Fiindca n-a sustinut vaca prin referat si a si denumit-o sub termenul generic de „animal“, primarului i-a fost respinsa propunerea de stema a comunei.
Prefectura Dolj n-a agreat propunerea de stema pe care Primaria Botosesti-Paia a transmis-o la judet, din pricina ca in formatul final a aparut un animal care, in afara de faptul ca nu-si declina specia, nici nu fusese „sustinut“ in referatul care cuprindea cele trei variante de imagini. Juristii prefecturii sustin ca nu puteau aproba un simbol confuz al localitatii, din al carui peisaj urma sa faca parte un lan de grâu, un deal si un animal. „E limpede ce inseamna lanul de grâu, cum poate arata un lan, dar… care animal? In plus, din nici unul dintre cele trei proiecte de stema analizate de consilierii locali din Botosesti-Paia nu face parte si animalul“, a declarat Eugen Marinescu, directorul Directiei contencios si legalitatea actelor. Desi nu a dat un termen final, guvernul a obligat asezarile reprezentate teritorial-administrativ sa stabileasca steme care sa le reprezinte. Astfel, fiecare autoritate publica locala este asteptata la prefectura cu o hotarâre prin care sa fi fost adoptata o idee de stema, votata dintre trei propuneri puse pe masa consilierilor locali. La Botosesti-Paia, pozele care s-au bucurat de aprecierile alesilor si din care trebuia aleasa cea mai reprezentativa infatisau: un taran, un lan de porumb si un tractor; un lan de grâu, un deal si cerul albastru; un colt de padure, un taran si un deal. In lista tuturor elementelor din care fusesera inchegate aceste compozitii aparea, intr-adevar, si o bovina, care insa n-a fost avansata la rang de imagine in nici una dintre desenele preliminare. Primarul Constantin Fugaru crede ca acea bovina a dat totul peste cap. „Eu nu am fost la sedinta de consiliu in care s-a votat proiectul de stema, fiindca am fost chemat de prefect. Sincer, mie imi placeau lanul de grâu, dealul si cerul albastru. Nu avem paduri, iar tractorul nu prea ma aranjeaza. Nu stiu insa cum a ajuns acea vaca, denumita animal, in hotarârea finala. Nu mi-am inchipuit ca s-ar putea, fiindca nici termenul bovina, nici vaca si nici animal nu se regaseau intre cele trei idei finale. Am inteles de la secretar ca un consilier local a venit cu o stralucire de ultima ora“, a declarat edilul-sef. Singurul primar cu laptop din Dolj mai spune ca nu este ofensat de faptul ca prefectura i-a dat aviz de nelegalitate, nu este suparat nici pe vaca, dar va verifica orice proiect de hotarâre care pleaca de acum incolo din sertarele institutiei.
Doar cinci asezari si-au ales simbolul
Bratovoiesti, Calarasi, Piscu Vechi, Calafat si Craiova sunt singurele localitati, dintre cele 111 ale Doljului, care detin un proiect de stema validat de prefectura, desi hotarârea de guvern care reglementeaza procedura de obtinere a acestui simbol a fost publicata in 2003. „Ca si in alte multe cazuri, prefectura nu poate schimba aceasta stare de fapt. Noi doar acordam avizul de legalitate, caz in care propunerile sunt supuse unei alte aprobari, cea a Comisiei judetene pentru analiza si insusirea propunerilor de stema a unitatilor administrativ-teritoriale“, a precizat directorul Eugen Marinescu. Din acest organism fac parte mai multi reprezentanti ai prefecturii, arhitectul-sef al judetului, Dumitru Cernatescu, si un reprezentant al Comisiei de heraldica din cadrul Academiei Române. „Comisia judeteana nu s-a intrunit pâna acum, tocmai din pricina ca avem prea putine proiecte valide“, a mai spus Marinescu.