21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsilierii Aliantei, chiul in masa

Consilierii Aliantei, chiul in masa

Unsprezece consilieri judeteni sunt intr-o vacanta prelungita si nu s-au prezentat la sedinta Consiliului Judetean Dolj de ieri pentru a vota repartizarea catre comune a banilor primiti dupa rectificarea bugetara. Cum majoritatea chiulangiilor erau din partea Aliantei, pesedistii au detinut suprematia in consiliu si au votat cum au avut chef.


Când consilierii judeteni ai Aliantei chiulesc, consilierii opozitiei isi fac de cap, asa s-ar putea caracteriza sedinta extraordinara a Consiliului Judetean (CJ) Dolj de ieri. 11 consilieri judeteni, din totalul de 34, majoritatea fiind din partea Aliantei, nu au putut ridica doua degete pentru a vota repartizarea sumelor defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale. Asa ca pesedistii au hotarât de unii singuri spre ce bugete locale vor merge cele peste 97 de miliarde de lei, bani alocati de guvern Doljului la ultima rectificare bugetara. Liderii aliatilor doljeni au fost contactati telefonic de GdS pentru a afla din ce cauza au lipsit consilierii portocalii de la sedinta extrordinara a CJ Dolj. Senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea a declarat ca numai un singur consilier judetean PNL a lipsit de la sedinta cu acordul partidului, iar ceilalti trei chiulangii va trebui sa dea explicatii pentru absentele lor. „Am auzit ca au fost mai multe absente de la mai multe partide la sedinta consiliului judetean. Stiam ca va lipsi un singur consilier care este plecat sa rezolve o treaba importanta pentru partid. De ceilalti nu stiam insa nimic, dar voi sta de vorba cu ei pentru a afla care au fost motivele pentru care au lipsit de la sedinta“, a spus Oprea.


Visan acuza, Prioteasa se scuza


Consilierul judetean si secretarul general al PD Dolj, Gelu Visan, care a lipsit si el de la sedinta extraordinara a CJ Dolj, considera insa ca sedinta nu a fost convocata regulamentar de presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. „Este o trasnaie a lor. Sedinta nu a fost convocata regulamentar pentru ca trebuia sa fim anuntati cu 72 de ore inainte, nu cu 48, asa cum s-a intâmplat. Eu am insistat pe lânga Prioteasa sa tinem sedinta luni, pentru ca azi (ieri – n.r.) e sarbatoare. Nu s-a terminat inca perioada de concedii, dar presedintele CJ Dolj nu a vrut sa puna sedinta luni pentru ca atunci pleaca el in concediu. Eu i-am spus ca sunt plecat din localitate toata saptamâna si stia ca o sa aiba si alti absenti, dar nu l-a interesat. O sa convocam si noi, o treime din consilieri asa cum prevede legea, o sedinta extraordinara duminica, la ora 12.00, sa vedem cine vine!“, a amenintat Visan. Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat ca sedinta de consiliu nu a putut fi amânata pentru ca trebuia sa fie aprobate salariile profesorilor, iar consilierii judeteni, fie ca au fost sau nu prezenti, au fost anuntati din timp. „I se poate intâmpla oricui sa lipseasca de la o sedinta de consiliu si nu e nimic senzational in asta. Stiam ca vor fi absenti, dar pe mine ma interesa sa avem cvorum. Consilierii judeteni au fost anuntati din timp, conform legii, si nu puteam schimba data sedintei pentru ca trebuie sa aprobam urgent salariile cadrelor didactice. Intentionam sa plec luni in concediu, dar m-am razgândit“, a explicat Prioteasa.


Rectificarea bugetara nu a ajuns si in Isalnita


In lipsa majoritatii consilierilor Aliantei, consilierii judeteni au votat repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale si pentru finantarea cheltuielilor de personal ale cadrelor din invatamântul preuniversitar. Astfel, din cele peste 97 de miliarde de lei alocate de guvern, consilierii judeteni au aprobat 1,09 miliarde pentru construirea unor sedii de primarii in Calafat si Bailesti, iar fiecare comuna a primit in functie de suprafata, numar de locuitori si gradul de absorbtie a taxelor si impozitelor locale o anumita suma de bani. Cei mai multi bani au mers catre Primaria Craiova, peste 8,6 miliarde de lei, la polul opus fiind bugetul Primariei Bechet care a primit doar 260 de milioane. Dintre comune, Ciupercenii Noi a primit cei mai multi bani, bugetul sau fiind suplimentat cu peste 1,2 miliarde de lei, comuna Robanesti a primit 1,1 miliarde de lei, iar bugetul comunei Isalnita nu a primit nici de aceasta data nici un ban, deoarece localitatea obtine suficienti bani din taxele si impozitele locale. Pentru finantarea cheltuielilor de personal din invatamântul preuniversitar de stat doljean, consilierii judeteni au aprobat suma de 156 de milioane de lei, alocata de guvern la ultima rectificare bugetara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS