Pentru a diminua plata facturii la intretinere, tot mai multi craioveni au decis sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire.
Incepând din aceasta saptamâna, craiovenii au primit unda verde la debransarile de la sistemul centralizat de incalzire. Desi in anii trecuti actiunea era incurajata abia in luna iunie, in prezent, guvernul a decis sa dea mâna libera la acest capitol. Cei care vor sa nu mai depinda de Regia de Termoficare, când vine vorba de incalzirea locuintei, isi pot intocmi un dosar pe care sa il depuna la sediul acesteia.
„De fapt, noi nu facem debransarea propriu-zisa, ci cetatenii cu persoane specializate. Obligatia noastra este sa constatam daca actiunea a fost facuta corect si daca tevile au fost izolate conform legii. In caz pozitiv este incheiat un proces-verbal intre noi, persoana solicitanta si reprezentantul asociatiei de proprietari. Pe baza acestuia, craioveanul respectiv este scazut de la intretinere la plata caldurii“, a declarat Nicolae Degeratu, directorul adjunct al Regiei de Termoficare Craiova.
Daca solicitantii doresc sa isi instaleze o microcentrala, trebuie mai intâi sa o puna in functiune, dupa care sa obtina toate autorizatile necesare pentru a demonstra ca nu constituie un pericol. Abia apoi cei de la regie fac toate verificarile, in schimbul carora trebuie sa primeasca o taxa 600.000 de lei. Atât in cazul lor, cât si al celor care doresc debransarea totala este nevoie de acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari de care apartin. Fara avizul acestora, Regia de Termoficare nu va incuviinta debransarea. Dupa ce toate aceste conditii au fost indeplinite, craiovenii trebuie sa isi achite in intregime datoriile la intretinere, in caz contrar cererea de debransare fiindu-le respinsa.
1.000 de cereri de debransare in 2005
Autoritatile locale se asteapta, in aceasta luna, la un val impresionant de cereri de debransare, in conditiile anuntatei cresteri a pretului gigacaloriei. Eliminarea subventiei la caldura incepând cu 1 ianuarie 2007 reprezinta un alt motiv pentru care craiovenii se vor inghesui sa se debranseze, in opinia viceprimarului Sorin Iordache.
„Cei care sunt bransati la centrale termice vor plati doua milioane de lei pe gigacalorie, iar cei de la punctele termice – 1.740.000 lei. Daca e sa tinem cont ca in prezent platesc 1.214.000 lei, diferenta este destul de mare si nu stim câti vor putea sa o suporte“, a explicat Iordache.
Aceasta actiune are insa si un efect pozitiv, deoarece regia va reusi in acest mod sa isi mai recupereze din datoriile de 900 de miliarde de lei pe care le are la populatie. Numai anul trecut aproximativ 1.000 de craioveni au depus cereri pentru debransarea de la caldura, reprezentantii regiei asteptându-se ca numarul lor sa creasca in 2006.
La cresterea numarului de debransari se asteapta si administratorii asociatiilor de proprietari.
„Deja am avut vreo opt cereri de debransare saptamâna asta. La asociatia noastra, din cele 460 de apartamente, proprietarii a aproximativ 100 au decis sa isi instaleze microcentrale. Mai avem si persoane care au renuntat de tot la caldura, insa nu sunt foarte multe“, a precizat Eugenia Glava, administratoare la Asociatia nr. 16 Craiovita Noua.
Marius Dinulescu, administratorul Asociatiei nr. 21 Putnei, sustine ca facturile mari la intretinere ii vor determina pe tot mai multi craioveni sa renunte la sistemul centralizat de incalzire: „Daca nu vor avea bani sa isi achite datoriile vor fi obligati sa renunte la confortul oferit de caldura, pentru ca in schimb sa scoata mai putini bani din buzunar“.