11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Sinistrati la magazin

Sunt cinci cu totii: doi parinti si trei copii, sinistrati din Cârna. De doua saptamâni, traiesc intr-un magazin, devenit adapost pentru sinistrati.


Chiar la intersectia din Goicea, prima pâna-n centru, pe coltul unei ulite, se afla de mai multi ani un magazin. Cu iesire chiar in drum, cu usi corespunzatoare unui spatiu comercial, locul pare pregatit in orice clipa sa-si primeasca oaspetii. Daca s-ar incumeta vreun curios – strain de imprejurimi – sa-i calce pragul, nu mica i-ar fi surpriza sa constate ca in buticul de la drum nu exista nici urma de marfa rânduita pe rafturi ori stive de navete cu bere sau suc. Ci doua paturi rascolite, o multime de saci, pungi si cutii cu haine ori alte obiecte de uz personal. De doua saptamâni, magazinul din Goicea a ajuns locuinta pentru sinistrati.


Dupa Pasti, au plecat care-ncotro


„Am venit din Cârna, laolalta cu toti oamenii care au ramas fara casa“, spune Nelia Burtea, iesind in usa magazinului, cu copilul in brate. „Ne-a zis primarul ca ne gaseste aici un loc de dormit, sa venim si sa asteptam. Am stat in drum cu toti trei copiii de ni s-a urât. Unii au fost dusi la caminul cultural, altii la magazinul mare din centru sau si-au gasit rude pe aici. Eu nu aveam pe nimeni. Stam ca proasta in drum si plângeam, uitându-ma la astia mici ca nu se mai tineau pe picioare de foame“.


Era chiar dupa Pasti. In Cârna, apa facuse prapad. Zeci de oameni isi luasera câteva bulendre in spate si plecasera care incotro. Asa a facut si Nelia. A strâns ce a putut si s-a urcat in caruta cu barbatul si cu copiii: Ionut, de 12 ani, Lucian, de zece ani, si Ana Maria, de numai opt luni.


Magazinul, un adapost din mila


Se facuse aproape noapte, trecusera ore multe de când statea in drum, in Goicea. Plânsa si obosita, femeia abia daca mai avea putere sa-si incurajeze copilasii agatati de fusta ei. Rezemata de caruta, cu lucrurile aruncate gramada in spate, nu vedea nici o speranta: avea sa-si petreaca noaptea acolo, sub cerul liber. Numai o minune i-a salvat pe toti cinci de inghet.


„A trecut un om – nu-l mai intâlnisem niciodata in viata mea – si m-a vazut ca plâng. Nici nu ne-a intrebat cum ne cheama. Ne-a spus doar sa luam copiii si sa mergem sa stam la el, ca ne da si casa, si masa“.


Din seara aceea, magazinul din Goicea a devenit noua casa a familiei Burtea. Cu doua paturi asezate in graba, cu hainele depozitate prin coltul incaperii, cu mâncarea aburinda adusa de gazda, despartirea de casa a fost parca mai usoara. O noapte doar. A doua zi, Nelia si toti ai ei au realizat nenorocirea: nu mai aveau nimic. Pierdusera tot, ajunsesera sa traiasca la mila oamenilor.


„Nu putem trai din pomana!“


De doua saptamâni, familia Burtea din Cârna si-a facut casa in magazin. Nu platesc nimic, omul care s-a indurat de ei nu le-a cerut nici un ban in schimbul patului ori hranei. Cu toate astea, femeia abia indura rusinea.


„Cât putem sa stam pe capul lui? Are si el familie. Din camera asta câstiga un ban. N-o sa mai ramânem mult aci. Daca nu gasim altceva, daca nu ne da nimeni nimic, plecam oricum. Nu putem trai pe spinarea altora. Din pomana… Sa ne lase macar sa muncim, sa ne câstigam acoperisul asta cumva“. Nelia isi mângâie pruncul abia trezit. Alaturi, ceilalti doi copii se tin strâns de fusta ei. Nici unul nu e fericit acolo. Nici unul nu e acasa. Si fiecare stie ca vor mai trece luni, poate chiar ani, pâna când vor putea dormi linistiti sub un acoperis al lor.


Si tu ai fost copil!


Dezastrul inundatiilor din Dolj a lasat in urma sute de copii, care plâng dupa jucariile, cartile si hainutele lor. Ajuta-ne sa le oprim macar o parte din lacrimi! Gazeta de Sud si Fundatia „Gazeta de Sud“ desfasoara o campanie de strângere de jucarii, carti si hainute, destinate celor care au acum copilaria transformata intr-o mare de lacrimi. Poti contribui si tu, sa le aducem impreuna o raza de bucurie si speranta! Te asteptam la sediul Gazetei de Sud, din strada Câmpia Islaz, nr. 97 A, cu o jucarie, o carte sau o hainuta curata. Darul tau va ajunge, pe 1 Iunie, in mâinile copiilor care sufera in urma inundatiilor!


Iti multumim!


„Si tu ai fost copil!“ – o campanie initiata de Fundatia „Gazeta de Sud“, pentru copiii din localitatile doljene afectate de inundatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII