Informatiile referitoare la efectele intrarii României in structurile europene i-au ademenit pe consilierii judeteni din Dolj direct la „sursa“. In 2005, aproape lunar, un consilier judetean a plecat in strainatate, la sedinte organizate de organisme europene, fiecare vizita scotând din bugetul judetului in medie 34 de milioane de lei vechi.
Motivul cel mai des folosit de alesii doljeni pentru plecarea in strainatate este acela de a participa la sedintele comisiilor Adunarii Regiunilor Europene (ARE), organism in ale carui structuri sunt si consilierii judeteni din Dolj. Din cele 25 de deplasari efectuate in 2005 de alesii doljeni, 20 au avut ca scop participarea la diverse sedinte de comisii, birouri sau adunari si intâlniri generale, in tari precum Suedia, Olanda, Italia, Elvetia, Portugalia, Franta sau Marea Britanie. Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a declarat ca participarea consilierilor la astfel de intâlniri este absolut necesara deoarece in acest mod se face cunoscut numele judetului printre europeni. „Aceste deplasari vizeaza in primul rând iesirea dintr-un con de umbra, pentru ca europenii trebuie sa ne cunoasca, sa vada ca suntem interesati, ca existam si ca nu venim de pe tarâmurile canibalilor. Sigur ca se cheltuiesc niste bani, dar noi primim documente oficiale de la fiecare manifestare de acest gen, iar Departamentul de Relatii Internationale al Consiliului foloseste informatia daca este vorba de proiecte sau parteneriate“, a spus Prioteasa. De felul in care consilierii judeteni fructifica prezenta lor finantata din bani publici la astfel de evenimente intreprinse de organisme europene nu se spune insa nimic. Nici de modul in care s-au concretizat pâna la urma la nivel de institutie informatiile oferite consilierilor la sedintele comisiilor ARE.
Interesant, dar inoportun
Daca mai-marii judetului sustin ca intâlnirile ARE au totusi un scop, acela de a face cunoscut judetul in Europa, consilierii recunosc faptul ca deplasarile efectuate n-au prea avut efect.
Spre exemplu, consilierul judetean Gheorghe Daniliuc a participat in Suedia in perioada 30 iunie-4 iulie 2005 la un seminar al Comisiei C din cadrul ARE, având ca tema sursele de energie neconventionale, deplasare pentru care CJ Dolj si, implicit, contribuabilii au platit peste 48 de milioane de lei. Desi declara ca subiectul discutiilor a fost foarte interesant, si anume modul in care europenii transforma deseurile menajere in energie, alesul recunoaste ca utilizarea informatiilor obtinute in cadrul intâlnirii ar fi inoportuna in circumstantele actuale.
„A fost o intâlnire foarte interesanta pentru ca am avut ocazia de a vedea modul in care folosesc europenii tot felul de resurse pentru a crea energie. Eu am facut mai multe propuneri intr-un raport pe care l-am depus la Directia de Integrare Europeana din cadrul CJ. S-a discutat despre folosirea autovehiculelor care merg cu gaz lichefiat sau folosirea apei ca sursa de energie si chiar despre transformarea deseurilor in energie. Punerea in practica a acestor idei ar fi insa inoportuna, data fiind situatia prin care trece Doljul acum“, a spus consilierul Daniliuc, referindu-se la inundatiile din judet.
Prica a sarit din schema
Si consilierii judeteni Corina Prica si Daniela Tarnita au participat in perioada 12-16 octombrie 2005 la un seminar ARE, in Olanda, cu tema „Noul model social european“, despre care Prica spune ca nu a avut efectul dorit. Consiliul judetean a cheltuit pentru deplasarea celor doua consiliere aproape 75 de milioane de lei. Ceea ce o supara pe consiliera Prica nu este insa modul in care a fructificat vizitele efectuate pâna acum, ci faptul ca nu va mai fi trimisa in deplasare luna aceasta.
„Eu am fost la o intâlnire in Suedia a comisiei B, a carei membra sunt, care a avut ca tema prevenirea daunelor cauzate de consumul de alcool si droguri. Apoi in Olanda a fost alta intâlnire, in continuarea celei din Suedia, si urma sa plec luna aceasta intr-o alta deplasare in acelasi scop, insa am fost inlocuita cu altcineva. Cei de acolo m-au sunat si au crezut ca nu sunt interesata de proiect, desi eu m-am implicat in acest program, iar cinci elevi impreuna cu un profesor urma sa plece in Suedia. Nu am gasit insa intelegere la consiliu“, a spus Corina Prica.
Vizite educationale fara efecte practice
Dupa fiecare participare la intâlnirile comisiilor, alesii depun la Directia de Integrare a consiliului judetean materiale referitoare la subiectul sedintelor. Din spusele reprezentantilor CJ Dolj, prezenta consilierilor la intruniri are mai degraba un rol educational decât unul practic.
„Prin participarea la aceste intâlniri, consilierii judeteni se familiarizeaza cu afacerile europene, isi insusesc tehnici de comunicare si lobby, participa impreuna cu partenerii europeni la exercitii de democratie, inteleg mecanismele de functionare a angrenajului politico-institutional european si societatii civile si transmit mai departe aceste informatii“, se arata intr-un comunicat al Directiei de Integrare Europeana din cadrul CJ Dolj.
In total, in 2005, Consiliul Judetean Dolj a cheltuit pe deplasarile alesilor 862 de milioane de lei, bani publici a caror cheltuire nu a putut fi justificata practic de reprezentantii consiliului.