11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu contor, dar la pausal

Cu contor, dar la pausal

Mai multi proprietari de apartamente din cartierul craiovean Nicolae Titulescu sunt nemultumiti de faptul ca, desi le-a fost montat un gigacalorimetru in apropierea blocului, au fost nevoiti sa achite contravaloarea caldurii in sistem de calcul pausal.


Proprietarii apartamentelor din blocul 29-30 au platit caldura la pausal, cu toate ca a existat un gigacalorimetru care sa masoare agentul termic consumat. „Aparatul de masura a fost montat, in vara anului trecut, dar nu a functionat niciodata. Cei carora le-a mers contorul au platit, la doua camere, doar sase sute de mii caldura pe apartament, iar la noi s-a ajuns si la peste un milion si jumatate“, a spus Lukaci Gheza, proprietar al unui apartament din blocul 29-30. Oamenii spun ca au incercat sa ia legatura cu reprezentantii Regiei de Termoficare, dar ca nu au fost bagati in seama. „La regie nu ne asculta nimeni pentru ca asociatia noastra are datorii de opt miliarde. Cu toate astea, nu suntem toti rau-platnici pentru ca, desi suntem pensionari, noi incercam sa fim la zi cu platile“, a mai spus Gheza.


In martie, caldura de doua milioane


Surpriza cea mare a venit o data cu factura lunii martie. „Am platit toata iarna la pausal, pentru ca gigacalorimetrul nostru nu a functionat, nu stim din ce cauza. Facându-se calculul, in functie de citirile de la scarile contorizate, la noi ramânea restul si putem spune ca am platit mult mai mult decât ceilalti. Si, de parca asta nu ar fi fost de ajuns, caldura lunii martie a depasit cu mult facturile din ianuarie sau februarie. Daca in ianuarie am platit, la trei camere, 1.978.000 de lei, in februarie – 1.817.000 lei, in martie am dat 2.286.000 de lei“, a spus Elena Moraru. La blocul vecin, pe o scara contorizata, caldura in luna martie ajunge, la un apartament cu doua camere, la 920.000 de lei, iar la blocul cu probleme costa 1.988.000 de lei vechi. „Când am cerut explicatii la asociatie, ni s-a spus ca asa vin facturile si ca, vezi Doamne, asa vrea Uniunea Europeana“, a mai spus Elena Moraru.


Ce spune asociatia


Conducerea Asociatiei de Proprietari nr. 3 Nicolae Titulescu sustine ca a incercat in nenumarate rânduri sa rezolve situatia blocurilor, ale caror contoare nu functioneaza, dar fara nici un rezultat. „Am trimis o serie de adrese catre Regia de Termoficare, adrese la care primim mereu acelasi raspuns, cum ca nu au aparate si ca, dupa cum i s-a spus ieri (joi – n.r.) chiar presedintelui asociatiei, situatia nu va putea fi rezolvata mai curând de doua, trei luni“, a spus Dumitru Labosel, vicepresedintele Asociatiei nr. 3 Titulescu.


Regia promite reglementarea situatiei


Reprezentantii Regiei de Termoficare Craiova recunosc ca gigacalorimetrul blocului 29-30, din Titulescu, nu a functionat. „In aceasta zona am avut avut probleme cu contorizarea. In unele cazuri, a fost montat un gigacalorimetru mai mare, care sa deserveasca mai multe blocuri, iar in acest caz, aparatul nu a putut fi pus in functiune. Oamenii au platit la pausal si au platit intr-adevar mai mult“, a spus inginerul Mihai Sabin din cadrul Regiei de Termoficare. Conducerea regiei spune ca oamenii pot sta linistiti, pentru ca in cazul facturii pe martie se va face o regularizare. „Ar trebui ca oamenii sa vina la Serviciul facturari, sa vedem care e consumul pe punctul termic si sa aflam de ce au platit mult in martie. Se va incerca o regularizare a facturii, iar in ceea ce priveste gigacalorimetrul, acesta va functiona, fara discutie, in momentul in care se va relua furnizarea de agent termic“, a mai spus Sabin.


Contorizarea intârzie


Nicolae Degeratu, director tehnic in cadrul Regiei de Termoficare, a declarat ca fondurile pentru incheierea actiunii de contorizare vor veni abia in luna iunie, cu toate ca actiunea trebuia incheiata la 30 iunie 2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS