19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtanasiu, judecat la Cotroceni

Atanasiu, judecat la Cotroceni

Ministrul apararii risca sa se aleaga cu un dosar penal si cu pierderea postului din guvern.


Presedintele Traian Basescu a infiintat o Comisie de ancheta care sa stabileasca daca ministrul apararii va fi sau nu urmarit penal. Potrivit purtatorului de cuvânt de la Palatul Cotroceni, Adriana Saftoiu, decizia a fost luata in baza Legii raspunderii ministeriale, ca urmare a transmiterii, de catre procurorul general, a plângerilor penale impotriva ministrului Atanasiu. In timp ce democratii considera justificat acest demers, liberalii spun ca este o razbunare politica a sefului statului.


Dupa ce PNL a lansat propunerea de retragere a trupelor din Irak, atât PD, cât si Adriana Saftoiu au spus ca Atanasiu ar trebui sa isi dea demisia. Liberalii in schimb si-au reafirmat sprijinul pentru ministrul lor.


Urmarire penala ori clasarea dosarului


Comisia speciala pentru analizarea sesizarilor cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre un membru al guvernului urmeaza sa ii propuna presedintelui, printr-un raport, inceperea urmaririi penale a ministrului Apararii sau clasarea dosarului. Atanasiu risca si suspendarea din functie. Potrivit Constitutiei, daca impotriva ministrului va fi inceputa urmarirea penala, el poate fi suspendat din functie de catre presedintele tarii, pe durata urmaririi penale.


Plângerile penale ajunse la procurorul general si apoi, sub forma de sesizare, la seful statului, au fost inaintate de purtatorul de cuvânt al presedintiei, Adriana Saftoiu, si de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Cei doi il acuza pe ministrul liberal de abuz in serviciu.


PNL: decizia nu va fi una obiectiva


Vicepresedintele PNL, senatorul Puiu Hasotti, sustine ca actiunea tine de „antipatia pe care seful statului o are pentru PNL“. „Ma indoiesc de moralitatea persoanelor care il vor judeca pe Atanasiu, persoane obediente sefului statului din Ministerul Public si Ministerul de Justitie“, a declarat senatorul liberal.


In plus, liderul liberal sustine ca nu este deloc o coincidenta faptul ca judecata de la Cotroceni vine exact in aceeasi zi in care PNL va demara procesul de strângere de semnaturi in vederea retragerii trupelor românesti din Irak.


La rândul sau, senatorul Norica Nicolai afirma ca PNL nu-l va sanctiona pe Atanasiu inainte ca justitia sa se pronunte. De altfel, liberalii au spus ca ar fi trebuit sa se instituie Comisia speciala si pentru anchetarea ministrilor democrati Radu Berceanu si Sulfina Barbu, pentru ca si impotriva acestora au fost depuse plângeri penale la Parchet.


PD cere retragerea sprijinului politic


„Le recomand colegilor liberali sa se delimiteze imediat de comportamentul ministrului apararii“, a afirmat ieri vicepresedintele PD Cezar Preda.


In opinia sa, „este obligatia primului-ministru sa stinga rapid conflictul“, in caz contrar tot scandalul se va rasfrânge asupra Aliantei si a coalitiei.


„Eu am semnalat problemele din Aparare, pâna acum nu s-a luat o decizie in PNL. Asta inseamna ca PNL isi asuma in totalitate comportamentul ministrului sau“, a explicat Preda. El a adaugat ca, spre deosebire de liberali, PD a demis imediat membrii suspectati de a fi savârsit infractiuni, fara a se mai astepta rezultatul anchetei.


Democratii au cerut demiterea lui Atanasiu din ziua in care acesta din urma a propus, alaturi de Tariceanu, retragerea trupelor românesti din Irak.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS