20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTârgurile de animale, in atentia inspectorilor DSV

Târgurile de animale, in atentia inspectorilor DSV

Potrivit legislatiei române in domeniu, pâna in 2007, bovinele, porcinele, ovinele si cabalinele trebuie sa aiba pasaport individual si certificat sanitar-veterinar care stabileste starea de sanatate a animalului. Culoarea verde a certificatului indica un animal sanatos, care poate sa circule in târguri, oboare, pasuni, culoarea galbena indica o sanatate incerta, animalul neputând intra in contact cu alte animale, iar certificatul rosu se elibereaza pentru animalele de sacrificare. Refuzul proprietarului de a individualiza si inregistra animalele pe care le detine se sanctioneaza cu amenda, iar animalele fara pasaport au interdictie de circulatie.


Pentru alinierea la politicile comunitare, aceste prevederi trebuia aplicate din 2004 pâna pe 31 decembrie 2006, intrucât suma obtinuta pentru aceasta actiune din fonduri PHARE, de peste patru milioane de dolari la nivel national, sa poata fi justificata. Târgul de animale din comuna Brosteni, judetul Mehedinti, este plin de ovine, porcine si cabaline care nu au intrat in atentia veterinarilor pentru individualizare. Târgul de animale din aceasta comuna a fost inchis de organele sanitare in urma cu 20 de zile, insa doar pe hârtie, deoarece el a functionat in permanenta.


Potrivit directorului DSV Mehedinti, dr. Paul Adamescu, „in judet nu avem târguri de animale autorizate, deoarece autoritatile locale nu respecta regulile de functionare si organizare pentru asemenea activitati si nici nu intreprind actiuni pentru dotari minime. La Brosteni am gasit un primar receptiv, Serafim Alexandru, care s-a adaptat cerintelor legale, si vom verifica pentru autorizare acest târg“.


Cinci târguri autorizate in Gorj


In Gorj, inspectorii veterinari sunt mai indulgenti, in judet fiind cinci târguri de animale autorizate, cu toate ca nu indeplinesc in totalitate prevederile legale. Potrivit DSV Gorj, târgurile din Tântareni, Pesteana, Saulesti, Alimpesti, Logresti indeplinesc conditiile legale chiar daca au unele lacune. Exista si târguri care sunt inchise de veterinari, dar functioneaza ilegal, asa cum sunt cele din Slivilesti, Bolbosi si Godinesti. Directorul DSV Gorj, dr. Ion Iliuta, afirma ca „târgurile care sunt autorizate indeplinesc un minim de organizare si dotare, iar cele care functioneaza ilegal vor fi inchise, asa cum s-a intâmplat cu cel de la Bolbosi, unde s-a aplicat o amenda de 20 de milioane de lei autoritatilor locale“.


In ceea ce priveste autorizarea mijloacelor, cu exceptia a cinci masini care apartin unor societati de profil, animalele sunt transportate cu mijloace neadecvate, fapt care constituie contraventie si se sanctioneaza in conformitate cu prevederile Hotarârii nr. 789/1991 si Hotarârii nr. 794/1993.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS