14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Caravana lui Axinte“, reteta de cocteil artistic

„Caravana lui Axinte“, reteta de cocteil artistic

De cele mai multe ori, cuvântul „artist“ trimite cu gândul la sensibilitate, incarcatura emotionala, romantism. Dar ce se intâmpla in momentul in care un artist declara, referindu-se la diversitatea programului sustinut in fata publicului: „Nu conteaza! Sa iasa banu’!“, asa cum a facut-o Florin Petrescu, cel care interpreteaza personajul lui Axinte in grupul umoristic „Vacanta Mare“? Sa nu fie el un artist adevarat sau sa lasam ipocrizia la o parte si sa recunoastem ca pentru cei mai multi dintre noi primeaza materialismul?!


Desi nu are inca un material discografic pe piata muzicala, Florin Petrescu cânta de aproximativ 20 de ani, debutând cu trupa „Generic“. Prin activitatea sa concertistica, membrul cunoscutei trupe de umor „Vacanta Mare“ a legat prietenii cu diversi interpreti din muzica româneasca. Beneficiind de aceste relatii deja cristalizate, artistului i-a surâs ideea formarii unui grup mixt de artisti, insemnând reprezentanti ai tuturor genurilor muzicale, dar si actori care sa interpreteze momente umoristice. Astfel luau nastere, in urma cu cinci ani, „Caravana lui Axinte“ si firma „Axishow“. „Mergeam in spectacole, mergeam la nunti, am ramas prieten cu majoritatea artistilor si asa s-a format o caravana, iar usor, usor, am creat firma «Axishow»“, a declarat Florin Petrescu.


Ceea ce atrage atentia asupra „Caravanei“ este faptul ca ea reuneste pe aceeasi scena atât interpreti de muzica usoara si populara, cât si interpreti de manele, care pot activa permanent in spectacole sau pot fi simpli colaboratori.


Una dintre veteranele „Caravanei“ este controversata Daniela Gyorfi, cu o cariera muzicala de 15 ani, dar cunoscuta, mai ales, datorita numeroaselor scandaluri de presa in care a fost implicata. „Si-mi pare rau“, „Te vreau doar pe tine“, „Undeva“, „Nu te juca cu dragostea“, „Sa-mi dai un telefon“ ori „De ce ma minti“ sunt câteva dintre piesele care au consacrat-o pe artista.


Nicoleta Luciu, vedeta cel mai des intâlnita in paginile revistelor pentru barbati, membra a formatiei „Laguna“ si, de ceva timp, actrita de telenovele, face si ea parte din formula „Caravanei lui Axinte“.


Folclor & manele, izvor nesecat de bani


„Condimentul“ nelipsit al Caravanei il reprezinta grupul muzical „Fara zahar“, cunoscut publicului prin inserarea satirei in versurile pieselor lor. „Doina vacii“, „Sa traiti (bine)“, „Hip-hop s-asa“ sunt câteva dintre aceste piese in care parodiaza diverse moravuri ale societatii actuale.


„Blondy“, unul dintre cele mai cunoscute grupuri muzicale de fete, alaturi de Pepe, iubitul Oanei Zavoranu, Florin Gheorghe, membru fondator al trupei „Colour Mix“, sunt, de asemenea, prezente constante in „Caravana“. De altfel, Florin Gheorghe a explicat: „Este o caravana a artistilor, a prietenilor. Noi sustinem concerte si spectacole, prestatii la petreceri private, oriunde este nevoie de atmosfera pe care o facem. Fiecare dintre noi are un numar in acest spectacol“.


Irina Loghin, Fuego, gemenele Maria Luiza si Ioana Cristina Popescu, cu un repertoriu muzical din zone folclorice precum Vlasca – Teleorman, Ardeal, Moldova, Oltenia, sunt doar câtiva dintre interpretii de muzica populara care diversifica formula „Caravanei“, alaturi de trupa „Hai noroc“, una dintre cele mai apreciate formatii de muzica de petrecere de la noi, pe ritmurile carora au petrecut diverse personalitati ale tarii, de la fotbalisti si nume sonore ale muzicii românesti pâna la cei mai importanti politicieni.


Partea umoristica a spectacolelor este sustinuta de Florin Petrescu, care afirma despre el insusi intr-o prezentare facuta pe site-ul „Caravanei“: „Majoritatea ma cunosc prin intermediul nabadaiosului personaj Axinte (familia Pârtag), insa apropiatii considera ca nu ii seman nici pe departe personajului. Cica sunt si mai mototol. M-am nascut intr-o zi de 7 aprilie a lui ’69, an a carui semnificatie numerica nu-mi da pace de la pubertate incoace. Nu tin minte daca am suferit de pe urma regimului comunist si a privatiunilor alimentare. Am crescut, nu brusc, ci normal, raport invers proportional cu numarul orataniilor aviare din curte, am facut scoala generala, liceul (Scoala populara de muzica – sectia chitara) toate gratis, pup mâna cârmacilor neamului“.


Cuvinte de lauda depre Florin Petrescu are si Florin Gheorghe, cunoscut publicului cu numele de Leo, prietenul si colegul sau de breasla de peste 15 ani: „Florin are in «Caravana» ceva cu totul diferit de ceea ce are la Vacanta Mare, pe post. El, in afara de ceea ce se vede doar la petreceri sau in spectacole, are un repertoriu foarte variat, ar putea sa joace si in revista, dupa umila mea parere, dar el este un baiat foarte modest, un prieten care prefera sa dea calitate si sa aiba alaturi prieteni, asa cum suntem noi. El nu este numai acel capatânos, acel caciulos care vine si spune ca ii e foame si numara o suta, doua sute, este un artist complet, cânta si joaca foarte bine“. In spectacolele „Caravanei“ textele umoristice sunt interpretate si de cel care intruchipeaza personajul lui Mitica in emisiunea TV a Vacantei Mari, Iulian Ilinca. „Sarea si piperul“ spectacolelor sunt asigurate de interpreti de manele, atât de indragite de unii si atât de condamnate de altii. Printre acestia se numara: Adi de la Vâlcea, Liviu, Copilul de aur si Laura Vass.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS