11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Secrete din culise

Prezentarile de moda, o adevarata desfatare pentru ochii iubitorilor de frumos, pot da adevarate batai de cap designerilor. Am aruncat o privire in culise, acolo unde ochiul publicului nu-i atinge si am observat cum se comporta Catalin Botezatu, Eli Laslean sau Delia Albu in timp ce creatiile lor sunt evaluate de public.


Fete frumoase defilând pe podium in haine „proaspat“ croite, in acorduri asurzitoare de muzica, cam asa s-ar descrie o prezentare de moda. Intreaga atentie este canalizata asupra modelelor care prezinta, asupra hainelor pe care le poarta, in timp ce creatorul colectiei sta in spatele cortinei si asteapta. In realitate, vedeta serii este designerul, care apare pe scena doar pret de câteva minute, la finalul prezentarii colectiei, pentru a saluta publicul, dupa care se retrage in culise. El este cel care are cele mai mari emotii inainte de a se infatisa in fata publicului, pentru ca acesta este momenul când afla daca munca lui a meritat efortul. In functie de reactiile publicului spectator (printre care se numara critici de moda si reprezentanti mass-media), se va stabili succesul noii colectii. De aceea, nici nu este de mirare ca designerii tin foarte mult ca prezentarea noii lor colectii sa decurga fara evenimente. Manechinele sunt chemate la probe si se fac repetitii intense inainte de inceperea spectacolului. Chiar si designerii celebri, care au reusit deja sa se impuna, se agita inainte de fiecare prezentare.


Sta in spatele cortinei


Când Catalin Botezatu si-a prezentat doua colectii vestimentare in cadrul festivalului Craiova Fashion 2006, a fost foarte atent pâna si la cele mai mici detalii. In timp ce manechinele defilau, creatorul statea in spatele cortinei pentru a da o ultima indicatie modelului care urma sa paseasca pe scena. Asemenea unui scolar care asteapta sa i se spuna nota, Catalin Botezatu a stat in spatele cortinei, aruncând din când in când câte o privire in sala, pâna la sfârsitul prezentarii. Apoi si-a mai aranjat o data propria tinuta si a iesit sa salute spectatorii. Nu a stat pe scena decât pret de câteva minute, dupa care s-a intors in culise pentru a primi felicitarile modelelor cu care a colaborat.


Nu toti designerii se comporta la fel când isi prezinta vreo colectie. Eli Laslean, de exemplu nu sta exact in spatele cortinei, dar isi exprima anxietatea plimbându-se in spatele scenei. Din când in când mai intreaba câte un manechin care tocmai s-a intors de pe scena care este reactia spectatorilor din sala.


„Este normal sa am emotii, atâta timp cât nu stiu care este reactia publicului, daca i-a placut sau nu colectia mea. De-abia astept sa merg pe scena“, a spus Eli Laslean. In cazul acesteia, emotiile nu-si au rostul pentru ca la sfârsitul fiecarei colectii este rasplatita cu aplauze si buchete imense de flori.


Atenta si la cel mai mic detaliu


Alta adepta a perfectionismului este designerul craiovean Mihaela Iacob, care nu ezita sa mai faca unele retusuri chiar inainte ca manechinele sa intre pe scena: hainele trebuie sa vina perfect pe manechine, si nici la coafura nu se admit erori. Precauta, aceasta a afirmat ca nu poate sa-si evalueze colectia decât dupa ce va urmari caseta cu prezentarea, pentru a analiza reactia spectatorilor.


Exista insa si designeri care nu vor neaparat sa devine vedete si se multumesc doar cu faptul ca hainele lor se bucura de aprecierea cumparatorilor. Delia Albu, designer al unei marci foarte bine vândute la noi, are mari emotii inainte de a intra pe scena. Organizatorii spectacolului „Miss Oltenia Fashion“ au marturisit cu au reusit cu greu s-o convinga pe Delia Albu sa faca o prezentare a noii sale colectii vestimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS