22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDispozitive de ascultare in camerele fostului Hotel PCR

Dispozitive de ascultare in camerele fostului Hotel PCR

Fosta Securitate a uitat sa-si strânga „instrumentarul“ din fostele puncte de lucru unde executa operatiuni speciale. In aproape toate camerele fostului Hotel PCR, redenumit „Bulevard“ dupa 1989, din Slatina, au fost descoperite, in pardoseala, vechi dispozitive de ascultare. Micutele dracovenii, acum aproape ruginite, erau dispuse in niste casete incastrate in sapa de la pardoseala. Descoperirea a fost facuta la inceputul acestei saptamâni când niste muncitori au inceput sa sparga sapa pentru renovarea camerelor. Dispozitivele de ascultare, unele inca purtând sigiliile cu Siguranta Statului, nu mai sunt functionale. Unul dintre dispozitive era plasat chiar in apartamentul prezidential al hotelului. Nici un inalt oficial al fostei nomenclaturi de partid de dinainte de ’89 nu-si mai aminteste cu precizie daca fostul presedinte comunist Nicolae Ceausescu a fost gazduit in acel apartament. Originar din Scornicesti, Ceausescu obisnuia sa doarma la rudele sale.


SRI nu infirma


Fostul Hotel PCR a fost cumparat, la licitatie, in ianuarie 2005, de familia Dobra. Gheorghe Dobra este managerul general al consortiului Alro-Alprom. El intentioneaza sa transforme radical hotelul „Bulevard“, sa-l aduca la cel putin trei stele. Dobra a recunoscut ieri ca in camerele hotelului s-au gasit niste „chestii d’alea, dar sunt vechi, nu mai functioneaza de mult“.


Surse din cadrul SRI Olt n-au infirmat posibilitatea existentei unei astfel de aparaturi speciale la fostul Hotel PCR. Dat fiind faptul ca la acest hotel erau cazati cu precadere oameni din esalonul doi si trei al PCR, astfel de „operatiuni“ erau normale in contextul vremurilor. Este insa ciudat ca ele au ramas „infipte in podea“ si uitate acolo. Dispozitivele de la Hotel „Parc“, celalalt hotel important din Slatina de dinainte de ’89, au fost preluate de SRI imediat dupa revolutie.


Copilau neaga


Actualul presedinte al Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau, neaga faptul ca in hotel ar mai fi putut exista astfel de dispozitive. „Probabil ca e vorba despre reteaua de fire pentru telefoanele scurte, care exista in unele camere si in apartamentul prezidential. Aici erau cazati fosti demnitari ai PCR si era normal sa existe dispozitive pentru firul scurt. Nu cred ca mai existau in camere dispozitive de ascultare. Cred ca erau prizele pentru telefoane“, a spus Copilau. Actualul presedinte al Consiliului Judetean Olt a fost director la SC AGROIND SA, societatea care a avut in proprietate fostul Hotel PCR pâna in urma cu sapte ani. Biroul sau era amenajat chiar in incinta hotelului.


Nici STS nu neaga, dar nu se baga


Colonelul Dan Popescu de la STS Olt nu a negat existenta unor astfel de dispozitive. El a precizat ca STS are acum alte indeletniciri, mai umane si mai la vedere. Ca si sursele din SRI, cei de la STS au precizat ca fiind o proprietate privata si fiind vorba despre ceva care nu mai functioneaza, ramâne la latitudinea proprietarului sa ia o decizie in legatura cu dispozitivele. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU