22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOre suplimentare pe canicula

Ore suplimentare pe canicula

Programul impus de conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj politistilor de la rutiera, in perioada caniculara, incinge spiritele la Serviciul Politiei Rutiere.


Mai multi politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere sunt nemultumiti de hotarârea conducerii IPJ Dolj de a sista liberele agentilor in luna iulie. Acestia cred ca li s-au incalcat drepturile elementare de a avea libere si de a lucra doar sase ore in conditii de canicula.


„Pe motiv ca a crescut numarul accidentelor de circulatie, conducerea IPJ Dolj a crezut de cuviinta sa incalce prevederile Statutului Politistului si ale Codului Muncii, anulând pâna la patru libere lucratorilor Serviciului Politiei Rutiere Dolj in luna iulie, in conditiile in care in zilele cu temperaturi ridicate agentul de circulatie, conform metodologiei, trebuie sa lucreze sase ore. De parca nu ar fi de ajuns acest abuz, desi se lucreaza fara liberele legale, in fiecare seara doua echipaje ramân peste program trei ore, chipurile pentru patrulare“, a sesizat un politist de la rutiera, care a dorit sa ramâna anonim. Agentii politiei rutiere cred ca motivul pentru care muncesc zi si noapte este acela ca nu s-a indeplinit norma la sanctiuni. „Motivul real al acestor abuzuri tipice unui sistem comunist, facute de conducerea IPJ Dolj, este faptul ca nu s-a atins numarul necesar de sanctiuni care sa le asigure sefilor sederea cât mai sigura in scaune, intrucât la sfârsitul lunii iulie are loc analiza la nivel de tara a programului «Viata are prioritate» demarat de conducerea Inspectoratului General al Politiei Române“, a mai spus acelasi politist.


„Este o masura putin fortata“


Conducerea inspectoratului spune ca s-a stabilit limitarea liberelor agentilor de la rutiera in aceasta luna datorita faptului ca… a crescut numarul accidentelor. „Am stabilit in urma cu aproximativ zece zile, atunci când nu era canicula, sa limitam numarul liberelor in cursul acestei luni, pentru ca a crescut numarul accidentelor de circulatie. Am incercat sa reducem acest fenomen prin prezenta in strada a unui numar mare de echipaje. Masura este putin fortata, insa nu am avut alta solutie. Trebuie spus ca acordarea liberelor nu a fost stricta, când au aparut situatii deosebite am onorat cererile, dar si ca aceasta masura este una temporara, doar pe parcursul acestei luni. Drepturile la liber din aceasta luna ale agentilor vor fi onorate in cursul lunii august“, a declarat comisarul – sef Nicusor Badea, adjunctul sefului IPJ Dolj. Cât despre orele suplimentare facute de agentii de la rutiera, conducerea inspectoratului a spus ca nu sunt obligatorii. „Aceasta masura a dat rezultate, dovada ca de o saptamâna, de când s-a introdus, nu s-a mai inregistrat nici un accident grav pe raza judetului. Cele trei ore facute peste program nu au fost impuse, ci a fost o alegere benevola din partea politistilor. Cine a putut sa vina a venit, nimeni nu a fost obligat“, a mai declarat Nicusor Badea. Despre programul de sase ore dorit de politistii de la rutiera, nici vorba. Comisarul Badea a explicat ca numarul redus de agenti nu permite reducerea programului de lucru, nici macar pe timpul caniculei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS