15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalubritatea - monopol pe deseurile Craiovei

Salubritatea – monopol pe deseurile Craiovei

La prima rectificare bugetara, Salubritatea intentioneaza sa solicite alocarea sumei de 30 de miliarde de lei la capitolul investitii. Acesti bani sunt necesari daca alesii locali craioveni doresc ca activitatea de salubrizare sa se desfasoare in bune conditii, o data cu retragerea de pe piata a societatii RETIM.


Serviciul Public de Salubritate (SPS) Craiova are nevoie, de la primarie, la prima rectificare bugetara, de 30 de miliarde de lei, pentru a-si permite sa detina monopolul la capitolul salubrizarea orasului. Suma a fost stabilita de conducerea serviciului, care a pus pe hârtie valoarea utilajelor de care are nevoie pentru a suplini si activitatea celui de-al doilea operator, SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, care va fi obligat sa nu mai actioneze in Craiova. Cu toate actele puse la punct, acestia au dat fuga la edili, pentru a le cere banii necesari, deoarece in prezent nu isi permit din bugetul propriu o astfel de investitie, in conditiile in care au de recuperat de la craioveni 20 de miliarde de lei si datoreaza inca 13 miliarde de lei pentru depunerea gunoiului in depozitul ecologic de la Mofleni.


„Pentru a acoperi tot teritoriul, avem nevoie, dupa calculele noastre, printre altele, de cinci autocompactoare, 400 de eurocontainere si 2.000 de pubele. Fara acestea nu am putea sa ne desfasuram activitatea la capacitate normala“, a declarat Sorin Ciobanu, directorul SPS Craiova. In cazul in care suma de 30 de miliarde de lei nu va fi obtinuta, edilii s-au gândit sa apeleze la leasing pentru a dota Salubritatea cu toate utilajele necesare. Potrivit viceprimarului Gheorghe Nedelescu, in saptamânile urmatoare se va stabili data pentru organizarea licitatiei prin care acestea vor fi achizitionate. Cei care vor decide daca acorda acesti banii serviciului sunt insa consilierii locali.


Salubritatea ramâne fara concurenta din august


Precizam ca, timp de mai multe luni, Salubritatea a fost la un pas de a fi concesionata unui investitor strain, edilii ajungând in final la concluzia ca ideea a fost una neinspirata. In aceste conditii, luna trecuta, consilierii locali craioveni au hotarât sa isi dea acceptul pentru gestiunea directa a activitatii de salubrizare catre SPS Craiova. Prin acest aviz, alesii au fost de acord implicit si cu excluderea de pe piata a RETIM.


„Hotarârea va fi pusa in aplicare in momentul in care va veni validata de la prefectura. Salubritatea va avea dreptul atunci sa actioneze in tot orasul, cel de-al doilea operator fiind obligat sa iasa de pe piata. Nu am purtat nici o discutie cu reprezentantii lor pentru ca actionam conform legii“, a explicat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


In schimb, Ciobanu a precizat ca toate contractele detinute de RETIM vor fi preluate de serviciul pe care il conduce. Desi au fost contactati pentru a declara ce atitudine vor lua in legatura cu decizia Consiliului Local Craiova, reprezentantii RETIM nu au dorit sa comenteze. Precizam ca, in urma cu câteva luni, directorul sucursalei Craiova, Mircea Ionescu, sustinea ca excluderea de pe piata a firmei pe care o reprezinta este putin probabila, mai ales ca detine atestat de operator de salubritate inca din 1996.


Angajati cu nemiluita la Salubritate


Pâna in 2002, Serviciul de Salubritate era singurul operator care se ocupa de actiunea de salubrizare, insa, din luna mai a acelui an, consilierii locali au hotarât ca aceasta sa opereze doar pe 66% din teritoriul Craiovei, iar pentru RETIM a fost alocata 34% din suprafata. Diferende au aparut si la numarul de angajati. In timp ce Salubritatea are 538 de salariati, RETIM are doar 38. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU