7 C
Craiova
duminică, 11 mai, 2025

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Pe adresa redactiei GdS a sosit o scrisoare de la craioveanul Aurel Balacescu. Barbatul spune ca locuieste pe strada Opanez si ca are probleme cu acoperisul blocului, apa infiltrându-se prin plafon. Balacescu mai spune ca vecinii nu doresc sa contribuie la repararea acoperisului si ca nici asociatia de proprietari de care apartine nu se implica in rezolvarea acestei situatii. Craioveanul ar dori sa repare suprafata de deasupra apartamentului sau si intreaba care ar fi limita in inaltime pentru construirea unui acoperis care sa nu necesite proiect sau autorizatie.


GdS: Am intrebat pentru dumneavoastra la Serviciul Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova si am aflat ca lucrarile de intretinere si reparatii, in acest caz refacerea hidroizolatiei, nu necesita certificat de urbanism, proiect sau autorizatie de constructie. Daca se intervine prin schimbarea materialelor initiale si se face o modificare, in cazul dumneavoastra construirea unui acoperis, in conformitate cu Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor aveti nevoie de o expertiza tehnica, de proiect de executie, certificat de urbanism si autorizatie de constructie. Totodata, asociatia de proprietari este obligata sa se ocupe de reparatiile si intretinerea blocurilor arondate. De asemenea, si proprietarii apartamentelor din blocul dumneavoastra sunt obligati sa participe la repararea plafonului pentru ca acesta este parte a proprietatii comune. Conform Hotarârii de Guvern nr. 400 din 2003 ce contine Normele metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari fiecare proprietar contribuie la reparatiile partilor comune proportional cu cota parte de proprietate indiviza.


Daniel Luca, din Craiova, s-a adresat redactiei GdS spunând ca, in urma cu câteva saptamâni, mai multi vecini din blocul in care locuieste, dar si din alte blocuri au spart pavajul si au introdus o teava pentru a drena apa care se strângea in urma ploilor. Daniel Luca mai spune ca, in urma acestei actiuni, vecinii nu mai permit parcarea nici unei masini in fata blocului. Craioveanul intreaba daca este legal ca vecinii sa faca acest lucru.


GdS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Serviciul Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova si am aflat ca, daca in fata blocului dumneavoastra exista o parcare prevazuta in Planul Urbanistic Zonal (PUZ), zona care apartine domeniului public, vecinii nu va pot interzice sa va parcati masina acolo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS