Desi este judet-pilot, iar autoritatile locale stiu cu ce se manânca descentralizarea administrarii invatamântului din Dolj, in realitate, schimbarile asteptate nu vor putea fi implementate prea curând. La aproape trei luni de la publicarea in Monitorul Oficial a Legii-cadru de descentralizare, oficialii doljeni asteapta inca aparitia normelor metodologice de aplicare.
Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Dolj, cei care vor prelua in subordine Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, nu stiu momentan ce sarcini vor avea pâna când nu vor aparea normele de aplicare a Legii descentralizarii, dar se declara pregatiti pentru acest lucru. Vicepresedintele pe probleme economice al CJ Dolj, Constantin Dascalu, a declarat ca schimbarile vor avea loc doar dupa parcurgerea mai multor etape. „In conformitate cu legea, activitatea scolara nu poate fi descentralizata fara un studiu de impact si fara asigurarea fondurilor pentru desfasurarea activitatii. De asemenea, se va analiza daca institutia care preia administrarea are capacitate de a coordona activitatea. Conform legii, activitatea trebuie sa fie condusa de o institutie cât mai aproape de cetatean“, a spus Dascalu. Pâna acum, din cauza incapacitatii autoritatilor locale, centrele medico-sociale au fost trecute la CJ Dolj. „A fost un succes. Singurele probleme au aparut doar la incalzirea cu centrale termice“, a precizat Dascalu. Incertitudinea legata de data la care se va face transferul efectiv se datoreaza numeroaselor etape care trebuie parcurse. Legea nr. 195/2006 obliga Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Administratiei si Internelor sa elaboreze analize de impact si strategii pentru transferul competentelor catre autoritatile locale. Timpul trece insa, iar planurile intârzie. La acestea se adauga strategia generala de descentralizare care ar fi trebuit elaborata in patru luni de la intrarea in vigoare a legii. Nici oficialii ISJ Dolj nu cred ca transferul de autoritate se va face pâna la sfârsitul acestui an. „Nu este asa de simplu. Trebuie mai intâi respectat termenul impus de minister. Noi mai stim ce inseamna descentralizarea pentru ca suntem judet-pilot, dar in alte parti nu stiu care este situatia“, a declarat Gianina Chirigiu, inspector scolar general adjunct al ISJ Dolj.
Programe scolare anacronice
Dupa ce va primi in subordine Inspectoratul Scolar Judetean, care ar putea fi transformat chiar in directie a institutiei, CJ Dolj crede ca va avea mai multa libertate sa urmareasca licitatiile de reconstructie si reabilitare a scolilor. In plus, ar putea aparea clase noi, in care sa se studieze materii adaptate cerintelor de pe piata de munca locala. „In Dolj, avem zece mii de angajati in confectii si o singura clasa specializata in acest domeniu. Vom sti mai bine care este interesul comunitatii“, a spus Dascalu. La rândul lor, reprezentantii ISJ Dolj raspund acuzelor vicepresedintelui CJ. „Planul de scolarizare se face pe baza propunerilor si a solicitarilor directorilor. Daca ar fi cerut asta, s-ar fi putut crea clase suplimentare“, a declarat Gianina Chirigiu.
Elevii din Dolj „costa“ 990 de miliarde de lei
17 unitati de invatamânt din judetul Dolj – printre care se regasesc scolile din Poiana Mare, Dabuleni, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Triscu“, Colegiul National „Gheorghe Chitu“, Grupul Scolar „Matei Basarab“, Liceul „Tudor Arghezi“, Scoala nr. 2 „Traian“, Scoala nr. 22 „Mircea Eliade“ si Gradinita nr. 40 din Craiova – ar fi trebuit sa intre in acest an in „programul de descentralizare a invatamântului preuniversitar – costul per elev“. In prezent, un elev costa statul 22 de milioane de lei vechi, iar pentru cei 45.000 de elevi din Dolj se cheltuiesc anual 990 de miliarde de lei.