19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDunarea loveste din nou

Dunarea loveste din nou

La Bechet, digul din apropierea orasului este pe punctul de a ceda, iar la Bistret autoritatile au evacuat deja peste 1.800 de persoane. Pe câmpurile de la Rast, sinistratii incep sa primeasca ajutoare din toata tara. Preotii se pregatesc sa tina slujbele in corturi.


Locuitorii din Bechetul Vechi au inceput de ieri-seara sa-si paraseasca locuintele, dupa ce Dunarea a depasit nivelul digului in trei puncte. 1.100 de persoane din patru sute de gospodarii care pot fi afectate de inundatii si-au adunat animalele si hainele si se indreapta catre rudele de la deal, acolo unde apele Dunarii nu au ajuns. Potrivit primarului din Bechet, Constantin Oclei, putini sunt cei care vor fi cazati in salile de clasa, pregatite in caz de inundatii. Batrânii care nu se pot deplasa au fost dusi la spital. Punctul critic al digului este la Ostroveni, la cinci kilometri de port, unde nu se poate ajunge decât cu elicopterul, deoarece digul este imbibat cu apa. Aici, apa a trecut peste cinci rânduri de saci, motiv pentru care primarul a cerut si obtinut din partea Ministerului Administratiei si Internelor un elicopter, pentru a cara sacii ce urmeaza sa fie folositi la suprainaltarea digului. Alaturi de efectivele de jandarmi si militari au venit si 70 de studenti voluntari, care sprijina eforturile autoritatilor.


Ajutoare pentru sinistrati


Cei 1.500 de sinistrati din Rast, care locuiesc pe câmp, au inceput sa primeasca ajutoare din toata tara. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, prezent la fata locului, a declarat ca a fost o avalansa de bunavointa la nivel national. „Noi, ca români, nu ne uitam si ne ajutam intre noi“. Conform spuselor sale, Prefecturile din Sibiu, Vâlcea, Harghita, Vaslui, Constanta si Gorj au trimis tiruri cu ajutoare, care sunt in drum spre sinistrati. In cursul zilei de astazi, va sosi un convoi cu ajutoare constând in paturi si saltele de la MAI. Ieri, autoritatile au adus toalete ecologice pe câmpul de la Rast, iar astazi, vor aduce si dusuri, pentru ca sinistratii sa se poata spala.


Slujbe in cort


Ieri, in jurul orei 17.00, preotul din Rast, Elian Cocora, a oficiat in sat Denia pentru oamenii care nu au fost evacuati sau nu au vrut sa-si paraseasca locuintele. „Pe câmp a fost ridicat un cort ce tine loc de biserica si unde se va amenaja si un altar. Aici se vor tine slujbe in fiecare zi si in noaptea de Inviere, slujba la care va participa si IPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei“, a spus preotul Elian Cocora. Pe lânga cele 24 de corturi deja instalate de Batalionul 20 Rovine, „Scorpionii Aurii“ au instalat ieri inca zece corturi, cu circa 100 de locuri de cazare. „De aceasta data, cele o suta de saltele au fost asezate pe cadre metalice si nu direct pe pamânt, asa cum se procedase pâna atunci“, a declarat capitan Neacsu Marin. Masa calda pentru sinistrati era pregatita in cele doua bucatarii mobile amplasate in apropierea corturilor. Lânga corturile armatei, organizatia umanitara World Vision a ridicat alte trei. Confom ultimului bilant facut de autoritati, 3.740 de persoane din Rast au fost evacuate, dintre care peste 2.200 au fost cazate in spitalele din Poiana Mare, Bailesti, Ghidici, Galicea Mare, Seaca de Câmp si Piscu Vechi. 800 de gospodarii au fost inundate, 140 de case s-au prabusit, iar 18 bolnavi au fost cazati in spitale. Autoritatile au si vesti bune, aproape 9.000 de animale fiind salvate de la inec.


Satenii din Bistret s-au luat la harta cu politistii


La Bistret, din cele 1.800 de persoane evacuate de autoritati dupa ce au aparut infiltratiile in digul care ii apara de apele Dunarii, 50 s-au intors ieri acasa, in ciuda avertismentelor autoritatilor. „Au plecat cei care locuiesc in zonele joase si s-au intors doar cei care locuiesc in zona de sus a Bistretului, acolo unde cota este de trei-patru metri. Au zis ca vor pleca doar când vor vedea ca vine apa peste ei. Am folosit toate metodele ca sa-i facem sa plece, dar nu au vrut. 80% dintre ei insa s-au conformat si au plecat“, a declarat primarul din Bistret, Constantin Raicea. Incercarile autoritatilor de a-i evacua cu forta pe sateni au incins spiritele, locuitorii amenintând chiar ca sar la bataie daca pune cineva mâna pe ei. In prezent, militarii si autoritatile lucreaza la consolidarea digului afectat de ape in trei puncte. Si la Negoi, 500 de persoane au fost evacuate. O parte dintre oameni au fost cazati in scoala, iar o parte stau la rudele care locuiesc pe deal. Autoritatile intentioneaza sa le faca si lor o tabara cu corturi in curtea scolii, dupa modelul celei de pe câmpul de la Rast. Nici aici apele nu au iertat nimic si au inundat 281 de gospodarii, Biserica „Sfântul Nicolae“, scoala, caminul cultural si moara si au darâmat 35 de case. De asemenea, 8,5 kilometri de drum judetean au fost afectati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU