14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUCB Târgu Jiu a pierdut doua miliarde de lei

UCB Târgu Jiu a pierdut doua miliarde de lei

Universitatea „Constantin Brâncusi“ (UCB) din Târgu Jiu s-a ales cu o paguba de doua miliarde de lei, dupa ce a pierdut, prin neprezentare, un proces cu o firma de constructii, juristii institutiei de invatamânt superior trebuind sa dea explicatii unei comisii interne de control.


Juristii Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu au reprezentat lamentabil institutia in instanta, pierderile fiind de doua miliarde de lei. Ultima sedinta a Senatului Universitatii din nordul Olteniei s-a transformat intr-un adevarat scandal, dupa ce a fost prezentata prestatia compartimentului juridic. Prin „grija“ cu care s-au preocupat sa reprezinte UCB in fata judecatorilor, impotriva unei firme de constructii care a derulat un contract cu universitatea, juristii si angajatii au pierdut un proces in care „miza“ a depasit suma de doua miliarde de lei. Supararea rectorului Adrian Gorun nu era atât de mare daca procesul nu era pierdut din cauza neprezentarii avocatului angajat de universitate. Acesta nu a depus la dosar nici macar o intâmpinare, in care sa dea vreun semn ca intentioneaza sa apere interesele clientului.


Comisie de ancheta


Procesul a ajuns de la Tribunalul Gorj la Curtea de Apel din Craiova, unde a fost facut recurs. Intrucât au pierdut si aici, juristii universitatii au facut apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sefa Compartimentului juridic din cadrul Universitatii „Constantin Brâncusi“, jurista Tufoi, trebuie sa raspunda in fata unei comisii interne de ancheta nu numai pentru procesul pierdut, ci si pentru ca a semnat listele cu studentii admisi la Facultatea de Stiinte Economice, dar neinmatriculati, cât si pentru faptul ca a refuzat sa respecte mai multe hotarâri ale Senatului Universitatii. Acesta decisese ca profesorii care au beneficiat de prime totale de 400.000.000 de lei vechi in anul 2005 sa le returneze. Jurista Tufoi nu si-a pus viza nici pe sanctiunile date de Senat mai multor profesori, intre care si fostul rector Emil Moroianu, caruia i s-a interzis sa mai ocupe timp de câtiva ani o functie de conducere. La fel s-a intâmplat si cu alti profesori care au primit sanctiuni de ordin pecuniar, pierzând intre 5 si 15% din salariul de baza pe mai multe luni. Este vorba de cadre universitare de la Facultatea de Stiinte Economice. Principalul argument al nesemnarii actelor amintite a fost acela al prescrierii faptelor.


Probleme si la Audit


Rectorul Adrian Gorun s-a mai certat si cu Biroul de Audit, care nu si-a facut treaba corespunzator si nu a realizat o evidenta a studentilor care nu platesc taxele de studii la timp. In plus, Biroul de Audit nu a avut nici o contributie in a semnala de-a lungul timpului neregulile care se petreceau in institutie. Una dintre principalele abateri scoase in evidenta de un control al Ministerului Educatie si Cercetarii este acordarea primelor de zeci de milioane pentru anumiti profesori, cu toate ca in anul 2005 exista o reglementare care interzicea primirea unor astfel de bonusuri. Administratia Universitatii „Constantin Brâncusi“ are probleme si cu sindicatele, discutiile purtate de conducere si reprezentantii liderilor de sindicat ai universitarilor fiind extrem de tensionate.


Decanul Brânzan, sanctionat


Alta decizie a conducerii Universitatii „Constantin Brâncusi“ a fost aprobarea de catre Senat a unei sanctiuni impotriva decanului Facultatii de Drept, profesorul Nicolae Brânzan. Acesta a primit o penalizare de 15% din salariu pe trei luni, pentru mai multe nereguli scoase in evidenta de o verificare a unei comisii de control conduse de Valentin Palita, profesor la Facultatea de Inginerie. In ciuda unor voci care sustineau ca decanul sa fie iertat, Senatul a aprobat sanctionarea lui Nicolae Brânzan. Acesta a fost implicat recent intr-un incident, in urma caruia au aparut mai multe semne de intrebare legate de anumite „practici“ existente in interiorul universitatii.


Profesorul Nicolae Brânzan a fost surprins de reporterii GdS in timp ce primea doua cutii cu brânza, chiar lânga sediul facultatii. Decanul a sustinut ca brânza ii apartine de drept, având câteva oi date in ingrijire la o stâna din Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS