11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcoperisul Polivalentei, intepenit in proiect

Acoperisul Polivalentei, intepenit in proiect

Lucrarile principale la Polivalenta nu au inceput nici la ultimul termen anuntat de Compania Nationala de Investitii, 19 august, din cauza ca unul dintre proiectanti nu si-a dat inca avizul.


Sala Polivalenta din Craiova este acoperita de vreo doua saptamâni cu vorbe, timp in care constructorul acoperisului alearga dupa stampila proiectantului verificator, iar primaria asteapta decizia comisiei interministeriale pentru deblocarea banilor. Desi primarul Antonie Solomon era convins ca pe 19 august vor incepe lucrarile de acoperire a Polivalentei, invocând promisiunile Companiei Nationale de Investitii (CNI), firma SC Popeci SA, care a executat o parte din componentele acoperisului, sta degeaba intr-un aviz. „Il cautam de nu stiu când pe proiectant, am inteles ca a fost in Hymalaia, dar se intoarce astazi (ieri – n.r.). Din iunie se munceste la acoperirea Polivalentei doar pe vorbe. Am achizitionat materiale de 25 de miliarde pentru lucrarea pe care urma sa o facem dupa vechiul proiect, iar acum, pâna nu detinem un accept final, nici nu avem curaj sa le vindem, fiindca nu avem certitudinea ca o documentatie sau alta este cea agreata“, a spus Constantin Popeci. El a precizat ca in maximum doua luni de la aplicarea stampilei cautate Sala Polivalenta va fi acoperita: „Am realizat pâna acum sferele, fiindca acestea au caracteristici exacte indiferent de structura metalica. Daca primim proiectul avizat, in doua luni problema e rezolvata“.


Ionel Gagu, directorul general al SC Concas Buzau SA, contractorul principal, confirma ca este vorba, intr-adevar, de cea de-a doua faza a proiectului. „O proiectare consta de fapt in doua etape: intocmirea documentatiei tehnice, a proiectului propriu-zis, si verificarea autorizata. Fara proiectul avizat nu putem realiza structura metalica a acoperisului. Am promisiunea ca la jumatatea saptamânii viitoare toti acesti pasi vor fi fost parcursi si putem sa ne apucam de treaba. Oricum, in martie – aprilie 2008 Sala Polivalenta va fi gata“, a spus directorul Gagu. Reprezentantul Arhitect Râmnicu Vâlcea, Cristinel Vlad, seful de proiect al obiectivului, nu a raspuns la telefon.


Alt proiect, alti bani


Reproiectarea acoperisului Salii Polivalente a fost determinata de modificarea legislatiei specifice, la sfârsitul anului trecut. Potrivit specialistilor, acoperirea constructiilor de acest gen se face dupa metode noi, data fiind nevoia crescuta de rezistenta a respectivelor structuri in conditiile schimbarilor climaterice: miscari mai rapide ale maselor de aer, caderi abundente de precipitatii, diferente mari de temperatura in intervale de timp relativ mici etc. Implicit, costurile proiectului final au crescut. „La aceasta ora, proiectantul poate primi 5,9 miliarde de lei. Nu stim exact la cât se ridica diferenta de la reproiectari, dar cert este ca banii vor fi dati printr-o decizie a comisiei interministeriale, care va analiza devizele“, a spus primarul Solomon. In 2006, intârzierile de executie au fost provocate de un cerc vicios in care s-au invârtit graficele de lucrari, proiectele si banii. Astfel, contractantul de proiect, Arhitect Râmnicu Vâlcea, a refuzat sa transmita CNI documentatii precise pe motiv ca nu stie când compania va decide inceperea lucrarilor, iar CNI a sustinut ca nu poate da semnalul de atac din cauza ca nu i s-au transmis toate expertizele.


Dupa o serie de interventii ale reprezentantilor Primariei Craiova pe la diverse ministere, CNI si-a amintit ca nici macar nu a vazut un contract de proiectare, asadar nu poate debloca banii care urmeaza sa ajunga la proiectanti. Primarul Antonie Solomon a semnat contractul pe 16 august, moment in care CNI a anuntat ca in maximum trei zile va oficializa inceperea lucrarilor la acoperis, lucru care nu s-a intâmplat. „Am inteles ca nici contractorul lucrarii, nici cel al proiectului si nici subcontractorii lor nu au mai invocat problema banilor. Acum nu mai este vorba de bani, ci doar de hotarâri ale comisiei interministeriale. Primaria nu suporta intreaga investitie decât parti de utilitati, obligatii de care sunt sigur ca se va achita“, a mai spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS