitatile din industria de profil a devenit obligatoriu si pentru fabricile românesti. Conform acestuia, societatile trebuie sa respecte un anumit aranjament al fabricii, o anumita igiena a personalului, a depozitarii fainii, a productiei si a transportului si distributiei de pâine.
Dusuri si periute de unghii pentru angajati
O atentie deosebita se acorda igienei personalului. Angajatii fabricilor de pâine trebuie sa efectueze un examen medical la angajare si verificari periodice in acest sens. Inainte de inceperea programului de lucru, angajatii sunt inspectati de seful de sectie. Daca dau semne de boala (infectii ale pielii, plagi, abcese, dureri abdominale, senzatii de voma, stare febrila, tuse, dureri in gât, scurgeri din urechi, ochi etc.) sau prezinta semne de oboseala fizica avansata sau stres, ei sunt trimisi la medic si pot reveni la serviciu numai cu acordul acestuia. De asemenea, angajatorii trebuie sa le puna la dispozitie echipamente de protectie si vestiare. Inainte de a intra in productie, ei trebuie sa faca un dus general cu apa calda si sa-si dezinfecteze mâinile, sa aiba unghiile taiate, iar femeile sa nu le aiba date cu oja. Tot pentru curatarea unghiilor, fiecare angajat trebuie sa aiba câte o periuta speciala. Acestea sunt numai câteva dintre regulile de igiena care trebuie respectate. Valentina Militaru, directoarea executiva adjuncta a DSVSA Dolj, spune ca foarte putine unitati de profil din judet respecta normele UE la ora actuala. „70% din unitatile de morarit si panificatie din judet nu respecta normele UE in materie de organizare si igiena. Ele risca in orice moment sa fie inchise de DSVSA. Deja am inchis si suspendat activitatea la zece unitati. De la 1 octombrie 2006, respectarea normelor comunitare a devenit obligatorie“, a spus aceasta. Din pacate, nu multi dintre patroni se vor moderniza pâna la 1 ianuarie 2007. „Unii dintre patroni incearca sa se modernizeze. Surprinzator, am intâlnit si cazuri in care brutariile din mediul rural erau mai bine puse la punct decât cele din oras. Majoritatea patronilor nu dispun insa de resurse financiare pentru a face aceste modernizari. Altii nu au suficient spatiu care sa le permita amenajarea fabricii dupa normele UE“, a mai afirmat Valentina Militaru.
Situatie dezastruoasa pe plan national
La nivel national, situatia este ingrijoratoare. Potrivit unei analize facute de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), doar 5% din unitatile de panificatie si 8% din cele de morarit se ridica la standardele impuse de UE. ANSVSA evaluase la mijlocul anului in curs 6.882 de unitati de morarit si panificatie. Dintre acestea, doar 333 respectau conditiile impuse de legislatia comunitara in domeniu. 1.309 unitati nu respectau deloc standardele comunitare, cu toate ca indeplineau conditiile minime de igiena impuse de legislatia nationala. Din evaluare a reiesit ca spatiile si anexele unitatilor nu sunt intretinute in conditii optime de igiena. In plus, multe unitati nu asigura apa calda in flux continuu, nu au chiuvete suficiente, unele dintre ele fiind nefunctionale, nu au sisteme de ventilatie eficiente sau folosesc ustensile de lucru corozive, uzate si murdare. La multe fabrici nu au fost efectuate operatiuni de dezinsectie si deratizare. Au mai fost descoperite unitati care nu detin vestiare, grupuri sanitare, spatii pentru spalarea recipientelor si depozite pentru materia prima si produsele finite.
Falimente si somaj
Responsabilii in domeniu se asteapta ca jumatate din unitatile de profil sa fie dizolvate dupa 1 ianuarie 2007. Unitatile care nu vor supravietui vor fi preluate de cele cu forta financiara. Aceste preluari nu vor presupune insa si adoptarea fortei de munca, astfel incât 30-40% din angajatii actuali vor deveni someri.