15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgentiile guvernului ofera consultanta sub acoperire

Agentiile guvernului ofera consultanta sub acoperire

Cu toate ca in Craiova exista de cinci ani un oficiu care acorda sfaturi pentru aplicarea legilor de informare publica si transparenta in administratie, majoritatea institutiilor publice nu au habar ca ar putea primi consultanta in acest sens.


Cei mai multi dintre angajatii institutiilor desemnati sa se ocupe de informarea publica, dar si cetatenii simpli care cauta indrumare pentru rezolvarea unor probleme practice nu au habar ca pot apela la serviciile unui oficiu infiintat de guvern tocmai in acest scop. Situat la parterul caminului de la Liceul Economic, Oficiul Teritorial pentru Informare Publica Craiova, birou regional din cadrul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, ar trebui sa acorde consultanta institutiilor publice din cinci judete din sudul tarii (Dolj, Gorj, Olt, Teleorman si Giurgiu) pentru aplicarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile publice si a Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. Cu toate ca oficiul functioneaza in Banie de cinci ani, institutiile publice din oras care pot spune ca au beneficiat de-a lungul perioadei de serviciile asigurate de acesta pot fi numarate pe degetele de la o mâna. Printre ele se numara Prefectura si Consiliul Judetean Dolj, care trimit la sediul oficiului rapoarte anuale privind situatia cererilor facute de cetateni in baza Legilor nr. 544/2001 si nr. 52/2003.


Institutiile deconcentrate nu au auzit de oficiu


Cei mai multi dintre reprezentantii institutiilor publice care ar trebui sa apeleze la OTIP Craiova pentru lamurirea unor cereri facute de cetateni nu cunosc insa nici locatia OTIP si nici ce ar putea face acest oficiu pentru inlesnirea relatiilor cu publicul. Valentin Bulumaci, directorul adjunct al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Dolj, a declarat ca un asemenea oficiu este benefic, dar nu a auzit niciodata de existenta lui. „Nu am auzit niciodata de acest oficiu, dar ar fi bine daca ar exista. La noi la directie vin fel de fel de solicitari de la diferite organe si institutii care cer diverse date. Anumite informatii sunt confidentiale si ar fi bine sa stim ce prevede legea in acest sens“, a spus directorul Bulumaci. Nici directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj, Andrei Butaru, nu a auzit vreodata de existenta unui oficiu care sa sfatuiasca institutiile in privinta accesului la informatii publice. „Evident ca oficiul ar fi util daca ar exista, dar eu nu am auzit niciodata de OTIP. Probabil ca nu au vrut sa se faca cunoscuti pentru ca altfel ne trimiteau o adresa prin care sa ne spuna ca putem apela la ei“, a spus Andrei Butaru. Pe lista institutiilor care nu stiau de existenta oficiului pot fi adaugate Agentia Regionala si Agentia Judeteana de Protectie a Mediului.


OTIP sustine ca a oferit consultanta tuturor institutiilor


Dana Bosoteanu, expert guvernamental in cadrul OTIP Craiova, a declarat ca in cei cinci ani de activitate au apelat la consultanta oferita de oficiu aproape toate institutiile publice din Craiova. „De când a fost infiintat oficiul, la noi au venit persoanele desemnate sa se ocupe de relatiile cu publicul din toate institutiile publice din Craiova. De la inceputul anului 2006, la sediul oficiului au ajuns 22 de cereri din partea institutiilor publice care vizau consultanta pe cele doua legi de informare publica. In plus, au mai venit la noi cetateni care ne-au cerut sa-i indrumam spre anumite institutii publice pentru rezolvarea unor probleme de ordin practic“, a spus Dana Bosoteanu.


Aceasta a tinut sa precizeze ca nu poate divulga numele institutiilor care au apelat la OTIP pentru lamuriri in ceea ce priveste Legile nr. 544/2001 si nr. 52/2003. Pâna in prezent, pe tot cuprinsul tarii au fost infiintate zece oficii teritoriale care au ca scop oferirea de consultanta in ce priveste legile despre transparenta in administratie si accesul la informatii publice.


Rolul celor zece oficii din cadrul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale nu se limiteaza insa la sprijinul acordat institutiilor publice si cetatenilor. OTIP are si sarcina de a promova programele guvernamentale si a face cunoscute populatiei strategiile autoritatilor centrale pe termen mediu si lung. In plus, OTIP aduna informatii din teritoriu si le transmite la Bucuresti pentru a facilita aplicarea programelor guvernamentale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS