20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Nu exista cântare fara costum popular“

„Nu exista cântare fara costum popular“

Pentru cântaretii de muzica populara, foarte importanta este si tinuta pe care o adopta in timpul spectacolelor. Este si cazul Victoritei Cica, aceasta având o adevarata colectie de costume populare autentice adunate din diferite zone ale Olteniei.


Cântareata de muzica populara Victorita Cica lucreaza la un nou album. Dupa un an de truda, aceasta are deja gata 18 piese numai bune de ascultat la petreceri. „Atât textele, cât si linia melodica au fost create de mine, dar am cerut si parerea unui specialist in folclor“, a mentionat solista. Aceeasi strategie a aplicat-o solista si pe ultimul sau album „Multa lume ma intreaba“, lansat in urma cu doi ani. Si atunci, Victorita a semnat textul si muzica tuturor melodiilor, iar materialul s-a bucurat de aprecierea multor ascultatori de muzica populara. Trei piese de pe acel album, „Padurice, padurea“, „Ce mai face o nevasta“ si „Zii, mai, frate, lautare“, au beneficiat si de videoclipuri. Solista spera ca si noul material discografic se va bucura de acelasi succes, mai ales ca a muncit cu mult drag la el.


„Am stabilit deja titlul, se va numi «Cui ii place voia buna». Data exacta a lansarii nu o stiu inca, dar sper sa apara pe piata undeva pe la sfârsitul verii“, a precizat cântareata. O alta mare pasiune a acesteia o reprezinta costumele populare. Victorita are in jur de 30 de costume de care este foarte mândra.


Cântecul – moneda de plata


„Pentru mine nu exista cântare fara costum popular“, a afirmat Victorita. Colectia este alcatuita numai din costume autentice din zona Olteniei. „Mi s-a intâmplat ca, la sfârsitul unei cântari, sa mi se daruiasca un costum popular“, si-a amintit solista. De fapt, Victorita a marturisit ca in majoritatea cazurilor „si-a platit“ costumele cu o cântare. Adica, atunci când mergea prin sate, pentru a convinge batrânii sa-i incredinteze portul popular, le cânta câteva melodii. Tactica dadea roade de fiecare data, pentru ca toti au acceptat sa-i dea costume populare vechi. De obicei, batrânii nu accepta prea usor sa renunte la costumele lor populare, unele fiind foarte vechi si facând parte din patrimoniul familiei. Solista stia ca un pret ridicat nu-i prea impresiona pe acestia, asa ca le cânta.


Se pare ca si spaniolilor le plac melodiile Victoritei. Intre 2000 si 2003, aceasta a locuit in Spania, unde a sustinut concerte atât pentru comunitatea de români de acolo, cât si pentru spanioli. „La concertele pentru publicul spaniol exista un interpret care imi traducea cântecele. Spaniolilor le place foarte mult folclorul românesc. La unul dintre cântecele mele, «Iarta, Doamne, pacatu’“», multi dintre ei aveau lacrimi in ochi“, a afirmat Victorita.


Colega cu Mioara Velicu


Din 1996, Victorita Cica activeaza la Ansamblul „Calusii“ din Scornicesti. In prezent, alaturi de craioveanca in ansamblu mai cânta Gabriel Zavoianu si Maria Olteanu, iar dirijor este Mircea Enache. Pe când Victorita debuta la ansamblu, cântareata a avut chiar sansa de a fi colega cu Mioara Velicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS