31.4 C
Craiova
sâmbătă, 19 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDunarea inghite sat dupa sat

Dunarea inghite sat dupa sat

Pentru mii de suflete din comunele Rast, Negoi si Bistret a inceput o saptamâna de patimi. Apele Dunarii nu au putut fi tinute sub control de autoritati si au navalit in Rast din trei parti. Oamenii si-au pus agoniseala de o viata in carute si camioane si s-au refugiat pe câmpuri. Inconjurati de ape, satenii din Rast si Negoi se uita spre cer si cauta indurare.


Dupa o noapte in care apele au acoperit jumatate din sat, iar jandarmii, armata, pompierii si autoritatile locale au evacuat sute de persoane, ieri s-a dispus evacuarea in intregime a localitatii Rast. Pâna aseara urma sa fie evacuati toti cei 4.000 de locuitori ai comunei. La Negoi, situatia este la fel de disperata pentru oamenii care locuiesc lânga Dunare. Si de aici au fost evacuati sute de oameni. Daca Negoiul este complet rupt de lume, drumul fiind acoperit de ape atât spre Rast, cât si spre Catane, in comuna Rast se mai poate ajunge doar dinspre Bailesti. Oamenii din Bistret se pregatesc la rândul lor de evacuare.


„Stam in paie ca animalele si plângem dupa ce ne-a luat Dumnezeu“


Noaptea de duminica spre luni a fost cea mai lunga din viata satenilor din Rast. La lumina lanternelor jandarmilor si militarilor, si-au strâns cât au putut cara din gospodarii si au plecat din calea apelor. La primele ore ale diminetii, sirul de carute si camioane care paraseau satul se intindea pe mai multi kilometri. Majoritatea satenilor din Rast au plecat de bunavoie, când au vazut ca apa isi face loc in casele lor. „Apele s-au unit si acum suntem inconjurati. Pâna acum, au plecat aproape 3.000 de oameni pe la rude, 196 de copii si femei sunt in spitalele din Poiana Mare si Bailesti, iar 18 batrâni bolnavi sunt spitalizati. Am gasit si oameni care s-au ascuns in podul caselor. Cei care nu au avut unde sa isi lase animalele s-au asezat pe câmp, in zona Magurii Via Boierului, unde terenul este inalt. Nu mai este nici o speranta pentru noi, singura optiune este evacuarea totala. O sa plec si eu, ultimul“, a declarat Iulian Silisteanu, primarul din Rast.


Cei care nu au rude in apropiere sau nu au vrut sa fie dusi in adaposturile amenajate de autoritati, au luat cu ei strictul necesar si si-au ridicat un acoperis pe câmp. „Casa e sub apa si stam aici cu animalele, pentru ca nu avem unde sa plecam. Ei cred ca pot controla Dunarea, dar nu au stiut cu cine se pun. Am plecat singuri, fara sa asteptam autoritatile sa ne scoata din apa“, a spus Aristel Scrieciu din Rast.


„Dracii de sus ne chinuie“


Refugiati pe câmpurile din jurul Rastului, satenii au inceput deja sa-si incropeasca mici gospodarii si sa ridice tarcuri pentru animale. „Facem bordeie, ca milogii, pentru ca guvernantii isi bat joc de noi. Dracii de sus ne chinuie ca pe Hristos in Saptamâna Patimilor si ne-au lasat fara casa si mâncare“, a mentionat Constantin Gârleanu, din aceeasi localitate.


Câtiva metri mai departe, Mihaela Dan, din Rast, isi hranea ratustele. „Casa mea nu se mai vede de sub apa, copiii mei au fost dusi la spital aseara (duminica seara – n.r.), de catre jandarmi si noi am ramas in câmp, ca sa pazim ce avem. Am ramas saraci si uitati de Dumnezeu“, a povestit Mihaela Dan. „Eu mi-am ascuns aseara copiii sub caruta, ca sa nu ii ia jandarmii de lânga mine. In loc sa ii imbracam frumos de Paste, ii tinem pe câmp, dar macar suntem toti. Stam in paie ca animalele si plângem dupa ce ne-a luat Dumnezeu tot“, a declarat Andreea Aurica.


Oamenii au fugit din calea apelor si au lasat rânduielile lumesti la o parte. Doi morti asteapta sa fie ingropati in cimitirul acoperit partial de apa. „Vom face doua inmormântari rapide, dar o femeie decedata a ramas inchisa in casa si vom cere ajutorul jandarmilor ca sa o putem ingropa crestineste, deoarece rudele ei au fugit pe câmp, de frica“, a declarat George Vladoi, preotul din Rast.


La Negoi, Dunarea a impartit satul in doua, locuitorii dintr-o parte au fost evacuati, iar cealalta parte, de pe deal, nu este deocamdata in pericol.


„Apa este inca in vale, dar daca suie si grindul asta vine si ne ia. Unde sa ne mai ducem, daca ne inconjoara si ne acopera?“, se intreba Aneta Cojocaru, din Negoi.


„Am 76 de ani si nu am vazut niciodata o apa asa de mare. Plângeam pentru ce era in tara, dar acum am ajuns sa plâng pentru vecinii mei din vale“, a spus Floarea Danciu.


Nu mai conteaza cine este vinovat


O noapte alba au avut si autoritatile doljene, care alaturi de jandarmi, militari, politisti de frontiera, pompieri si politisti au ajutat oamenii sa plece din localitatea inconjurata de apele Dunarii. Militarii au instalat cantine mobile si asigura mâncare calda pentru sinistrati. „Responsabilitatea noastra este sa salvam vietile oamenilor si, de la ora la ora, situatia se agraveaza. Deocamdata avem probleme mari in Rast, Negoi si Bistret. Azi-noapte i-am convins pe cei care nu voiau sa plece si am dus copiii care dormeau pe câmp la Poiana Mare. Suntem pregatiti sa evacuam toate persoanele, chiar si 10.000 de oameni, daca se pune problema. Trebuie sa asiguram hrana oamenilor timp de o saptamâna si am cerut alimente de la rezervele statului, pentru o mie de persoane“, a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Consiliul Judetean (CJ) Dolj a suplimentat in regim de urgenta bugetele comunelor care sunt inundate de Dunare. „Am aprobat cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor localitatilor afectate de inundatii. Rastului ii revin 438 de milioane de lei din acesti bani. In Dolj este cea mai grava problema, iar oamenii au fost lasati de izbeliste. Nu putem sa dam vina pe cineva, dar trebuia oprite investitiile care nu sunt importante si sa se asigure dotari primariilor localitatilor de pe Dunare. Bresa din dig trebuia facuta joia trecuta, atunci când au solicitat-o primarii din Negoi si Rast, dar hotarârea s-a luat la nivel inalt“, a declarat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj. Primarul Iulian Silisteanu spune ca inundarea controlata coordonata de la Bucuresti a avut o mare hiba. „Documentele pe care le aveau erau vechi, iar cotele de azi nu se mai potrivesc cu cele de acum 30 de ani, când au construit digurile“, a mai spus Silisteanu, in timp ce prefectul spune ca nu mai conteaza vinovatul, ci vietile oamenilor. „Nu are sens sa dam vina pe cineva, fie ea natura sau oamenii. Important este sa trecem si peste aceasta problema. Numai specialistii pot spune daca bresa a fost facuta la timp sau nu“, a mai declarat Nicolae Giugea.


Oamenii din Bistret se pregatesc de evacuare


Pe lânga cele aproximativ 3.000 de suflete evacuate din localitatea Rast, autoritatile au indepartat din calea apelor aproximativ 1.000 de bovine, 370 de cai, 5.000 de oi si 2.850 de porci. Pâna in prezent, 640 de gospodarii sunt inundate, 115 case cazute, iar drumul este inchis catre localitatea Negoi. Pe drumul dinspre Bailesti, apa crestea ieri cu repeziciune.


In localitatea Negoi au fost inundate, pâna ieri, 369 de hectare de teren arabil. O buna parte din localnici nu vor sa plece din calea apelor si nu se lasa induplecati de rugamintile si sfaturile jandarmilor. „Nu vine apa chiar acum, mai stau un pic. Imi strânsei toalele de moarte, dar mai stau. A zis ca vine fratele meu sa ma ia de aici, dar nu iau nimic cu mine, doar lucrurile de moarte“, a spus Aneta Ciovica, din Negoi, ignorând jandarmii care incercau sa o convinga sa plece cu toata agoniseala ei.


Drumul National 55 A este impracticabil, intre comunele Negoi si Rast, pe o distanta de 700 de metri. De asemenea, autoritatile din localitatea Bistret se pregateau ieri pentru evacuare. „Digul ridicat de localnici, jandarmi si militari va ceda daca apa va continua sa creasca. Am anuntat oamenii de la intrarea in sat sa se pregateasca de plecare. Am incercat sa consolidam digul, insa accesul este ingreunat de apa mare de pe drum“, a declarat Constantin Raicea, primarul din Bistret. Pentru satenii din localitatile pe unde trece Dunarea urmeaza alta zi de cosmar.


Atentionare meteorologica


In intervalul 19 aprilie 2006, ora 3.00, si 20 aprilie 2006, ora 9.00, aria ploilor va cuprinde treptat, incepând din sud-vest, toata tara. Local in Banat, Oltenia, Transilvania si zona montana si pe arii restrânse in Moldova si Muntenia cantitatile de apa vor depasi 20-25 l/mp in intervale de pâna la 12 ore. In aceste zone, izolat, se pot cumula cantitati de apa de peste 60 l/mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU