14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitia trimite ravase soferilor fara RCA

Politia trimite ravase soferilor fara RCA

1,3 milioane de români nu au asigurari auto sau le au completate gresit. In perioada urmatoare, ei vor primi acasa scrisori de atentionare din partea politiei. Urmeaza suspendarea certificatelor de inmatriculare si amenzile.


Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), aproximativ 1,3 milioane de români posesori de autovehicule vor primi in perioada urmatoare scrisori de atentionare pentru rezolvarea situatiei asigurarii RCA. Dintre acestia, numai 1,1 milioane nu au, practic, asigurare, iar 200.000 – 250.000 de proprietari vor primi scrisoare de atentionare chiar daca au asigurarea in regula. Este vorba despre erorile care nu au reusit sa fie corectate in urma compararii bazelor de date ale asigurarilor cu cea a inmatricularilor politiei. La prima incercare de comparare, CSA a descoperit aproximativ un milion de polite RCA completate cu erori (serii de sasiuri, numere de inmatriculare, coduri numerice personale gresite etc.), insa circa 800.000 dintre acestea ar fi fost deja corectate. Proprietarii de autovehicule care vor sa-si verifice situatia politei RCA o pot face pe internet, la adresa cedam.csa-isc.ro. Autoritatile ii sfatuiesc pe posesorii de masini sa ia repede o hotarâre. Daca observa ca polita RCA le-a fost completata gresit, acestia sunt rugati sa contacteze asiguratorul pentru corectarea erorilor. Daca masina functioneaza si nu au asigurare, proprietarii trebuie sa-si incheie de urgenta polita. In cazul in care nu procedeaza astfel, in termen de cel mult trei luni de la primirea scrisorii de atentionare, posesorii de masini vor primi o a doua scrisoare prin care sunt instiintati ca certificatele de inmatriculare le-au fost suspendate.


Ulterior, ei risca amenzi usturatoare daca sunt surprinsi circulând pe drumurile publice fara a avea actele masinii in regula.


Peste 9.000 de inmatriculari, suspendate


In Dolj, politistii au suspendat deja in cursul acestei luni peste 9.000 de certificate de inmatriculare, dar numai pentru ca sunt vechi (emise inainte de 1997) si nu au fost preschimbate la timp. „Am suspendat 9.130 de certificate de inmatriculare de tip vechi. Ulterior, unii dintre proprietari au venit si le-au preschimbat“, a precizat comisarul Constantin Coanda, seful Serviciului de permise de conducere si certificate de inmatriculare din cadrul Prefecturii Dolj. Potrivit acestuia, in judet sunt inregistrate aproximativ 105.000 de autovehicule cu certificate de tip nou. Politistii se asteapta insa ca in urmatoarea perioada sa primeasca de la conducerea centrala si situatia comparativa a politelor RCA, pentru a se apuca sa trimita instiintari proprietarilor fara asigurare. „Pâna acum nu am primit nimic, insa imediat ce ne vor sosi le vom transmite proprietarilor. In aceste cazuri, certificatul de inmatriculare se suspenda automat, fara a mai fi nevoie ca proprietarii sa fie surprinsi circulând pe drumurile publice fara polite, asa cum se intâmpla pâna acum. In cazul in care circula pe drumurile publice, proprietarii pot primi amenzi atât pentru lipsa politei de asigurare, cât si pentru faptul ca ei circula pe drumurile publice cu certificatul suspendat“, a completat Coanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS