Gheorghe Emil Mota, prim-procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj si seful procurorilor din judet, s-a „specializat“ in rezolutii de neincepere a urmaririi penale „strategice“, pe lista acestuia regasindu-se, intre altii: Ion Calinoiu, Dan Ilie Morega sau Clement Mocanu.
Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj, are trac la politicieni de rang inalt sau la oameni de afaceri care se bucura de notorietate atât la nivel local, cât si national. In cei aproape doi ani de când a fost numit prim-procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota nu a reusit sa trimita in judecata o persoana care ocupa functii publice importante, desi pe masa acestuia au fost dosare care contineau nume „grele“. Cea mai insemnata realizare a lui Gheorghe Emil Mota este trimiterea in fata judecatorilor a fostului presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie. Acesta era insa la momentul respectiv iesit din viata politica, renuntând la functia de sef al PSD, si nemaiocupând nici scaunul de presedinte al Consiliului Judetean Gorj. Altii insa au scapat fara probleme, desi au fost urmariti penal chiar in aceleasi dosare cu Nicolae Mischie.
Ion Calinoiu, „lipici“ la NUP
Anchetat impreuna cu Mischie a fost si Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, cercetarea vizând modul in care institutia a atribuit lucrari de pietruire si balastare de drumuri. Ion Calinoiu chiar a facut parte din comisiile care au atribuit lucrarile respective, insa acest lucru nu a contat in balanta anchetatorului. Astfel, in Dosarul „Drumurile“, seful Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, a primit NUP. „Norocul“ presedintelui Calinoiu nu s-a oprit insa si, intr-un dosar de alta factura, respectiv cel in care s-a urmarit felul in care vicele PSD Gorj si-a construit vila de stramutat de lux, s-a dat tot NUP. Pentru 80.000.000 de lei, presedintele CJ Gorj a achizitionat doua cocioabe in comuna Slivilesti. In schimbul acestora i-a fost construita in cartierul Primaverii din Târgu Jiu o vila de lux in valoare de câteva miliarde de lei vechi. Motivul neinceperii urmaririi penale a fost ca suprafata caselor cumparate a coincis cu cea a vilei care a „rasarit“ in cartierul Primaverii.
Spectacol cu Morega
Una dintre cele mai rasunatoare anchete desfasurate de Gheorghe Emil Mota a fost cea care l-a privit pe Dan Ilie Morega, seful PNL Gorj si subprefect al judetului la data la care a inceput cercetarea. Mai intâi, prim-procurorul s-a autosesizat in legatura cu declaratia de interese a subprefectului Morega, din care fusese omisa o firma la care liderul PNL Gorj detinea parti sociale. Dosarul a fost finalizat cu NUP. Gheorghe Emil Mota nu s-a oprit si a redeschis un dosar mai vechi de-al lui Morega, care privea achizitionarea de la FPS a firmei ALMA Motru. Gestul a fost inutil, intrucât insusi prim-procurorul a realizat ca faptele de care era acuzat subprefectul Morega se prescrisesera, NUP-ul devenind obligatoriu. Astfel a mai trecut o ancheta, iar prim-procurorul si-a mai trecut la activ un NUP. Alt NUP care merita amintit este si cel din dosarul altui fost subprefect, pesedistul Eugen Vâlceanu, anchetat in afacerea AMORIM.
Mocanu, „lipici“ la SUP
Spectaculoasa a fost si scoaterea de sub urmarirea penala a renumitului om de afaceri româno-american Clement Mocanu. Afaceristul a fost cercetat in Dosarul „Casa Ganescu“, alaturi de fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie. In timp ce pe Mischie l-a trimis in judecata pentru abuz in serviciu, pe Clement Mocanu, a carui firma a câstigat licitatia tinuta de institutie si a primit bani in avans pentru lucrari, Gheorghe Emil Mota l-a scos basma curata. Cu toate ca a participat la licitatie cu trei societati la care era actionar, sa fie sigur ca o sa câstige, Mocanu a scapat de instanta, intrucât Gheorghe Emil Mota a considerat ca reprezentantul SC ARC Târgu Carbunesti nu a vrut sa incalce legea, ci si-a urmarit interesul in afaceri.
NUP si pentru universitari
Cea mai rapida neincepere a urmaririi penale a fost data insa in dosarul spagilor de la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Constantin Brâncusi“. In urma unei sesizari a SRI, Gheorghe Emil Mota a deschis un dosar in care aproape zece cadre universitare erau acuzate ca ar fi primit spaga de la studenti. Nimeni nu a mai stiut nimic despre cursul anchetei, rezultatul fiind in final NUP. Interesant este ca seful SRI Gorj la data anchetei, Ion Faget, era (este si in prezent – n.r.) profesor la Universitatea „Constantin Brâncusi“, sesizarea neparând la prima vedere a fi lipsita de temei. Trebuie insa amintit si ca Gheorghe Emil Mota isi face masterul la Universitatea „Constantin Brâncusi“, iar sora acestuia, Simona Mota, e cadru asociat la Facultatea de Drept condusa de Nicolae Brânzan. Motivul oficial al NUP-ului a fost acela ca studentii nu ar mai fi vrut sa dea declaratii impotriva profesorilor.