15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGil Dobrica are „rau de tara“

Gil Dobrica are „rau de tara“

Gil Dobrica a fost readus in lumina reflectoarelor de o reclama la o retea de telefoane mobile. Ar fi putut profita de moment sa-si refaca o cariera de succes, dar olteanul se declara dezgustat de industria muzicala româneasca si nu mai cânta decât la nunti si botezuri.


S-a indragostit de muzica lui Aretha Franklin, Otis Redding, Arthur Conley, Little Richard, Hendrix, Beatles, Rolling Stones si si-a pus in gând sa le arate românilor ce inseamna blues-ul si soul-ul. Gil Dobrica, caci despre el este vorba, a parasit Craiova in 1970 pentru a-si incerca norocul in Capitala. Când venise in Cetatea Baniei avea numai 14 ani si plecase din comuna natala, Dabuleni, pentru a invata meseria de strungar. Mestesugul l-a deprins si l-a si practicat pentru o vreme pâna când s-a mutat in Capitala pentru a-si urma visul, acela de a deveni cântaret. Românii l-au indragit repede pe cel care le aducea ritmuri care se ascultau peste ocean. „Pe vremea aceea ascultam nonstop muzica de calitate. Ma refer la muzica neagra, care se trage din gospel si blues“, a precizat Gil Dobrica. Artistul ar fi putut parasi tara, a avut chiar posibilitatea s-o faca in 1975, când a plecat in URSS, dar a suferit de „rau de tara“ si s-a intors. „Am avut posibilitatea sa plec din tara si inainte de revolutie, dar nu am fost in stare. Eu sufar de «rau de tara», adica nu pot trai decât in tara unde m-am nascut“, a declarat interpretul. Nici acum nu-i pare rau ca nu a emigrat, desi nu mai vrea sa faca parte din show-bizz-ul românesc.


Nu asculta decât muzica idolilor


Dupa o cariera indelungata, Gil Dobrica a hotarât sa stea cât mai departe de industria muzicala româneasca. Acum nu mai cânta decât la nunti si botezuri, in rest se declara multumit de cele doua albume pe care le-a scos pe piata si nu intentioneaza sa-si mai bucure fanii cu alt proiect muzical. „Nu mai are rost sa intru in studiu pentru un nou album. Nu-mi place ce se intâmpla cu muzica din România. Sunt tot felul de formatii care nu mai stiu sa traiasca bucuria de a cânta pe scena. Eu nu mai sustin decât foarte rar concerte, in rest mai cânt doar la nunti si botezuri, când sunt chemat“, a mentionat artistul. Poate si datorita bolii care-l chinuie, guta, Gil Dobrica prefera un stil de viata mai singuratic. Desi marturiseste ca in locuinta sa exista trei televizoare, nu le foloseste decât pentru a urmari filme americane. Singurul sau contact cu muzica româneasca il reprezinta concertele greilor din muzica americana. „Nu ascult muzica la televizor decât când se anunta vreun concert al Tinei Turner sau al lui Ray Charles, artisti care stiu ce inseamna muzica de calitate“, a afirmat Gil Dobrica.


A colaborat cu Heaven


Desi a declarat ca nu mai este la curent cu ce se intâmpla in industria muzicala româneasca, Gil Dobrica a intrat in studio, toamna trecuta (in septembrie) pentru a inregistra o melodie cu cele trei gratii blonde de la Heaven. Adina, Roxi si Roxana s-au declarat foarte incântate de colaborarea cu artistul. Alta trupa din România care se bucura de aprecierea lui Gil Dobrica este Nightloosers. La lansarea celui de-al doilea album „Hai acasa!“, acesta a sustinut un concert, fiind acompaniat de Nightloosers.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS