14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNebunie la Spitalul Poiana Mare

Nebunie la Spitalul Poiana Mare

Medicii Spitalului de Psihiatrie ameninta ca-si vor da demisia in bloc daca nu va fi inlocuita noua directoare medicala, dr. Florina Pesa, care a condus institutia sanitara si in perioada in care zeci de pacienti au murit in conditii suspecte.


Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare are de ieri o noua conducere, in baza unui ordin al ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu. Manager este dr. Dumitru Ivantu, in functia de director medical figureaza dr. Florina Pesa, director financiar-contabil este Viorica Purcarin, iar postul de director de ingrijiri i-a fost atribuit Veronicai Tomescu. Numirea noii conduceri a declansat un val de nemultumire in rândul cadrelor medicale ale acestei institutii sanitare, mai cu seama datorita promovarii ca director medical a persoanei care a condus spitalul in perioada in care zeci de pacienti ar fi murit de foame sau din cauza relelor tratamente.


„Ne vom da demisia in masa“


Vestea numirii unei conduceri interimare i-a nemultumit pe medicii de la Spitalul Poiana Mare, care au cerut ieri-dimineata reinstalarea economistului Viorel Oprescu la conducerea unitatii sanitare.


„Domnul Oprescu a scos spitalul din marasmul in care l-a bagat doctorita Pesa. In spital sunt 400 de bolnavi cu opt psihiatri. Daca nu se va face o numire corecta, ne vom da demisia in masa. Mi s-ar fi parut normal, in cazul in care ministrul dorea sa numeasca interimari, sa aleaga pe altcineva, nu pe dr. Pesa, care a fost demisa cu ani in urma pentru incompetenta si are o gramada de procese din perioada in care au murit foarte multi bolnavi in spital. Este aberant! Daca voia sa faca reforma in spital, ministrul trebuia sa numeasca pe altcineva la conducere“, a declarat dr. Calina Viorica, medic primar psihiatru.


„Ministerul stie cel mai bine pe cine a numit acolo“


Mai multi angajati ai Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare s-au deplasat ieri la Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj pentru a-si exprima nemultumirea fata de numirea intr-o functie de conducere a doctoritei Pesa. Reprezentantii DSP Dolj sustin insa ca nu au nici o implicare in aceasta numire. „Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare este direct subordonat Ministerului Sanatatii. Prin urmare, nu suntem indreptatiti sa ne ocupam de numirea sau schimbarea directorilor. Actuala conducere interimara nu a fost numita de minister la propunerea noastra. Ministerul stie cel mai bine pe cine a numit acolo“, a precizat dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct pe probleme de managementul asistentei medicale in cadrul DSP Dolj.


„Fiecare doctor trebuie sa raspunda pentru actul sau medical“


Dr. Florina Pesa considera ca nemultumirile vin din partea unora care isi pierd anumite drepturi. „Nemultumirile vin din partea celor carora li se iau niste drepturi, pentru ca, in perioada in care am mai condus spitalul, am impus niste reguli stricte: sa se vina la program, sa se munceasca, sa nu se chiuleasca, sa se renunte la consumul de alcool. Cred ca numirea mea ca director medical, care a fost si pentru mine o surpriza, are si un aspect reparatoriu fata de modalitatea in care am fost data la o parte acum patru ani. Tin sa le transmit celor care ma contesta ca de acum inainte va trebui sa munceasca si sa se lase de reclamatii sau de alte activitati“, a declarat dr. Florina Pesa.


Noua directoare medicala nu neaga ca ar fi fost cercetata de procurori si politisti in urma scandalului iscat la Spitalul Poiana Mare, unde zeci de pacienti ar fi decedat in conditii suspecte – bolnavi psihic morti de foame sau din cauza relelor tratamente – chiar in perioada in care era directoare. „Dosarele penale au fost facute tot de baza unor reclamatii mincinoase. Fiecare doctor trebuie sa raspunda pentru actul sau medical, or eu, ca director, nu puteam sa vad 500 de pacienti pe zi. Pentru asta erau medici, erau sefi de sectie, care trebuie sa raspunda. Eu aveam 85 de pacienti si nici unul dintre ei nu a murit. Am fost verificata si pe partea financiara, dar cei de la Parchetul General si-au dat seama ca nu am nici o vina, intrucât subfinantarea nu a fost vina mea“, a mentionat dr. Florina Pesa.


101 morti la Poiana Mare


Un raport al Centrului de Resurse Juridice, organizatie neguvernamentala care militeaza pentru protectia drepturilor omului, atragea atentia cu doi ani in urma asupra faptului ca 17 pacienti au murit de foame si frig doar in prima luna a anului 2004, iar alti 84 de pacienti au decedat din cauze similare pe parcursul anului 2003 la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, condus pe atunci de dr. Florina Pesa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU