14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateParinti cu salarii de pe urma copiilor cu handicap

Parinti cu salarii de pe urma copiilor cu handicap

Tatal unei fete cu handicap, asistent personal al acesteia, primeste salariu cu toate ca fata nu locuieste in Craiova, aflându-se in grija bunicilor.


In urma articolului „Ajutorul social, motiv de discordie“ aparut in Gazeta de Sud pe 16 martie, pe adresa redactiei a sosit o scrisoare din partea locatarilor scarii 2 a blocului D3 de pe strada George Enescu. In martie, Florian Degeratu si Mariana Bogdan, femeia cu care acesta isi imparte viata, se plângeau ca primarul comunei Botosesti-Paia ar fi scos-o pe femeie, abuziv, de pe listele de plata a ajutorului minim garantat. Dupa citirea articolului in care Degeratu spunea ca este angajat cu carte de munca drept asistent personal al fiicei sale, vecinii s-au declarat uimiti, spunând ca acesta isi ia salariul, cu toate ca fata a fost dusa la bunici. „Fata nu locuieste aici. Ea este dusa la bunici, la tara, dar domnul Degeratu le da bani parintilor pentru ca ei vad de fata“, a spus Gheorghe Cociorovschi, unul dintre vecini.


Fata este la bunici


Florian Degeratu recunoaste ca fata, al carei asistent personal este, nu locuieste impreuna cu el. „Fetita este la mine, dar am lasat-o la tata sa aiba grija de ea. Ma duc saptamânal si ii duc ce are nevoie ca nu e asa de departe, e la Valea Stanciului, o mai iau si pe aici“, a spus tatal fetei. Spusele acestuia sunt intarite si de Mariana Bogdan: „Trebuie sa te tii dupa ea. Cine sa se tina dupa ea, ca nu are cine? La tara o duce bine, socrul meu are pensie de trei milioane si jumatate, iar noi mergem mereu sa o vedem“. Auzind ca este vorba despre o sesizare, Florian Degeratu a spus ca isi da seama cine a putut sa faca reclamatia. „Eu sunt in partaj cu fosta sotie si numai familia ei a putut face asa ceva. Nici nu mai stiu de ce fac asta pentru ca fata este la mine prin hotarâre judecatoreasca si nici nu vrea sa o vada pe maica-sa. Nici când a fost timp un an in centrul de plasament nu au fost sa o vada“, a mai spus Degeratu.


Acum doi ani, cu putin inainte ca fiica lui sa implineasca 18 ani, aceasta a fost intr-un centru de plasament pentru ca „facea distrugeri prin casa si isi putea face rau“. Fosta sotie a lui Florian Degeratu nu a fost gasita pentru a-si putea spune parerea in legatura cu cele de mai sus.


Ancheta sociala


Reprezentantii Directiei de Asistenta si Protectie Sociala din cadrul primariei au spus ca Florian Degeratu nu trebuie sa mai primeasca salariul de asistent personal al fiicei sale daca aceasta nu locuieste impreuna cu tatal. „Nu este normal ca fata sa fie dusa la bunici, iar tatal sa primeasca salariul la Craiova. Vom merge si vom face o ancheta sociala, iar daca se dovedeste ca fata nu locuieste efectiv cu tatal ei vom inceta plata asistentului personal“, a precizat Elena Trifu, directoare adjuncta in cadrul Directiei de Asistenta si Protectie Sociala.


Handicap


Fiica lui Florian Degeratu sufera de sindrom piramido-extrapiramidal, cu tulburari grave de mers si ortostatism, oligofrenie de gradul II cu coeficient de inteligenta 44, tulburari de comunicare verbala si encefalopatie infantila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU