14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateScotland Yard face arestari, bursele se invioreaza

Scotland Yard face arestari, bursele se invioreaza

Politia britanica si cea pakistaneza au arestat mai mult de 20 de suspecti in cazul atacurilor dejucate joi dimineata. Saptamâna aceasta au fost arestati in Pakistan cinci cetateni pakistanezi, pe lânga cei doi britanici care fusesera retinuti saptamâna precedenta acolo. In Marea Britanie, Scotland Yard a arestat 19 britanici de origine musulmana, iar Banca Angliei a anuntat deja ca a inghetat conturile bancare ale acestora. La fel ca in cazul atacurilor de la 7 iulie din metroul londonez, majoritatea suspectilor au crescut in Marea Britanie, unii dintre ei fiind doar convertiti la islam. Barbatii, cu vârste intre 17 si 35 de ani, ar fi planuit atacuri similare cu cele de pe 11 septembrie din Statele Unite, având se pare legaturi cu reteaua Al-Quaida. Investigatorii au gasit chiar o caseta cu un mesaj sinucigas, care face parte din modul de operare al retelei. Explozibilii pe care aveau de gând sa ii foloseasca erau construiti pe baza unor aparate electronice simple, de exemplu, un aparat foto sau un CD player, cu care s-ar fi detonat o solutie pe baza de peroxid ascunsa in bagajul de mâna.


70% din zboruri, reluate ieri


Ieri, la Heathrow, mai mult de doua treimi dintre zboruri au fost reluate. Printre cursele anulate definitiv se numara totusi cele ale companiei British Airways care leaga Londra de San Francisco si Los Angeles. Desi multi calatori a trebuit sa renunte la zborurile lor, situatia se apropie totusi de normalizare, fapt care s-a reflectat imediat pe pietele bursiere. Ieri-dimineata deja principalii indici bursieri din Europa si Statele Unite incepusera sa recupereze din pierderile inregistrate joi.


Investitorii nu se lasa usor intimidati


Ieri-dimineata, actiunile companiei British Airways au crescut deja cu 1,5% la Bursa de la Londra. Cei de la BA au anuntat ca vor relua majoritatea curselor inspre si dinspre Londra, chiar daca se va mai mentine riscul unor intârzieri. Activele Air France au crescut si ele cu 1,3%. Actiunile companiei low cost Easy Jet au câstigat si ele 0,6% ieri. Chiar si actiunile agentiei on line de voiaj My Travel s-au apreciat cu 0,2%. Compania hoteliera InterContinental a recuperat 1,6%, iar cea de inchiriere autoturisme Avis Europa 2%. Indicele bursier european FTSE 100 a crescut si el cu 18,1 puncte, incheind ziua bursiera de joi la 5.841,5 puncte, pe un trend ascendent. Si indicii bursieri americani au mai recuperat, Dow Jones incheind ziua bursiera la 11.124,37 puncte, in crestere cu 48,19 puncte.


Investitorii inca mai asteaptau ieri rezultatele unei intâlniri a Comitetului National de Siguranta Aviatica, pentru a vedea daca se mentin masurile de securitate de urgenta introduse joi.


O noua amenintare


Pe fondul acestor evolutii, Ambasada americana din Delhi a avertizat India ca este posibil ca reteaua Al-Quaida sa declanseze zilele acestea câteva atacuri in Bombay si Delhi. Se pare ca atacurile sunt planuite sa aiba loc pe 15 august, ziua independentei Indiei.


Cursele Tarom spre Londra, reluate ieri


Ieri-dimineata, compania Tarom a reluat cursele Bucuresti – Londra. Si cele doua curse British Airways spre Londra au fost reluate, fiind programate sa decoleze conform orarului traditional. Dupa cum informeaza NewsIn, masurile ridicate de securitate trebuie mentinute câteva zile, la cererea Ambasadei Marii Britanii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU