14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn an de asteptare pentru o proteza

Un an de asteptare pentru o proteza

1.200 de persoane sunt inscrise pe lista de asteptare a CAS Dolj pentru dispozitive medicale.


Singurele cazuri in care dispozitivele medicale sunt eliberate pe loc sunt urgentele. In general, este vorba de pacienti care necesita sisteme stomice sau persoane a caror supravietuire este amenintata in lipsa unui dispozitiv medical. Numarul acestor bolnavi este destul de mare. Numai in anul 2005, 20% dintre cereri (551) au fost pentru sisteme stomice.


Din cauza urgentelor, bolnavii care solicita un dispozitiv mai putin pretentios (proteza sau orteza) trebuie sa astepte aproximativ un an.


Cele mai multe dintre cereri sunt pentru dispozitive auditive, proteze de membre inferioare, orteze de coloana vertebrala, orteze de membre inferioare, incaltaminte ortopedica si cristaline. Multe dintre solicitari au fost facute inca de la inceputul anului 2005.


Primul pas, depunerea dosarului


De la Biroul de relatii publice al Casei de Asigurari de Sanatate Dolj am aflat ca o persoana care doreste un dispozitiv medical trebuie sa obtina mai intâi o recomandare medicala de la medicul specialist (aflat obligatoriu in relatii contractuale cu casa de asigurari de sanatate). Apoi trebuie alcatuit un dosar care trebuie sa cuprinda recomandarea de la medicul specialist, dovada ca e asigurat (in cazul pensionarilor cuponul de pensie), o copie dupa actul de identitate, carnetul de asigurat. In momentul depunerii dosarului la ghiseul CAS, asiguratul trebuie sa completeze si o cerere-tip. „Dupa depunerea dosarului, asiguratul este trecut pe lista de asteptare. Casa de Asigurari de Sanatate elibereaza apoi decizia privind dispozitivul solicitat cu mentionarea furnizorilor de la care bolnavul isi poate procura dispozitivul solicitat“, a declarat Daniela Gheorghe, sefa Biroului de relatii publice in cadrul CAS Dolj. In judetul Dolj exista 49 de furnizori de dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu CAS Dolj. Reprezentantii CAS Dolj sustin ca dosarele pot fi depuse de solicitanti personal sau prin intermediul imputernicitilor, insa in acest ultim caz este nevoie de o procura notariala.


Majoritatea celor care solicita dispozitive medicale sunt persoane infirme, in special batrâni. Acestia nu au insa alta solutie decât sa astepte. Dispozitivele medicale sunt foarte scumpe, depasind cu mult posibilitatile lor materiale. Un dispozitiv auditiv costa intre opt si zece milioane de lei, iar un cristalin intre doua si 13 milioane de lei. Sunt insa si dispozitive care costa 1.000 de euro sau chiar mai mult. Exista proteze al caror pret depaseste suma de 70 de milioane de lei.


Casa de Asigurari de Sanatate plateste insa numai pretul de referinta al dispozitivului, restul fiind suportat de solicitant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS