23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAglomeratie in farmacii, din cauza dezinformarii

Aglomeratie in farmacii, din cauza dezinformarii

Controalele in farmacii desfasurate pe parcursul lunii iulie de comisii mixte formate din reprezentanti ai Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj si ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj au aratat ca in judet cozile de la farmacii se produc din cauza lipsei de informare a bolnavilor, dar si a unor probleme de aprovizionare si organizatorice de care se fac vinovate unele farmacii. „O cauza care genereaza aglomeratie in primele zile ale lunii este teama pacientilor ca nu vor intra in posesia medicamentelor ca urmare a epuizarii fondurilor, ceea ce ii determina sa se prezinte la medic in primele zile pentru a-si ridica retetele. S-a constatat ca unele farmacii nu aveau personal suficient in zilele de sâmbata si duminica, in prima jumatate a lunii, in raport cu numarul solicitarilor. S-a constatat, de asemenea, ca unele farmacii nu aveau in stoc anumite medicamente, motiv pentru care pacientii erau nevoiti sa se adreseze altei farmacii“, a declarat ec. Aura Gabriela Militaru, presedinte-director general al CAS Dolj.


Cele mai mari probleme cu procurarea medicamentelor compensate si gratuite le au insa asiguratii care tin de casele de asigurari de sanatate ale transportatorilor si armatei, din cauza reducerii fondurilor alocate pentru medicamentele compensate si gratuite.


Medicamente pâna in ultima zi


Pentru rezolvarea problemei aglomeratiei de la fiecare inceput de luna, reprezentantii CAS si ASP sunt de parere ca farmaciile ar trebui sa-si revizuiasca stocul existent la sfârsitul lunii si sa-l completeze cu toate medicamentele din lista aprobata, iar medicii de familie si specialistii sa informeze bolnavii ca pot sa-si primeasca medicamentele in oricare zi din luna.


In ciuda acestor nereguli, Doljul sta destul de bine la capitolul compensate si gratuite. Potrivit ASP Dolj, fondurile alocate sunt suficiente, iar eliberarea medicamentelor compensate si gratuite se desfasoara pâna in ultima zi din luna. Astfel, ieri, mai mult de jumatate din farmacii (89 din cele 144 aflate in relatii contractuale cu CAS Dolj) mai onorau retetele compensate si gratuite. In ceea ce priveste fondurile pentru boli cronice, situatia era asemanatoare, iar farmaciile care au epuizat plafoanele au putut primi, la cerere, o suplimentare de fonduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS