13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntârzieri pe CFR din cauza lui Hayssam

Intârzieri pe CFR din cauza lui Hayssam

Omar Hayssam a fost dat in urmarire internationala ieri, prin Interpol, iar datele sale au fost transmise in toate tarile care au acorduri de readmisie cu România. Dupa demisiile lui Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardeleanu, ieri a fost rândul lui Ilie Botos sa le urmeze gestul. Trenurile au avut intârzieri, pentru ca politistii au controlat fiecare garnitura.


Reamintim ca sefii celor mai importante trei servicii secrete din România si-au dat demisia joi seara, fiindca au reusit sa-l scape pe sirianul Omar Hayssam, pe numele caruia Curtea de Apel Bucuresti a aprobat un mandat de arestare preventiva pe 30 de zile pentru ca s-a sustras judecarii. Demisiile lui Radu Timofte (SRI), Gheorghe Fulga (SIE) si Virgil Ardeleanu (directorul general al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor – celebra UM 0962) au fost acceptate imediat de presedintele Traian Basescu. Autoritatile nu detin inca nici o informatie privind locul unde se ascunde sirianul, desi au mobilizat toti lucratorii din politie si serviciile secrete.


Omar Hayssam a fost cautat la toate casele detinute de el si familia sa, la sediile firmelor pe care le are sau le-a avut, la prieteni, cunoscuti si, mai ales, in toate clinicile de stat ori private, de medicina clasica sau naturista, situate pe Valea Prahovei, intrucât ultima data când au vorbit cu el, rudele si avocatii au aflat ca Hayssam se retrage la un sanatoriu pentru a-si trata cancerul pulmonar.


Ilie Botos si-a dat demisia din functia de procuror general


Efectul Omar Hayssam nu s-a oprit insa doar la cei trei nominalizati mai sus. Ieri, procurorul general al României, Ilie Botos, si-a prezentat demisia, legata tot de disparitia omului de afaceri sirian si a confirmat ca Hayssam a parasit tara. Ilie Botos a ocupat functia de procuror general incepând cu luna august 2003, când a fost numit in urma unui decret prezidential. Ieri-dimineata, Vasile Blaga considera ca responsabil pentru disparitia lui Hayssam este procurorul care a instrumentat cazul. „Aceste demisii sunt tardive si ar fi trebuit sa vina de mai multa vreme. Speram ca noii sefi ce vor fi numiti sa fie profesionisti adevarati, oameni lipsiti de afiliere politica si care sa nu raspunda la nici un fel de comenzi“, a declarat pentru GdS Mihai Voicu, ministru delegat pentru relatia cu parlamentul.


Mihai Florian Codlea va fi noul director interimar al Serviciului Român de Informatii, in timp ce conducerea SIE va fi asigurata de directorul adjunct, general-maior Silviu Predoiu, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.


Trenurile, periate de politisti si jandarmi


Trenurile au ajuns in statia CFR Craiova cu intârzieri fiindca au avut opriri mai lungi, in fiecare statie, pentru ca echipele de jandarmi si politisti dotate cu poza lui Omar Hayssam sa verifice fiecare vagon in cautarea sirianului. Patrule de câte patru jandarmi si doi politisti de la Politia Transporturilor organizeaza filtre in toate trenurile, incepând de miercuri seara, când sirianul a fost dat in urmarire generala. Echipele au dreptul de a legitima absolut orice persoana care seamana cu Omar Hayssam sau care li se pare suspecta. Comisar-sef Constantin Budici, seful Sectiei Regionale de Politie Transporturi Craiova, a declarat ca verificarile se fac mai mult in trenuri, pentru a nu prelungi asteptarea garniturilor in statii. Cu toate acestea, inca nu a aparut nici un indiciu despre posibilul loc in care s-ar ascunde Omar Hayssam. Ministrul de interne, Vasile Blaga, a declarat ieri ca este posibil ca sirianul sa fi iesit din România, intrucât frontierele statului nu sunt foarte sigure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII