16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultorii au ajuns la fundul sacului SAPARD

Agricultorii au ajuns la fundul sacului SAPARD

Oficialii apreciaza ca pâna la sfârsitul anului se vor depune proiecte de finantare de 1,4 miliarde de euro, adica pentru intreaga suma alocata României. In prezent, in conturile SAPARD mai sunt disponibile 234 de milioane de euro.


In luna mai, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Oltenia a inregistrat o adevarata inflatie de depuneri de proiecte, pentru suma record de 45 de milioane de euro. Cea mai mare suma s-a inregistrat in cadrul masurii privind reabilitarea infrastructurii rurale – 27,3 milioane de euro, in timp ce valoarea restului proiectelor este de aproximativ 17 milioane de euro. In mai, si la nivel national valoarea proiectelor a fost mare – 334 de milioane de euro, suma fiind cea mai mare inregistrata de la inceputul derularii programului in tara noastra. Proiectele depuse in luna iunie nu au mentinut ritmul din perioada precedenta. Totusi, s-au depus proiecte de finantare in valoare totala de 10,4 milioane de euro. Cele mai multe proiecte (23) s-au depus in cadrul Masurii 3.1 – „Investitii in exploatatii agricole“ – valoarea totala aproximativa a acestora fiind de 5,5 milioane de euro. Urmeaza Masura 1.2 – „imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor“ – unde s-a depus un proiect in valoare de 2,45 milioane de euro. Tot un proiect, in valoare de 1,35 milioane de euro, s-a depus si in cadrul Masurii 1.1 – „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole“. Urmeaza Masura 3.4 – „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative“ – cu zece proiecte depuse, in valoare totala de 1,1 milioane de euro.


234 de milioane de euro disponibile


Reprezentantii Agentiei de Plati pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (APADR) apreciaza ca in urmatoarele luni se va realiza absorbtia integrala a fondurilor alocate României prin Programul SAPARD, respectiv 1,48 miliarde de euro.


Gradul de absorbtie din acest moment este de 84%, suma disponibila ramasa fiind de 234 de milioane de euro. Reprezentantii (APDRP) Oltenia asteapta ca in cursul saptamânii viitoare Agentia SAPARD sa comunice si masurile in cadrul carora mai sunt disponibile fonduri. Pâna in prezent, au fost aprobate 3.190 de proiecte SAPARD in valoare de 983 de milioane de euro. De asemenea, au mai fost depuse proiecte in valoare de 257 de milioane de euro, care urmeaza sa fie aprobate pentru finantare. Potrivit APADR, in ultima perioada s-a observat o crestere spectaculoasa a numarului de proiecte SAPARD depuse de potentialii beneficiari, precum si o crestere sustinuta a ritmului aprobarii si, ulterior, contractarii acestor proiecte care indeplinesc criteriile de eligibilitate. Accelerarea ritmului de absorbtie a acestor fonduri a fost posibila si datorita aparitiei Programului „Fermierul“ – in cadrul caruia statul a pus la dispozitia bancilor circa 6.000 de miliarde de lei vechi pentru acordarea de credite avantajoase agricultorilor care trebuie sa-si cofinanteze proiectele SAPARD. Astfel, din aproximativ 1.900 de proiecte pe Programul „Fermierul“, aproape 1.300 sunt trimise la banci, iar din calcule rezulta ca fondurile SAPARD vor fi absorbite in intregime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS