25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Câmpia Islaz nr. 97A sau pe email [email protected]


Aduceti adeverinte cu salariile si sporurile de care ati beneficiat


Constantin Stroe, din comuna Pielesti, pensionat in anul 1990, a trimis pe adresa redactiei o sesizare in care se arata nemultumit de modul cum i-a fost recalculata pensia. Barbatul are peste 54 de ani vechime in câmpul muncii, multi din acesti ani lucrati la grupa I la siguranta circulatiei CFR, iar restul la Plaiul Vulcanesti.


GdS: „Operatiunea de recalculare a pensiei domnului Stroe s-a efectuat in conformitate cu prevederile in vigoare. In urma recalcularii dosarului de pensie a rezultat un punctaj mai mic fata de cel existent in plata, mentinându-i-se astfel pensia avuta. Majorarea valorii punctului de pensie la 1 ianuarie 2006 cu aproximativ 9,3% s-a aplicat punctajului rezultat in urma recalcularii. Pentru perioadele 1 aprilie 1945 – 31 decembrie 1947, 1 aprilie 1948 – 31 decembrie 1948, 21 aprilie 1954 – 30 aprilie 1954, 1 iunie 1954 – 31 august 1954 si 8 ianuarie 1955 – 1 noiembrie 1962 s-a luat in calcul la stabilirea cuantumului pensiei salariul minim pe economie din perioadele respective, pentru acestea fiind nevoie de adeverinte din care sa rezulte salariul tarifar de incadrare avut. In termen de trei ani de la 1 iulie 2005 aveti posibilitatea sa prezentati acte doveditoare de natura sa modifice elementele avute in vedere la recalcularea dosarului (adeverinte cu sporurile de care ati beneficiat), iar noile drepturi va vor fi acordate retroactiv“, a mentionat Ileana Ciutan, director executiv al Casei Judetene de Pensii Dolj.


In câteva zile veti primi pensia marita


„V-am scris cu speranta ca ma veti ajuta sa aflu daca am dreptul la recalcularea si indexarea pensiei. Sunt pensionat pe 1 noiembrie 1998“, a mentionat Grigorie Ciocan, pensionar din Craiova.


GdS: Reprezentantii Casei Judetene de Pensii Dolj au mentionat ca pensia v-a fost recalculata, in urma acestui proces rezultând un punctaj mai mare decât cel in plata. In plus, acestia au precizat ca atât cuantumul pensiei recalculate, la care vi s-au adaugat si cei aproximativ 9,3% din luna ianuarie 2006, cât si diferentele rezultate cuvenite va vor fi acordate in intervalul 23-28 aprilie 2006. De asemenea, in termen de trei ani de la data eliberarii deciziei recalcularii, aveti posibilitatea sa prezentati acte doveditoare de natura sa modifice elementele avute in vedere la recalcularea dosarului: adeverinte cu sporurile de care ati beneficiat, iar noile drepturi va vor fi acordate retroactiv.


Trebuie sa mergeti cu vioara la Bucuresti


Pe adresa redactiei GdS a sosit o scrisoare de la Jenica Popescu din comuna Secu, judetul Dolj. Barbatul spune ca are o vioara veche in interiorul careia, pe o eticheta de hârtie, este scris textul „Antonius Stradivarius, Cremona. Fecit anno 1731“. Pe exterior vioara are un timbru pe care, de asemenea, sta scris „STRADIVARIUS Webco“. Jenica Popescu doreste sa cunoasca o institutie careia sa se poata adresa pentru a evalua obiectul si pentru a afla daca acesta este original sau o copie.


GdS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Muzeul de Arta din Craiova de unde am aflat ca trebuie sa mergeti cu vioara la Bucuresti. „Din pacate, in Craiova nu exista nici un evaluator de instrumente muzicale. Pentru a evalua vioara, domnul Popescu trebuie sa mearga cu ea la Bucuresti, la Muzeul «George Enescu» sau la directorul Magazinului Muzica de pe Calea Victoriei, unde, dupa examinare, specialistii se pot pronunta asupra autenticitatii acesteia“, a precizat Florin Rocneanu, directorul Muzeului de Arta din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS