Fondurile alocate in acest an pentru asistenta medicala la domiciliu au scazut in judetul Dolj la doar o cincime fata de cele de anul trecut.
Desi ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a promis recent ca in a doua jumatate a anului 2006 vor fi alocate 400 de miliarde de lei in plus pentru asistenta medicala la domiciliu, realitatea il contrazice. Cel putin in judetul Dolj bugetul alocat ingrijirilor la domiciliu a fost micsorat drastic, furnizorii de asemenea servicii urmând sa primeasca doar o cincime din sumele de anul trecut. „In 2005, bugetul a fost de doua miliarde de lei. Anul acesta, fondurile au scazut substantial, la 400 de milioane de lei“, a spus ec. Aura Gabriela Militaru, presedinte-director general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj. Gabriela Militaru sustine ca unul dintre motivele reducerii fondurilor il constituie faptul ca anul trecut nu s-au consumat decât 400 de milioane de lei din suma alocata, CAS Dolj fiind nevoita sa redirectioneze banii ramasi pentru dispozitive medicale si chiar sa rezilieze unul dintre contracte (cu Micropoliclinica Cordis) din lipsa activitatii.
Numarul furnizorilor s-a dublat
Reducerea substantiala a bugetului alocat pentru serviciile de ingrijri la domiciliu s-a nimerit insa cum nu se poate mai prost. Din acest an, numarul furnizorilor de servicii medicale de ingrijiri la domiciliu care au intrat in relatii contractuale cu CAS Dolj s-a dublat. Pâna pe 1 mai 2006, au incheiat contracte cu CAS Dolj: Asociatia de Ingrijiri Comunitare HELIOS, SC ATISERV SRL, SC LOMED SRL si SC Micropoliclinica CORDIS, fata de anul 2005 când au fost incheiate doua contracte, cu HELIOS si CORDIS. Aceasta inseamna ca si fondurile alocate vor fi substantial diminuate.
„Va fi nenorocire“
Furnizorii de servicii medicale la domiciliu sunt ingrijorati de aceasta situatie si nu stiu cum o vor scoate la capat. Conducerea Asociatiei HELIOS sustine ca situatia este cu atât mai grava cu cât furnizorii nu au nici un control asupra serviciilor medicale oferite. „Contractele nu sunt incheiate pe un anumit plafon de finantare. Bolnavul sau imputernicitul acestuia trebuie sa vina la noi cu o decizie semnata de Casa de Asigurari de Sanatate, decizie in care sunt trecute inclusiv serviciile medicale pe care trebuie sa le efectuam si care urmeaza sa ne fie decontate. Daca fondurile vor fi mai mici, va fi nenorocire. Anul trecut, Asociatia HELIOS a inregistrat pierderi din cauza subfinantarii. Casa de Asigurari de Sanatate nu deconteaza decât manopera, nu si materialele sanitare folosite“, a declarat dr. Angela Camenita, directoarea Asociatiei HELIOS.
CAS Dolj sustine insa ca suma alocata nu este batuta in cuie, iar, daca va fi nevoie, prevederea bugetara se va modifica la urmatoarele rectificari bugetare.
Subfinantare
Ingrijirile la domiciliu sunt de cel putin cinci ori mai ieftine decât cele din spital, dar autoritatile române, in pofida subfinantarii sanatatii, aloca sume importante pentru internarea bolnavilor si numai 0,1 la suta pentru tratarea la domiciliu.