19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul judetean se scutura de uscaturi

Consiliul judetean se scutura de uscaturi

Autoritatile judetene au decis sa reactualizeze lista bunurilor aflate in domeniul public al judetului Dolj dupa ce mai multe obiective din patrimoniul Doljului au cazut in ultimii ani „victima“ retrocedarilor. Pe lânga bunurile trecute la capitolul pierderi, CJ Dolj a bifat insa si câteva achizitii.


Ultima actualizare a bunurilor aflate in domeniul public al Doljului dateaza din anul 1999. Cele mai multe dintre pierderile inregistrate in ultimii sapte ani de patrimoniul judetului se datoreaza retrocedarii in natura a unor imobile in baza legilor care dau dreptul fostilor proprietari sa revendice bunurile preluate abuziv de stat in timpul regimului comunist. Alt motiv pentru scoaterea anumitor bunuri din domeniul public al judetului este acela ca obiectivele trecute in inventar in 1999 apartin in prezent domeniului public al statului sau al municipiului Craiova. Este cazul lacurilor Fântânele si Rojiste, care sunt detinute in prezent de stat, si al statiei de epurare si colector principal din Craiova, trecuta in domeniul public al municipiului.


Casa Bujor si conacul din Cetate, pe lista de pierderi a judetului


Printre bunurile care vor fi scoase de pe lista proprietatilor judetului Dolj se numara complexul Cetate, format din doua cladiri si terenul aferent, domeniu retrocedat fostilor proprietari in anul 2004 si casa Bujor de pe strada cu acelasi nume din Craiova, detinuta de omul de afaceri Dinel Staicu. Patrimoniul Doljului a saracit si cu câteva corpuri de cladire care au adapostit cândva Centrul Militar Dolj, cu imobilul de pe strada Paltinis, care a gazduit Serviciul de Protectie Civila din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj, dar si cu cladirea situata vizavi de fosta cofetarie Femina in care isi desfasura activitatea Sectorul de Servicii Publice al Consiliului Judetean Dolj.


Sediul 3TV, trecut in proprietatea Doljului


Desi lista bunurilor care vor fi scoase din domeniul public al judetului este destul de lunga si cuprinde 16 obiective, Doljul a mai cârpit pierderile suferite cu câteva achizitii noi. Astfel, potrivit presedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, patrimoniul judetului se va imbogati in curând cu o cladire situata pe strada Kogalniceanu nr. 22 in suprafata totala de 168 mp care gazduieste in prezent postul de televiziune 3TV, dar si cu terenul aferent cladirii, care are o suprafata de 831 mp. Ion Prioteasa a declarat ca dupa ce bunurile vor trece in proprietatea judetului Dolj vor avea loc discutii cu cei care au detinut cladirea. „Directorul Scolii de Arte a gasit testamentul lui Cornetti prin care preciza ca lasa cladirea si acest teren judetului Dolj. Apoi am luat-o din aproape in aproape, am fost la arhive si am ajuns la concluzia ca bunurile trebuie trecute in domeniul public al judetului. Acum urmeaza sa ne intâlnim cu cei care au detinut bunurile si sa discutam cum vom proceda in continuare. Se pare ca imobilul din strada Kogalniceanu este al SIF Oltenia“, a declarat Ion Prioteasa. Conform proiectului de hotarâre care va fi supus dezbaterii in sedinta de joi a consiliului, terenul „este detinut fara titlu de SC Constructii Montaj 1 SA“.


Domeniul public al judetului, actualizat si de guvern


Lista bunurilor care vor fi incluse in domeniul public al judetului mai cuprinde trei corpuri de cladire in care isi desfasoara activitatea Centrul Militar Zonal, precum si terenul aferent de peste 5.700 mp, dar si cladirea cumparata in anul 2002 de CJ care serveste drept sediu pentru Centrul Creatiei Populare Dolj. Dupa dezbaterea proiectului de hotarâre in cadrul sedintei Consiliului Judetean Dolj, autoritatile vor elabora un proiect de hotarâre de guvern care va fi inaintat Ministerului Administratiei si Internelor pentru modificarea actului normativ care atesta domeniul public al judetului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS