11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSinistratii s-au ales doar cu vorbe

Sinistratii s-au ales doar cu vorbe

Zeci de familii din Bechet care au ramas fara case in urma inundatiilor din luna aprilie asteapta si acum materialele de constructie promise de guvern. Oamenii au ajuns in pragul disperarii, pentru ca iarna se apropie si nu primesc decât promisiuni in locul caselor.


Din cele 34 de case distruse de Dunare in Bechetul Vechi in luna aprilie si care trebuie reconstruite de guvern, decât doua sunt aproape gata, cu banii… Mitropoliei Olteniei. Pentru noua case care se ridica in regie proprie, adica cu materiale de la guvern si mâna de lucru a sinistratului, nu s-au mai trimis materialele pentru acoperis, tocarie si sobe. Cele 23 de familii care au fost inregistrate ca si cazuri sociale, urmând ca lor guvernul sa le construiasca casele prin ANL, au ramas cu ochii in soare. Oamenii au ajuns la capatul puterilor si ii invidiaza pe cei care si-au construit casele in regie proprie. Reprezentantii primariei spun ca, chiar daca materialele de constructii vor sosi astazi, nu mai este timp pentru a ridica 23 de case pâna la iarna. „Pâna in acest moment nu s-a primit nimic pentru cele 23 de familii trecute la social. Terenul e pregatit pentru constructii, insa nu avem nici un raspuns clar de la Bucuresti, nici ca vin materiale, nici ca nu mai vin. Oamenii au ajuns in pragul disperarii si vin zilnic in fata primariei sa ma intrebe ce vor face de acum incolo, mai ales ca iarna se apropie. Chiar daca vor veni materialele, o sa fie foarte greu sa ridicam toate casele in doar doua luni“, a declarat primarul Constantin Oclei.


„Imi dau si viata numai sa vad un zid ridicat in curte“


Doar neputinta si disperare se mai vad pe chipurile sinistratilor din Bechet, care privesc si acum lung pe ulita dupa materialele de constructii. Multi dorm in casele care stau sa cada sau in baraci, dar nu se despart de ograda lor, in care isi tin animalele. Constantin Ivancea, de 74 de ani, a fost trecut la cazurile sociale, pentru ca nu are nici putere fizica si nici materiala sa-si ridice singur casa. Pâna acum a reusit sa-si sape santurile de fundatie pentru doua odai, dar ajutorul de la guvern nu a mai venit. „Acum traim doar cu aer si cu Dumnezeu. Stau cu sotia oarba si schioapa si cu un nepot intre peretii aia care stau sa cada si nu vine nimeni sa ne ajute. Sunt in stare sa imi dau si viata, numai sa vad un zid ridicat in curte. Eu nu mai pot, trebuie sa fiu ajutat intr-un fel. Noi de aici nu ne mutam, ca uitati ce curte frumoasa avem. Mai tinem si noi gaini, porc, vaca, vitelul, unde sa plecam cu ele?“, se intreba Ivancea.


Un caz fericit, in comparatie cu altele, se poate numi cel al lui Gheorghe Cutitaru, care a ales sa-si ridice casa in regie proprie. „Lucrurile au mers bine pâna acum, dar nu am mai primit restul de materiale, asa ca am ramas cu lucrarile la centura. Daca am avea cele necesare cred ca am termina pâna la venirea iernii, dar nu prea mai avem sperante ca ne dau ceva“, a explicat Cutitaru.


De la Bucuresti, alte promisiuni


Pentru ca ajutorul de la guvern s-ar putea sa nu mai vina, primarul incearca sa gaseasca zece module pentru a le oferi familiilor care nu pot sau nu vor sa se mute de pe pamântul lor. Reprezentantii prefecturii spun ca sunt promisiuni ca materialele de constructii vor ajunge la oameni saptamâna aceasta. „Guvernul a stabilit ca trebuie sa terminam intâi cu casele construite in regie proprie. Noi am trimis mai multe adrese la Bucuresti si am fost asigurati ca materialele de constructii pentru cazurile sociale vor fi trimise in cursul acestei saptamâni“, a declarat subprefectul Ionel Ciobotea. Pentru cazul in care nu se va primi nici o caramida din cele promise de guvernanti, primarul Oclei a stabilit ca toate cele 23 de familii pot fi cazate pe perioada iernii intr-o cladire a fostului Agromec Bechet. „23 de familii vor fi cazate intr-o cladire a fostului Agromec sau CAP, unde mai sunt cazate in momentul de fata sase familii care au ramas fara case. Cei de la Bucuresti se ocupa de dosare acum, nu mai au timp si pentru sinistrati“, a mai spus Constantin Oclei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS